green-start-button De nieuwe naam is een feit. Met dank aan alle inzendingen, met name winnaar Mark Blom. Als clichéloog kan ik het niet nalaten er direct een in te gooien. Een goed begin is het halve werk! Daarom vandaag een toelichting waarom iedere sollicitant twee Cv’s dient te hebben.

Hoewel ze hetzelfde doel hebben, zijn ze totaal anders. Er is de uitgebreide variant. Het reguliere Curriculum Vitae. Zeg maar de traditionele variant. Personalia, opleidingen, cursussen, werkervaring, software kennis, hobby’s en overige worden vermeld.

De andere is een korte versie. De een-pagina-variant. Canadezen en Amerikanen noemen dit het Résumé. Het verschil tussen een Cv en een Résumé is dat de laatste over het algemeen korter is en altijd een persoonlijke doelstelling c.q. profiel bevat. Bij een Résumé probeert de persoon dus op deze wijze zijn eigen kunnen meer naar voren te halen dan bij een Cv (bron: Wikipedia).

De tijd die een gemiddelde recruiter aan een cv besteedt, is niet bijster lang. Er gaan geruchten dat dit een zestal seconden is. De waarheid zal hier niet ver vandaan liggen. Zelfs als het een veelvoud is, minuten zijn het niet. In deze fractie van een werkdag moet je opvallen. Belangrijker. Mag je niet afleiden!

Veel Cv’s lopen over van afleiding. Een stroom aan informatie die niets toevoegt en de recruiter enkel een reden geeft je af te wijzen. Een Résumé op een pagina, kan niet veel afleiding bieden. Deze opmaken kost meer tijd dan een uitgebreid Cv maken waarin alles vermeld wordt. Advies is om eerst het lange Cv te maken en daarna het korte Résumé. Tip: Laat alles weg waarvan je weet dat het je geen baan gaat opleveren!

Een Résumé moet net voldoende informatie bieden om de recruiter (die in 95% van de sollicitaties als eerste jouw cv onder ogen krijgt en dus de eerste horde is die je moet nemen) te triggeren meer te willen weten. En niet te veel waardoor er voldoende reden is om je af te wijzen.

Het is een dunne lijn waar je als sollicitant over loopt, maar een goed Résumé brengt een recruiter aan het twijfelen. Dat is wat je wil. Een recruiter die belt voor meer info, of mailt voor een uitgebreid Cv, kan de eerste stap zijn naar een nieuwe baan.

De komende weken gaat mijn blog over het maken van een goed Résumé, of een goed One-Page-Personal-Plan. Laat je cv werken dus!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


4.351 views | Reageer (8 reacties)
 • Alex

  Gelul. Bij mij is CV en Resumé hetzelfde en dat zou bij iedereen moeten zijn #houhetsimpel

 • Wim

  @Alex en zijn beide kort of lang!

 • Marjolein

  Sowieso moet je meer dan één CV hebben. Een complete, waar echt alles op staat en daarnaast maak je bij iedere sollicitatie een cv die je destilleert uit de complete. Je kunt dan onbelangrijke zaken weglaten of minimaliseren en de toepasselijke activiteiten voor die specifieke baan wat meer op de voorgrond laten treden. Uiteraard is het ook handig om in sommige gevallen ook een resumé te maken. Maar belangrijk is het dat je e.e.a. steeds aanpast aan de situatie en op de achtergrond altijd de volledige cv ‘klaar hebt staan’.

 • Marjolein

  Nog een andere opmerking: Je verhaal klopt wel hoor en het is zeker aan te raden wat je zegt. Daarnaast moet ik wel zeggen dat ik door mijn uitgebreide cv, waar veel verschillende soorten dingen op staan en die vrij lang is, juist vaak uitgenodigd wordt voor een gesprek omdat men nieuwsgierig is geworden naar wat voor iemand achter dat verhaal zit. Het intigreert ze toch. Op die manier ben ik regelmatig bij een bedrijf binnen gekomen voor een baan.

 • Wim

  @Marjolein en heb je die toen ook gekregen?

  Het geven van veel info, wekt wel interesse, maar hoe veel verrassende zaken kun je dan nog toevoegen bij een gesprek?

 • marjolein

  met ‘bij een bedrijf binnenkomen’ bedoel ik dat ik de baan ook gekregen heb.

  Je hoeft geen verrassende zaken toe te voegen, maar het kan toch een interessant gesprek zijn omdat je de zaken illustreert met voorbeelden e.d.

 • Arjan

  Sluit ik mij volledig bij aan! Ik heb ook één CV waar alles op staat en pas aan/vat samen waar nodig. Ik haal desnoods ook de taakomschrijving bij een functie weg als het niet relevant is voor de vacature!

 • Hoe volledig moet een CV zijn van iemand met een lange interimcarrière van 20 banen waarvan zeker 10 zeer interessant zijn qua ervaring en resultaat. Ik heb veel verschillende testen gedaan met CV’s. Het blijkt zeer recruiter/headhunterafhandelijk te zijn wat werkt en wat minder goed werkt. Vaak bel ik op welke versie men wil hebben de meest uitgebreide versie voor headhunters of een korte versie (3 pagina’s) gericht op de job. Verrassend genoeg kiest men vaak voor beide versies of voor de meest uitgebreide versie (6 pagina’s). Dus de 6 seconden opmerking is denk ik sterk afhankelijk van de soort functie waarop je reageert. Voor directiefuncties, bestuurlijkefuncties en controllerfuncties op interimbasis waar ik meestal op reageer beseft men dat 1 A4 niet werkt). Men wil toch vaak een volledig overzicht zien ook in de tijd. Met 10-20 functies, is het verhaal anders dan met 1 of 2 als relevante ervaring. Dus jonge mensen 1 a 2 A4 maximaal is eenvoudig te realiseren, maar senioren met veel ervaring in veel verschillende organisaties? Dat worden snel 3 tot 6 A4, als je iets meer info wilt geven omtrent wat je werkelijk hebt gedaan en bereikt. Een opmerking als projectmanager, projectcontroller, financieel directeur, dekt ook de behoefte niet aan informatie, zo is mijn eigen ervaring.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën