ChristianWilhelmus Marinus Johannes van den Nobelen. Mijn officiële naam. Althans volgens mijn paspoort. De enige keer dat ik dit gebruik, is bij het boeken van een reis. Het is mij nooit duidelijk geworden of het moeten gebruiken van doopnamen bij vliegtickets enkel een makkelijke manier is om geld af te troggelen van klanten, of dat dit een echte reden heeft?

Mijn doopnamen gebruik ik dus zelden. Ik heb een roepnaam (voornaam) en op de enkele keer na dat iemand mij meneer noemt, word ik met Wim aangesproken. Wat ik ook wel zo prettig vind. Ik ben niet zo van het vousvoyeren, maar dat  is een ander onderwerp.

Waarom zetten mensen hun doopnamen in het cv? Verwachten ze dat ze veel moeten reizen? Zodat de nieuwe werkgever meteen de juiste informatie heeft voor het boeken van een ticket.

Tot enkele jaren geleden was er het argument dat een cv ook gebruikt werd om de persoonsgegevens in te voeren bij een aanname. Tegenwoordig is iedereen verplicht een legitimatiebewijs bij zich te hebben. Dat argument kan de dus prullenbak in. Waarom dan doopnamen? Is het een geloofskwestie? Een geografische?

Meerdere geloofsovertuigingen kennen hun eigen gebruik qua doopnamen. Ook zijn er verschillen te vinden in bepaalde regio’s. Dus dat lijkt niet dé reden te zijn een doopnaam te vermelden? Is het traditie?

Dat laatste lijkt logischer. Zo hebben we het geleerd, dus zo doen we het nog steeds. Leuk, maar belangrijker is de vraag, wat voegt het toe? De gemiddelde recruiter kijkt nog geen minuut naar het cv. Waarom dan informatie geven die afleidt van waar het echt om gaat? Doopnamen? Doe het nou niet!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


3.013 views | Reageer (8 reacties)
 • Harry de B

  Sommige mensen zijn trots op hun doopnamen.
  En sommige mensen kennen de kunst van het er-omheen-lezen.
  Laat effe lekker iedereen in zijn/haar waarde, aub.

 • Moiahh62

  Veeal zijn de doopnamen vewijzingen naar je vader/moeder of eerdere familieleden waarvan(mee) de schenker deze in stand wil houden ben trots op de vernoemingen en 5 dec. fijn krijg je hoop chocoladeletters…. :)’

 • Rob

  Ik ben benieuwd naar de ‘doopnamen’ van je drie kinderen.

 • Karel

  Zou je ook kunnen komen met een rubriek, doe dat nou wel ;)? Lijkt me een stuk lastiger om echt goede tips te geven over wat wel te doen dan wat niet.

 • Ollie

  Je artikelen zijn leuk om te lezen maar wat we niet moeten doen is bekend.
  Wat moeten we nu wel doen?!

 • Maaike Lydia Annemiek Grijpma

  Ik ben trots op mijn namen. En als we allemaal onze cv maken op dezelfde manier maken, is het maar een saaie bedoeling geworden.

 • Guest

  Als Corporate Recruiter sta ik helemaal achter deze blog. Als antwoord op de andere reacties: natuurlijk snap ik dat je met trots die namen neerzet. Ik ben zelf ook trots op de namen van mijn vader en zijn tweelingbroer als mijn doopnamen. Maar zorg er dan wel voor dat ik als Corporate Recruiter in één oogopslag zie wat je naam nou eigenlijk is. Want te vaak kom ik tegen dat zelfs na een paar minuten staren, nog steeds niet weet wat nu eigenlijk de naam is van de potentiële kandidaat. Er zijn mensen om minder afgewezen / niet behandeling genomen / in het grote archief gedeponeerd / niet uitgenodigd / etc…

 • John

  Natuurlijk moet je je roepnaam helder en zichtbaar vermelden, maar je doopnamen maken je wel uniek wanneer je zoals ik een familienaam hebt die zelfs in combinatie met je voornaam meerdere keren voorkomt.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën