QandidateVandaag is er een nieuw recruitmentsysteem beschikbaar gekomen: Het freemium ATS Qandidate wordt gratis weggegeven. Verdiend wordt er aan de ingebouwde webshop. Vacatures moet je namelijk via de diensten van VONQ publiceren, meestal tegen betaling. VONQ heeft er nog wel de “beta” sticker op laten zitten. En terecht, zo blijkt.

 

Dashboard

Het dashboard is overzichtelijk. Je kunt je eigen workflow bekijken en de gehele workload van het bedrijf. Het sollicitatieproces is daarbij in een handjevol stappen verdeeld, van “gesolliciteerd” tot “afgewezen” of “aangenomen”. Verder worden je taken en afspraken getoond. Veel toeters of bellen hoef je niet te verwachten, maar daarmee is het systeem wel snel in de vingers te krijgen.

Qandidate dashboard

Vacatures

Het dashboard moedigt je al aan om vacatures aan te maken. Eerst wordt je volgens een vast stramien om de gebruikelijke informatie over de vacature gevraagd. Daarna heb je de mogelijkheid om een aantal vragen op te geven, die aan het sollicitatieformulier worden toegevoegd. De antwoorden kunnen worden meegewogen in de beoordeling. De mogelijkheden:

 1. Informatieve vragen (wegen niet mee)
 2. Normale vragen (wegen mee)
 3. Showstopper (ongewenst antwoord blokkeert sollicitatie)

Publicatie

Klik op “Publiceren” en de vacature staat op “*.heeft-vacatures.nl” van VONQ. Deze site fungeert als een landing page. Jammer genoeg draait deze minisite afzonderlijk naast de bestaande werkenbij site. Daarnaast zijn ook die landing pages volgens een vast stramien opgebouwd en hebben ze een uitstraling waar ik niet warm voor loop: voorbeelden. Vanuit deze pagina kun je de vacature met social media knoppen doorsturen.

Webshop

Hij is er nog niet! Daar had ik me nu zo op verheugd. Remy Verhoeven van VONQ geeft aan dat we er nog een aantal weekjes op moeten wachten. Wordt vervolgd!

Solliciteren

Sollicitanten kunnen via een kort formulier solliciteren. Het CV kan als bijlage worden meegestuurd, of uit LinkedIn worden opgehaald. Na het invullen van de postcode verschijnen automatisch straat en plaats. Dit verloopt vrij soepel. Per ommegaande ontvang je een autoreply. Voor de inhoud van e-mails gebruikt Qandidate sjablonen. De inhoud daarvan kun je aanpassen, maar de mogelijkheden om de tekst te personaliseren zijn (te) beperkt. Het aanpassen van het uiterlijk is vrijwel niet mogelijk.

Talentpool

Afgewezen kandidaten kun je vragen of zij in de talentpool opgenomen willen worden. Via een link in de resulterende e-mail kan de sollicitant instemmen of weigeren.

Conclusie

Qandidate is een “light” ATS. Het geeft je overzicht over de lopende vacatures en de daarop ontvangen sollicitaties. De inrichting kun je (op wat elementaire dingen na) niet naar je wensen aanpassen. Voor kleinschalige recruitment is dat niet zo’n probleem. Als de omvang daarvan toeneemt, is betere aansluiting op je werkwijze vaak noodzakelijk en mis je functionaliteit (rapportagemogelijkheden, search buiten je database, betere CRM e.d.).

Verder kom ik nogal wat dingen tegen die niet kloppen, zoals gebruikers die je niet kunt wissen of een andere rol toe kunt kennen, bedrijfsinformatie die telkens naar de default waarden terug springen e.d. Ik wijt dat graag aan de beta-status waarin de software nog verkeert.

Ernstiger vind ik dat de communicatie richting kandidaten weinig aandacht heeft gekregen (landingpages, correspondentie). Het werkt allemaal, maar het draagt niet bij tot een overtuigende sollicitatie-ervaring.

Momenteel is Qandidate niet zo “full blown” als beloofd.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


1.503 views | Reageer (6 reacties)
 • Wouter Goedhart

  Ha Tom, We hebben het systeem vanuit user-experience bewust zo overzichtelijk mogelijk ingestoken. Ben blij dat je dat ook zo ervaart. Zoals
  in mijn email voorafgaand aan deze blogpost aangegeven, voegen we de aankomende weken nog functionaliteiten toe, zoals de webshop, CV doorzoek functies en aanpassen van de workflow. Verder nog zaken als een integratie van foto’s en social media buttons.

  Het toevoegen van meerdere emailtemplates staat ook gepland voor de komende weken. Het aanpassen van het uiterlijk van de emails hebben we bewust zo ingestoken. Emails met opmaak komen sneller in de spam-box terecht en we willen de kandidaatservaring hoog houden. Het ontvangen van een reactie in je mailbox hoort daarbij.

  Met de kandidaatservaring op de landingspaginas hebben we rekening gehouden door dynamische sollicitatieformulieren. Dmv de filtervragen kan de
  kandidaatservaring per vacature aangepast worden. In een volgende fase gaan we daar nog een stap verder in. De recruiter kan zijn eigen ‘werken-bij’ website dan ook koppelen met het systeem.

  Er komen deze weken dus nog mooie dingen aan die het systeem verder verrijken. Wil je vragen tegen die tijd weer een productreview te doen. Gr Wouter

 • Zoals ik in mijn artikel al aankondig, ben ik van plan een follow-up artikel te schrijven. Zodra de webshop live is, hoor ik het graag van je. Ik ben erg benieuwd hoe al jullie plannen concreet worden uitgewerkt.

 • Zojuist gelezen dat HROffice ook over zo’n webshop gaat beschikken. Wie gaat er het eerst live, maar vooral: wie biedt de betere totaaloplossing?

  http://www.hrbase.nl/profiles/blogs/recruitmentsysteem-hroffice-komt-met-eigen-webshop

 • Less is more zeker in ATS land waar dat principe nauwelijks wordt toegepast. Recruitment is in essentie een simpel proces, je hebt een vacature en je zoekt een kandidaat. Laat je niet verleiden door onnodige features in je ATS te stoppen. Je kan niet iedere klantwens verwerken. Moet je ook niet willen, want dan krijg je een onwerkbaar systeem, zoals zo veel andere ATS-en. Ik ben namelijk nog nooit een bedrijf/ bureau tegengekomen dat zijn/ haar ATS volledig gebruikt, simpelweg omdat het gebruikersonvriendelijk is.

  Qandidate ziet er goed uit en lijkt mijn eenvoudig in gebruik en het concept spreekt mij aan. Prima dus en dat zeg ik als concullega van Vonq 🙂

 • Teun Smulders

  Afgelopen woensdag heb ik een demo bijgewoond over Qandidate. Ik was erg onder de indruk. Je moet ook kijken naar de doelgroep waarvoor Vonq Qandidate heeft gebouwd: de MKB bedrijven van laat zeggen 50 tot ongeveer 2.000 medewerkers. Zoals Michiel terecht aangeeft is “less is more”, zeker voor de doelgroep waarvoor het is gebouwd. Met de functionaliteiten die er nog aan komen een zeer goed (en gratis!) ATS systeem.

 • Pingback: Qandidate: vacatures doorplaatsen met de webshop | RecTec()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën