Toen op Recruitmentmatters Marc Drees de nieuwe site van het UMC de grond in schreef vond Annemarie Stel dat Steam (het bureau achter de site) wel vaak goede (of ze zei: mooie) sites kan maken. Aangezien ik door de jaren heen enkel matige sites van hen heb gezien was ik benieuwd welke ik gemist had. Natuurlijk heb ik er veel gemist, maar welke ik gemist had die de moeite waard was. Het antwoord was Medisch Centrum Haaglanden. Dus tijd om deze site aan een review te onderwerpen. Het begint met een opvallende fout: www.werkenbijhetmch.nl komt keurig bij de site uit, www.werkenbijmch.nl niet. Waarom is dat fout? Omdat niet elke bezoeker er aan denkt ‘het’ er tussen te tikken en voor 25 euro per jaar is dat gewoon erg slordig. Maar dan de rest van de site.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 16.22.52

De site is onderdeel van de gewone site en dat kan ik doorgaans wel waarderen. Het heeft soms ook wel zijn nadelen, maar in de basis is het dus helder ook in de hoofdnavigatie waar men heen moet. Het kopje heet werken en leren, waarmee men duidelijk voor een bepaalde positionering kiest.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 16.26.39Meteen bovenin staan de vacatures, of de zoekopties naar de vacatures en rechts de meest recente vacatures. Slim, goed, gericht op conversie. Alleen is de zoekmogelijkheid weer een typisch geval van volledig intern gericht. Geen open zoekvelden, maar vakgebied, afdeling en opleidingsniveau.

Je bent dus als werkzoeker meteen verplicht te denken vanuit de structuur van een bedrijf dat je nog niet kent. Nu zijn veel ziekenhuizen natuurlijk redelijk hetzelfde georganiseerd, maar toch zitten er (hoor ik regelmatig) nuance verschillen. Immers, de cultuur is ook overal net iets anders. Dus je eigen interne structuur opleggen aan je relaties… niet doen.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 16.28.46Vervolgens zie je aan de keuze mogelijkheden nog eens heel goed waarom je dat niet moet doen. Het vakgebied bijvoorbeeld. Stel dat ik een leer-werk traject wil in facilitaire dienstverlening, wat kies ik dan? En is verpleging niet medisch ondersteunend? Zijn er geen managers in de facilitaire dienst ? En volgens mij zeg je al met het woord staf en ondersteuning dat dit ook ondersteunende functies zijn, aangezien een ziekenhuis draait om medici is dat dus dubbelop met medisch ondersteunend.

Natuurlijk, in de ziekenhuizen zijn (een deel) van deze dingen helder, maar waarom zou je moeilijk doen. Waarom verplicht je je werkzoekers tot het maken van een keuze, zeker als je geen eenduidige categorieën kan kiezen?

 

Schermafbeelding 2013-03-03 om 16.28.34Dan hebben we de tweede keuze mogelijkheid Vooral de OK (nu weet ik dat dat operatie kamer is in ziekenhuizen, maar ok in een keuze menu zetten… wel heel erg intern gedacht). Andere keuzes zijn ook wel typerend. Flexbureau… leuk zo’n afdeling, maar wat doe je daar? En is Automatisering geen techniek? En als ik verpleger zou willen worden, denk je dat het me veel uitmaakt of dat op oogheelkunde of heelkunde is? En is oogheelkunde niet ook heelkunde?

Kortom: de opzet heeft een volledige interne focus en dat is iets dat ik een zwaktebod vind, vooral van de adviserende partij trouwens. Immers zouden die de externe bril moeten kunnen opzetten om dit te voorkomen.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 16.28.57 En dan hebben we het nog niet over de derde optie gehad: de opleidingsniveaus. Jawel, ook deze zijn gesorteerd op basis van… alfabet. Logisch… of zou je verwachten dat het op basis van niveau is? Ik denk het laatste. Slordig dus.

Laten we verder gaan en eerst de rest van de site bekijken, de informatie en de rest, voor we terug naar de vacatures gaan.

Informatie

Bij MCH als werkgever staat er veel informatie. Heel veel. Niet allemaal even mooi weergegeven (en dit was toch vooral een mooie site volgens Annemarie), want het is en blijft vooral tekst. De hoeveelheid informatie ben ik wel erg over te spreken. Zo zegt men niet enkel dat ze onder de CAO ziekenhuizen vallen, maar linkt men hier ook naar. Simpel en effectief, hulde daarvoor.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 17.06.36Bijna alles is in tekst, geen foto erbij, niets dat het prettig leesbaar maakt. Tot je ineens bij MCH in beeld komt, waar er 6 filmpjes plompverloren onder elkaar staan. Onder de filmpjes staan links naar de vacatures. Niet duidelijk met heldere call to actions weergegeven, maar gewoon als vrije tekst. De eerste de beste vacature (operatie assistent) die ik aanklik geeft echter meteen de volgende foutmelding (zie hiernaast)…

Verder staat er bij de filmpjes weer geen tekst, waardoor je op basis van de titel (het is een functie titel zo te zien) maar moet gokken waar ze precies over gaan.

Verder staat er over allerlei onderdelen nog veel informatie. Deels ontbrekend is helaas de sollicitatieprocedure. Bij de veel gestelde vragen staan wel wat dingen (zoals een reactietijd van twee weken, keurig dat men dat vermeld) en overal staat het telefoonnummer, ook erg goed.

Navigatie

Wat erg tegen valt is de navigatie op de site. Als je bij MCH als werkgever zit kan je alleen naar die informatie navigeren en anders heb je een ‘terug’ knop, maar vanaf die plek naar een vacature of naar een leertraject is onmogelijk. Dit geldt bij alle informatie die je wilt bekijken.

Een nadeel van een werken bij site als onderdeel van een gewone site kan de navigatie zijn. Daar moet je dan extra goed op letten, wat hier duidelijk niet gebeurt is. Slordig.

Ook is er nergens gebruik gemaakt van de mogelijkheid om b.v. vacatures of een vacature zoekmogelijkheid te bieden bij de informatie. Waarom niet? Het verhaal is best goed, dan zou je toch verwachten dat mensen willen solliciteren? Waarom maak je ze dat niet makkelijk?

Solliciteren

Het solliciteren is een aardige ervaring. Geen Linkedin sollicitatie mogelijkheid, maar de CV wordt netjes uitgelezen. Je moet ook akkoord gaan met het privacy statement. Ik ben benieuwd hoe ze dit met fysieke brieven ondervangen, zouden ze die eerst een brief terugsturen met de vraag om daarvoor te tekenen? Nee? Dan is dit natuurlijk volkomen onzin om dat online te vragen.

Schermafbeelding 2013-03-03 om 17.16.43Heel netjes is wel dat men het privacy statement onder de sollicitatie zet. Heel slordig is het dat het vervolgens niet af is, want volgens mij is hier een zin in het midden afgebroken.

Conclusie

Als dit het mooiste is, is het niet echt aantrekkelijk. Smaken verschillen, maar er staat verdomd weinig visueels op de site. Een foto tussen de verhalen door om het iets levendiger te maken heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

Als dit het beste is… is het erg matig. Usability is slecht door de navigatie structuur. Indeling in bedrijfsgecentreerde categorieën is niet echt kandidaat vriendelijk.

Maar wat boven alles opvalt is hoe slordig het is afgewerkt. Een Privacy statement dat halverwege wegvalt. Links naar vacatures die een foutmelding geven. Op alfabet gerankte opleidingsniveaus. Gewoon heel erg slordig.

Wil je meer inspiratie opdoen voor uw recruitmentsite? Download dan nu de gratis whitepaper: 10 recruitmentsites om iets van te leren.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


862 views | Reageer (6 reacties)