facebook01In mijn voorspellingen voor 2013 schreef ik het al als trend 6. We zouden dit jaar de eerste berichten krijgen van een ‘verval’ van Facebook. Nog niet echt ondersteund door gebruikscijfers en zo, maar de berichten zouden er zijn.

Vandaag zag ik het eerste berichtje daarvan. Bij de Super Bowl werd Twitter in de helft van de reclames genoemd, Facebook slechts bij 8%.  Vorig jaar was dat ongeveer gelijk verdeeld, hoewel het aantal veel lager was (8 van de 52 commercials toen). Het lijkt dus dat Twitter de race om het tweede scherm aan het winnen is (of gewonnen heeft). Natuurlijk is er veel op af te dingen, zowel op de onderzoeksmethodiek (is een hashtag per definitie iets voor Twitter? Ik denk dat je dat wel mag zeggen, maar niet iedereen is het er daar mee eens) als op het feit dat het tweede scherm (wat je gebruikt naast je TV) natuurlijk niet alles zegt over het medium. Het is echter een eerste teken, zoals verwacht en de auteur wordt er hard op aangepakt (zoals verwacht).

Hoe het verder gaat? Zoals ik bij de trends ook al aangaf, geen idee. Zal Facebook de trend kunnen keren, in tegenstelling tot Hyves? Ze hebben in ieder geval meer mogelijkheden want er is nog geen goed alternatief, zoals Facebook dat bij Hyves wel was. Het effect op uw business? Op recruitment? Ik geloof nog steeds dat je er moet zijn, ik zou alleen geen lange termijn strategie van 3 jaar of zo met Facebook centraal meer ontwikkelen. Ik zou mijn talentpool daar niet op durven bouwen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


765 views | Reageer (2 reacties)