4Mijn zoektocht loopt ten einde. Er staan nieuwe uitdagingen voor mij klaar. Welke dat zijn kan je lezen in mijn volgende blog. Daarover later.

Maar nu wil ik je nog even meenemen in de [tegenstrijdige] wereld van het solliciteren. Want wat mij het meest is opgevallen in de afgelopen werkzoekende periode, zijn wel de tegenstrijdigheden. Wat moet je als sollicitant nu wel of niet doen? Stel een vraag en je krijgt zeer uiteenlopende antwoorden. Doe een google-rondje en je weet meteen waar ik het over heb, als je het al niet wist. Een duidelijk antwoord kan ik je niet bieden, maar wel een overzicht van de voor mij meest opvallende en interessante artikelen en sites. Het zijn de artikelen en websites van mensen die mijn aandacht op een positieve hebben getrokken. Interessant leesvoer voor zowel de sollicitant als de recruiter.

Is het cv doorslaggevend of juist de motivatiebrief?

Hier kun je lezen dat de brief pas belangrijk wordt als je cv niet aan de harde eisen voldoet. Maar dat is pas in de tweede fase!? Uit vele andere blogs en artikelen blijkt dat je niet eens in een tweede fase komt als je cv niet aan gestelde harde eisen voldoet. Een begrijpelijk verhaal, maar dus wel een lastige.

Een andere mening heeft recruiter Nicole Wouters-Kroesen. Volgens haar vergroot een goede uit het hart geschreven motivatiebrief, wel degelijk de kans te worden uitgenodigd voor een gesprek. Lees haar blog hier.

Wat mijn eigen ervaring zegt? Bij de meest uit het hart geschreven motivatiebrieven, werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Toch ben ik hier vrij recentelijk, ook wel eens de mist ingegaan en was mijn brief [tegen beter weten in] te zakelijk. Gelukkig kreeg ik hier een terugkoppeling van en mocht ik alsnog een uit mijn hart geschreven brief sturen.

Wel of geen foto op je cv?

Op Sollicitatielab.nl vind je deze vraag als wekelijkse stelling. De uitkomst? Ja zegt 78% van de (deelnemende) werkzoekende tegenover 52% van de recruiters. Opvallend is het grote verschil van mening tussen werkzoekende en recruiter.

“Beeldmateriaal kun je ook via social media vinden”, is één van de reacties van een recruiter. Maar tegelijkertijd kun je overal lezen, dat je meteen moet opvallen. Een recruiter heeft tenslotte maar een paar minuten de tijd om jou cv te “lezen”. Wil je jezelf pas laten zien via social media, dan ben je dus eigenlijk al te laat. Dit wetende zijn de meningsverschillen tussen beide groepen al minder opvallend.

Wel of niet vooraf bellen?

Je hoeft alleen een discussie op bv Carrieretijger te volgen over dit onderwerp en het is duidelijk, of beter gezegd ONduidelijk. Een goede en inhoudelijke discussie hierover vind je op deze LinkedIn groepsdiscussie. Als ik in mijn eigen netwerk rond vraag blijken de meningen enigszins verdeeld. Toch is hier wel een wat duidelijker antwoord te geven. Zowel de recruiter als de sollicitant zijn het over één ding eens:

Alleen vooraf bellen als je een relevante vraag hebt en deze niet uit de vacaturetekst kunt halen. Voor de sollicitant de uitdaging om de relevante vraag te zoeken! Is deze er echt niet, niet bellen dus.

Wel of geen creatief cv?

Er zijn vele manieren je cv te presenteren. Online en offline. De één is nog mooier dan de ander.

Enkele voorbeelden:Prezi cv

Het Pinterest cv: Wanda Catsman

Eigen website cv: Eline Boele

Het Twitter cv: Erica Baltes

Het winkelmandje cv: Philippe Dubost  

Het Prezi cv: Moi

Ook leuk om even te kijken: een verzameling van sollicitatietips: Marianne Pieters op pinterest

Ook over het creatieve cv zijn de meningen verdeeld. De vraag voor mij blijft: heeft of neemt een recruiter de tijd om jouw gemaakte online cv’s te bekijken? Het is en blijft afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, maar ook van de recruiter zelf. Kan hij of zij jouw creativiteit waarderen?

Nog meer leesvoer: een interessant artikel op HrPraktijk.nl. Het beschrijft de voors en tegens van een video cv.

Waar iedereen het wel over eens is! Maak gebruik van de social media!

Hier vind je een mooi overzicht waarom dat zo belangrijk is en ook het blog van Bas Vermond is de moeite waard om te lezen. In zijn blog “Solliciteren via social media, wat vinden de recruiters?”, komen naast zijn eigen ervaringen, de recruiters ruim aan het woord.

Toch is het oppassen geblazen voor zowel de recruiter als de sollicitant, want hoe eerlijk zijn we als we onszelf via de social media etaleren? Maken we het niet mooier dan het uiteindelijk is?

Verder wil ik je de columns van Aaltje Vincent niet onthouden. Haar boek(en) heb ik niet gelezen, maar de informatie die zij in haar columns en op haar website geeft zijn zeer uitgebreid, met vooral veel tips over LinkedIn.

Als ik zo terug kijk, is het sollicitatievak een hele lastige. Het is een tegenstrijdig vak.

Ik ben opgelucht dit vak vaarwel te mogen zeggen. Weg met alle verwarring. Weg met te lezen dat je het nooit goed doet. Weg met alle tegenstrijdige adviezen en weg met het mazzel hebben, als je ondanks alles toch op gesprek mag komen.

Maar ik ga het ook missen. Dat ik de kans heb gehad zoveel te leren in een korte tijd, al was het uit noodzaak. Dat ik een persoonlijke groei heb mogen meemaken. Een groei die ervoor heeft gezorgd dat ik de toekomst op een voor mij zinvolle manier mag invullen. Dat ik nieuwe mensen heb mogen ontmoeten, zelfs nieuwe vrienden!

Graag wil ik (als ik zo vrij mag zijn) afsluiten met een klein persoonlijke advies.

Aan de recruiter: Probeer werkloosheidsdiscriminatie opzij te zetten. Laat je niet leiden door vooroordelen, want als je stopt met hokjes denken, wordt de ideale kandidaat sneller gevonden. En dat scheelt weer een hoop tijd en werkdruk.

Aan de werkzoekende: Ontwikkel je als werkzoekende en sta open om te blijven leren. Kijk vooruit en besef dat ervaring op zich niet voldoende is. Het gaat ook om je huidige (vak)kennis. Deze moet up to date zijn. Volg opleidingen en/of workshops op jouw vakgebied. Groei mee en leer van elkaar!

Voor iedereen: Doe alleen datgene wat bij jou past. Kortom: Blijf jezelf! Alleen dan onderscheid je jezelf pas echt.

Ok vooruit, nog ééntje dan: blijf luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en leer van elkaar!

Over de Auteur

marion Marion Kremer blogt over haar ervaringen als [inmiddels] ex-sollicitant. Zie ook: http://marionkremer.wordpress.com http://mijnkalehoofd.wordpress.com


6.381 views | Reageer (12 reacties)
 • Bianca van Zuilen

  Marion, dank voor je mooie blog! Mooie samenvatting van vele artikelen, opmerkingen, polls etc. die ik de afgelopen weken voorbij heb zien komen!
  Bianca van Zuilen

 • Pingback: De [tegenstrijdige] wereld van solliciteren. Een handig overzicht. | #Solliciteren #Netwerken # Social Media | Scoop.it()

 • Glenda

  Thanks voor het heldere overzicht met veel info!

 • Marion

  @Glenda en @ Bianca. Bedankt voor jullie reactie en meer dan graag gedaan!

 • jonneke thijssen

  Bedankt voor deze info, heel nuttig en leuk!

 • Bedankt! Helder overzicht en vreselijk herkenbaar! Solliciteren: er zijn geen echte wetten, geen altijd werkend recept. Het gaat over mensen aan weerszijden, met eigen interpretaties en stemmingen. Die uit het hart geschreven brieven: helemaal mee eens! Pas schreef ik een brief die volgens het boekje helemaal niet kan, maar kwam wel aan tafel! Gefeliciteerd, mooi dat je weer een nieuwe periode kan starten. Succes!

 • Aletta van ’t Hoog

  Een mooie nalatenschap zo’n overzicht!

 • Marion

  Dank je Aletta!

 • Marion

  Bedankt voor je leuke reactie! Precies zoals je zegt, het blijft lastig en er zijn geen weten. Daarom kan je maar het beste van jezelf uit blijven gaan…..vanuit je hart. Ook bedankt voor je feli trouwens!

 • Marion

  Graag gedaan Jonneke!

 • Powered by Jane

  De ene werkgever is de ander niet. Daar waar je leert van je sollicitatie-feedback, is weer niet van toepassing op een ander. Mijn ervaring leert dat je echt heel dichtbij jezelf moet blijven. Wie je bent, wat je kan en wat jij kan betekenen voor de organisatie. Wilt de organisatie inderdaad die energieke, vrolijke en inhoudelijke communicatieadviseur die kritische vragen durft te stellen om de organisatie te helpen vernieuwen? Wil de baas echt een toegevoegde meerwaarde in zijn team? Of wil ie weer een pondje van hetzelfde? Als ie daadwerkelijk, nieuwe energie, ideeen en openstaat voor jou, dan vind ie je wel! Powered by Jane

 • Joline Bloem

  Leuk geschreven en veel succes met je nieuwe uitdaging.

  Wat ik vooral wil benadrukken. Blijf jezelf. Het vinden van een baan is het vinden van een partner. Het moet bij elkaar passen. Doe je jezelf anders voor dan je bent, dan wordt het lastig.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën