Vorige week schreef ik de eerste blog over de toekomst van recruitment op basis van mijn nieuwe boek (R)evolutie van werk. Dat ging over de  veranderende organisaties en de impact die dit heeft op zowel de recruiter als de recruitmentsector.

Vandaag het tweede deel: de veranderende wereld van werk en de veranderende werkzaamheden van de recruiter.

Zoals ik in de eerste blog al schreef: het boek heeft een aantal uitgangspunten. De opkomst van zelfstandigen en verdere specialisatie is er daar een van. Als je het niet met die uitgangspunten eens bent, lees dan eerst even de voorbeelden en argumenten in het boek, dan ga ik graag met je de discussie aan. Aangezien dat ongeveer een half boek beslaat ga ik niet uitgebreid die uitgangspunten hier beschrijven, dat is iets te veel werk.

Super specialisme

Een van de zaken die we de afgelopen jaren gezien hebben is de opkomst van super specialismen. Een mooi voorbeeld is Boeing. Die weten echt wel hoe je een vliegtuig kan maken. Als (een van) de beste in de wereld. Echter zijn ze er achter gekomen dat de vleugelbouwers nog meer verstand hebben van vleugels dan Boeing mensen. Hetzelfde geld voor de makers van de romp. Dus voortaan hebben ze een ‘open’ platform bij het design. In plaats van dat Boeing een vliegtuig helemaal tekent en de leveranciers laat intekenen op de onderdelen, worden de leveranciers (binnen grenzen natuurlijk, het moet wel op elkaar passen) gevraagd mee te denken in het ontwerp proces. Het resultaat: de dreamliner die naar eigen zeggen 20% minder brandstof verbruikt.

Boeing, en vele anderen, laat zien hoe de wereld steeds meer super specialisten krijgt. Ik vind dit een voorbeeld van een regie organisatie, zoals ook de Hollywood studio’s bijvoorbeeld zijn. Relatief klein, waarbij ook heel veel kernzaken (vleugels zijn echt wel core business bij een vliegtuig, net als acteurs en regisseurs essentieel zijn voor een film) toch aan specialisten die niet in loondienst zijn worden overgelaten.

Community manager

De taak van de recruiter van de toekomst is dus veel meer de community manager. Maar niet zoals ze dat nu vaak zien, namelijk dat een recruiter een community managed en daar vervolgens mensen uit gaat aannemen. Nee, de recruiter moet een strategische positie innemen bij de organisatie en het ‘human resource’ probleem oplossen. Ongeacht of dit gaat via inhuur, in dienst of bedenk een constructie. Het gaat er om dat de beste man voor de baan daadwerkelijk die werkzaamheden doet en de recruiter moet weten wie dat is, of welke 3 personen in aanmerking komen, en regelen dat die het doen. Juridische constructies zijn daar aan geheel ondergeschikt.

Ook moet een recruiter kunnen inschatten of werkzaamheden wel ‘intern’ gedaan moeten worden, of dat je het b.v. beter kan crowdsourcen of via Elance door ‘externe medewerkers’ kan doen. Dat kan niet voor alle werkzaamheden, maar dat is nu precies het nieuwe werk van de recruiter om dat in te kunnen schatten.

Dit is de tweede blog in een mini serie over de toekomst van recruitment, gebaseerd op het boek: (R)evolutie van Werk. 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


975 views | Reageer (9 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën