blogosphereDat de aanhoudende werkloosheid sommige mensen soms tot bizarre ingevingen zet, is onderhand geen nieuws meer. En wat steeds vaker gebeurt wanneer mensen lang werkloos zijn (jong én oud) is dat zij een ander beroep willen gaan uitoefenen. Waarschijnlijk iets met de spreiding van kansen.

Nu is het allereerst de vraag waarom ze dat willen. Want het is vaak niet waar hun passie ligt en waar zij ervaring in hebben. Is dit een bizarre of impulsieve ingeving of hebben zij een heel plan opgesteld hoe zij deze carrière-switch willen gaan bewerkstelligen? Eén van de gegevens is in ieder geval dat er in bepaalde beroepsgroepen te veel mensen zitten voor de vraag naar dat specifieke beroep.

In het nieuws is vaak te lezen, horen en zien dat er een aantal beroepsgroepen ondervertegenwoordigd zijn (lees: waar een grote vraag naar is). Het is positief dat zij er mensen zijn die zich geroepen voelen om dit tekort aan te vullen met zichzelf. Het is immers alleen maar goed voor de economie. Bedrijf heeft een werknemer die bijdraagt aan de omzet en winst, werkzoekende heeft werk en dus inkomen en het UWV hoeft geen WW uit te keren waardoor ‘wij, werkende Nederlands’, ook weer blij zijn.

Maar voordat die persoon wordt aangenomen in een functie die hij nooit heeft uitgeoefend en geen ervaring mee heeft, moet hij nog wel worden aangenomen. Op veel werkgevers kan zo’n sollicitatie overkomen als: “Oh hij kan geen werk vinden dus wordt hij maar …..!”. In het kader van ‘alsof je geen kennis en ervaring moet hebben om dat te worden’. Niet een erg positief beeld dat je dan al meteen achter laat.

Moeten die werkzoekende mensen dan maar niet een overstap maken naar een ander beroep omdat zij in hun eigen branche geen werk kunnen vinden? Als zij het niet erg vinden om het salaris van een schoolverlater te gaan verdienen omdat zij niet over de kennis en ervaring beschikken, dan is er niets aan de hand. Maar dat is juist het probleem. Er wordt soms verwacht eenzelfde salaris te krijgen als wat ze voor hun baan kregen waar zij wél werkervaring in hebben en kennis van hebben.

De overstap naar een schaars beroep is dus niet zomaar gemaakt.

Over de Auteur

Timon Rammeloo Timon Rammeloo is een jonge Corporate IT Recruiter en is werkzaam bij een dienstverlener van IT infrastructuren in de Bollenstreek. In zijn blogs beschrijft hij zijn visie op het gebied van recruitment en de arbeidsmarkt en prikkelt hij graag mensen om buiten hun kaders na te denken over verschillende onderwerpen.


334 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën