Toegevoegde waardeJe eigen verantwoording nemen. Ik ben daar een groot voorstander van. Kijken naar wat je kan, maar ook naar wat je niet kan.

Eigen verantwoording nemen betekent ook, niet kijken naar wat de ander volgens jou zou moeten doen om jou te zien, om jou te accepteren of erger nog, de ander de schuld te geven als jou iets niet lukt.

Het is hetzelfde motto, welke ik zoveel als mogelijk heb toegepast tijdens mijn sollicitatieperiode. Tijdens deze periode heb ik vele discussies gevolgd op LinkedIn, netwerkbijeenkomsten bezocht, artikelen gelezen en vaak zie ik het weer gebeuren. “Ik ben 52 en wordt afgewezen op mijn leeftijd”, “ik krijg de kans niet omdat ik te jong ben en geen werkervaring heb”, ‘ik voldoe aan alle eisen en toch krijg ik een standaard afwijzing”. Het zijn zomaar een paar opmerkingen die ik meer dan regelmatig hoor of tegenkom. Maar is dat ook zo? Mij heeft het in ieder geval geholpen om redenen van afwijzing bij mijzelf te zoeken. Of het de enige juiste manier is? Het zou zomaar kunnen zijn van niet, maar het is wel mijn manier.

Hoe neem je als sollicitant dan je eigen verantwoording? Laat ik beginnen met de motivatiebrief.

Bedrijven willen kandidaten die betrokken zijn bij hun bedrijf en is dat niet meer dan logisch? We vinden onszelf natuurlijk de ideale kandidaat, maar ben je dat ook daadwerkelijk?

Wat maakt jou nu echt aantrekkelijk voor een potentiële werkgever. Wat kan jouw toegevoegde waarde in de praktijk zijn? Om daar een goed en vooral eerlijk antwoord op te kunnen geven, moet je zelf die overtuiging ook hebben. Alleen dan kan je hem overdragen.

Ga eerst op zoek naar de echte behoefte van het bedrijf.

ResearchKijk goed wat de vacature nu echt inhoud en hoe deze aansluit bij het bedrijf.  Van bijvoorbeeld een secretaresse zal bij een kleine organisatie heel wat anders worden verwacht dan bij een grote organisatie. Zelfs als beide precies dezelfde vacature omschrijving hebben, bepaalt het bedrijf op zich waar de verschillen kunnen liggen. Probeer deze te achterhalen door je goed in te lezen in het bedrijf. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt op internet veel informatie vinden, maar vaak zijn het de wat kleinere organisaties, die online weinig tot geen informatie verstekken. Je zal hoe dan ook zelf op onderzoek moeten gaan. Kijk bijvoorbeeld in je eigen netwerk. Misschien zit daar wel iemand die jou meer informatie kan verstrekken. Of loop (indien van toepassing) eens het bedrijf, een zaak of winkel in zodat je de ‘sfeer’ kunt proeven. Mocht dit laatste niet kunnen, pak dan eens de telefoon en win (zonder dat je aangeeft een sollicitant te zijn) wat algemene bedrijfsinformatie in. Vraag naar een specifiek product en je krijgt meer informatie dan je denkt. Het gaat erom dat je inzicht krijgt in de bedrijfscultuur.

Nadat je een goed beeld hebt, ga je schrijven.

Gewoon schrijven wat er in je op komt. Schrijven over wat je is opgevallen, zowel positief als negatief. Van daaruit ga je schrijven over wat jij (naar jouw idee) voor het bedrijf zou kunnen betekenen. Als laatste ga je aan de slag met de vacature zelf. Hoe zou jij die invullen. Dit doe je met de informatie die je tot nu toe hebt ingewonnen in je achterhoofd. Al schrijvende zal je ontdekken, dat je meer goede ideeën hebt, dan je in eerste instantie zou denken. Niet alleen jouw toegevoegde waarde ontstaat al schrijvende, ook jouw overtuiging komt vanzelf naar boven. Komt deze overtuiging er niet? Dan zou ik nog eens goed overdenken of het wel zinvol is om te solliciteren. Het kan een hoop teleurstelling voorkomen. Zowel voor het bedrijf als voor jezelf.

Voelt het wel goed en ben je enthousiast geworden over de functie en vooral het bedrijf? Schrijf zo snel als mogelijk de motivatiebrief. Begin de eerste alinea meteen met jouw overtuigende toegevoegde waarde voor het bedrijf en geef één of meerdere concrete voorbeelden. Voorbeelden over wat of hoe jij iets zou aanpakken. Laat zien dat je weet waar je het over hebt en dat je het bedrijf kent en snapt.

Als het goed is, zal de interesse door de lezer zijn gewekt en zal deze meer van je willen weten. In de rest van de motivatiebrief kan je daarom meer over jezelf vertellen en je eventuele werkverleden.

Voor nog meer inspiratie:

Een interessant artikel, waarbij vooral de reacties mijn aandacht trokken vind je hier. Jeroen Gerth geeft in een reactie aan, dat hij het bedrijf waar hij nu werkt, heeft gewezen op het feit dat hun online presentatie en dienstverlening veel beter kan. Juist om de reden dat er bij kleine bedrijven weinig online informatie te vinden is. Zo zie je maar, waar verdieping toe kan leiden. Wellicht een leuke baan die bij jou past. Juist omdat jij ook bij het bedrijf past. Voor nog meer inspiratie: lees ook eens de blogs “ Heavenly Thoughts” van Eugène van den Hemel.

Tot zo ver het solliciteren.

Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, loopt mijn zoektocht als werkzoekende ten einde. Er staan een paar nieuwe uitdagingen voor mij klaar en ik heb er zin in! Ik zit nu in de luxe positie van terugkijken naar een zeer interessante en leerzame periode. Terugkijken naar een periode waarin ik mijn ervaringen als sollicitant hier op Rectec.nl mocht delen. Al ben ik nu geen sollicitant meer, schrijven is mijn passie en blijf dat dan ook graag doen hier.

Weblog MKHWat mijn nieuwe uitdagingen zijn? De belangrijkste uitdaging is “mijn kale hoofd”. Daarnaast ga ik mij (vrijwillig) inzetten voor de Alopecia vereniging (als bestuurslid) en de Haarstichting. Ik zal bij de Haarstichting sowieso ieder maand een blog schrijven (zie mijn eerste blog hier) en daarnaast ga ik mij voor beide partijen inzetten op het communicatie/social media vlak. Ook ben ik bezig sponsoren te zoeken/vinden voor de Alopecia (patiënten)vereniging en de Haarstichting.nl. Deze laatste is een goede doelen stichting en staat voor alle maar dan ook alle haarproblemen. Eerdaags (27 maart as te Haarlem) wordt er een Benefietconcert gehouden met oa een optreden van Dean Saunders. Ik zou het leuk vinden als jullie dit met jullie vrienden/kennissen/etc zouden willen delen. Ook als je tips hebt of misschien wel een BN’er of andere betrokkenen en/of geïnteresseerden kent, laat het mij weten. Mijn dank is groot!

Over de Auteur

marion Marion Kremer blogt over haar ervaringen als [inmiddels] ex-sollicitant. Zie ook: http://marionkremer.wordpress.com http://mijnkalehoofd.wordpress.com


2.730 views | Reageer (6 reacties)
 • Iris

  Leuk stuk!

  Mag ik je een (taal)tip geven: het is “(zelf) verantwoordelijkheid nemen” en “je verantwoorden (voor)..”. Zie ook: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/843

 • Marion

  Dank je! Ook voor de (taal)tip!

 • Koen Van den Meerschaut

  Sorry dat ik nu pas reageer, maar de enorme taalfout in de eerste alinea vraagt er gewoon om.
  Snap jullie Nederlanders niet , JE LEGT VERANTWOORDING AF maar JE NEENT JE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID.
  Succes met zoeken als je zo een taalfout schrijft word je al afgewezen bij de eerste selectie/

 • Ben ik blij dat jij niet voor mij werkt als recruiter. Mensen afwijzen om taalfouten is toch wel het domste wat je kan doen, tenzij iemand voor secretaresse solliciteert en secuur brieven moet schrijven. Einstein kon ook niet spellen, die zou dus ook nooit je eerste selectie doorkomen… pfffft

 • Boyd

  Koen, ook al is de kritiek terecht … dat gebruik van hoofdletters is zó schreeuwerig. Alsof je heel hard in iemands oor roept. Zonde, want op die manier wordt de vorm belangrijker dan de inhoud.

  Wat het snappen van Nederlanders betreft, niet proberen. Je zou er maar teleurgesteld van raken.

 • Marion

  Koen, bedankt voor je opmerking. Al was deze opmerking al eerder door Iris geplaatst, fijn dat je de moeite hebt genomen dit nogmaals te doen. Zelf ben ik er trots op dat ik de eigenschap heb te leren van mijn fouten. Vanaf nu maak ik deze fout dan ook nooit meer en zal mijn verantwoordelijkheid neNen…..en uh, maak je een taalfout of schrijf je een taalfout?

  Wat vond je overigens van de inhoud zelf?

  Marion


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën