Hobby'sIedereen heeft wel een hobby. Zo sport ik graag. De laatste tijd voornamelijk hardlopen, maar ook fiets en zwem ik regelmatig. Hier gaat heel wat tijd in zitten. Zeker wanneer ik train voor een marathon (of triathlon). In een “vorig leven” ben ik actief geweest als bestuurder. Een tijdrovende aangelegenheid. Leuk, maar moet je dit vermelden in een cv

Ik ben manager van het hockeyteam van mijn zoon. Ik ben penningmeester van de tafeltennisvereniging waar ik al 28 jaar actief lid ben. Ik doe passief aan voetbal. Lees: kijken op televisie. Ik surf graag op internet.

De lijst met hobby’s is enorm. Een idee is om de meest bijzondere hobby in een cv te zoeken. Dat laat ik deze keer over aan iemand die er zijn hobby van wil maken!

Voor veel mensen geldt dat ze carrière willen maken. In een professionele omgeving of in een vrijwilligersfunctie, maakt vaak niet uit. Het grote verschil zit hem in de beloning. Bij de eerste is dat geld. Bij de tweede voornamelijk aanzien en waardering. Voor ieder wat wils. Aangezien Nederlanders overal een stichting of vereniging voor oprichten, liggen er ruimschoots kansen op een carrière.

Voor de meeste hobby’s geldt echter dat deze niets toevoegen aan een maatschappelijke loopbaan. Waarom wordt dit massaal vermeld op het cv? Wil niemand overkomen als lui? Deze sollicitant heeft geen hobby’s. Die zal wel na het werk thuiskomen, een biertje pakken en met een bak chips een avondje gaat zappen!

Zeker is dat het in de meeste gevallen niets toevoegt. Wie krijgt een baan omdat er op zondag in het 4e van GroenPaars wordt gevoetbald? Of omdat je voorzitter bent van de straatfeestcommissie? Hobby’s vermelden? Doe het nou niet!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.102 views | Reageer (17 reacties)
 • Marjolein Niestadt

  Eens. Zo begrijp ik evenmin waarom mensen in professionele Twitter & blog-profielen de namen van partner en kinderen vermelden. Voegt niets toe. Houd het gewoon bij functies, vaardigheden en organisaties waarbij je betrokken bent.

 • Wim Van den Nobelen

  @Marjolein helemaal mee eens. De belangrijkste functie waarbij ik betrokken ben is vader zijn, en de organisatie waarvoor ik dat doe is mijn gezin -:)

 • felix

  VOlledig mee oneens!…
  Aan hobbies van mensen kan je een aantal zaken afleiden zoals:
  solist of teamplayer, prestatiegericht of niet, fysieke gesteldheid, in welke ‘kringen’ vertoeft hij/zij..(want ook al zeggen we van niet, iemand die veel golfed en polo speelt heeft meestal een ander zakelijk/prive netwerk dan een biljarter! en dat kan een belangrijk aspect zijn bij bijvoorbeeld zware sales/businessdevelopment functies etc)..en zo zijn er nog legio , met de hobbies verband houdende zaken, die wel degelijk iets (kunnen) zeggen over de persoon.

 • Wim Van den Nobelen

  Ddat zijn dus juist aannames waar je niets mee kunt. Waarom is een
  vechtsporter een solist en een voetballer een teamplayer? Wat zegt
  hardlopen over iemand fysieke gesteldheid? Als iemand 2 keer 10 minuten
  hardloopt, maar drinkt en rookt, durf ik wel te stellen dat deze minder
  fit is dan iemand die zeer goed op voeding let en dagelijks veel over
  sport leest en kijkt.

 • Marjolein Niestadt

  En vanuit dat perspectief schrijf je over recruitment, technologie en (arbeidsmarkt)communicatie? Interessant 😉

 • Sorry Wim, in dit geval ben ik het niet geheel met je eens. Hoewel ik ook niet geheel met Felix eens ben, want je kan er niet per definitie uit afleiden of iemand b.v. een teamspeler of een individualist is, maar wel een beetje. Ik ben gaan wielrennen omdat ik niet goed functioneerde in teamsporten (hoewel wielrenner ook een soort teamsport is, maar minder). Ik was namelijk te gedreven (maar technisch niet goed genoeg) om in een team te functioneren.

  Verder zegt het ook iets over het karakter. Iemand zonder hobbies… en trust me, die zijn er… geeft aan dat die persoon niet weet wat hij/zij nu echt leuk vind. Ik ken mensen genoeg die helemaal opgaan in hun kinderen en dus daarnaast niets doen, dat is ook iets wat belangrijk is voor werk ethiek doorgaans.

  @google-b54ab27b67dba93c6738a60bbb70ed68:disqus ik moet jou mijn eerste boekje eens geven, personal branding. 🙂 Het voegt namelijk wat toe in de perceptie zoals je wilt overkomen. Zoals bij Wim staat zijn gezin op 1… Ik ken ook verhalen (letterlijk) waarbij iemand dus in zijn twitter bio had staat: vader van 2 dochters en ik te horen kreeg van iemand die hem enkel digitaal kende dat het wel een waardeloze vader moest zijn, hij tweete er namelijk nooit over. Ik kende de man (erg familie figuur), maar wist ook dat hij dat expliciet niet deed omdat hij zijn dochters niet zomaar online wilde zetten zeg maar. Het moet wel consistent zijn. Ik heb al hele interessante, ook zakelijke, gesprekken gehad die begonnen met vragen over mijn konijntjes of over wielrennen.

  Gezamenlijke interesses en gezamenlijke passies, en dat geldt ook voor hobby’s Wim, geven draagvlak.

 • Wim Van den Nobelen

  @Bas en Marjolein ik kan me wel vinden in jullie opmerkingen, alleen gaat het om de toegevoegde waarde van hobby’s vermelden in een cv. De recruiter kijkt enkele seconden naar een cv, de hobby gaat hier het onderscheid niet in maken. Beperk de hoeveelheid informatie zodat je automatisch benadrukt wat belangrijk is. En met alle respect voor iedereen zijn hobby, deze staan echt niet in de top 10 van bepalende aspecten voor het wel of niet krijgen van een baan.

 • Marjolein Niestadt

  @google-d9e7e28f8dfc4496a74cac7f2e219c67:disqus Eens. En datzelfde vind ik dus voor een blogprofiel. Maximaal twee regels, die relevant zijn voor het onderwerp waarover je schrijft.

  @rectec:disqus Ik snap je punt, maar heb wat moeite met het inzetten van je gezin ten behoeve van je personal branding ….

 • Wim Van den Nobelen

  @Marjolein en ik ga graag op jouw voorstel in om het boekje te ontvangen!!

 • Dat vind ik dus een keuze Marjolein, een keuze die ieder voor zich moet maken. Als je het doet, moet je het alleen consequent doen. Ik vind dat er geen goed of fout is, alleen keuzes en gevolgen.

 • Marjolein Niestadt

  Natuurlijk (als partner & kids ermee instemmen dan uiteraard).

 • Wim Van den Nobelen

  @Bas en Marjolein, wellicht ontging het jullie maar er staat een smiley achter. Het punt dat Marjolein maakt snijdt hout, maar toch laat ik het zo staan.

 • Marjolein Niestadt

  🙂

 • DirkMarreel

  Boeiend, wat me opvalt is dat er dikwijls bij “aanwervingsgesprekken” of in documenten expliciet naar gevraagd wordt, loopbaan coaches het stimuleren om het te vermelden, HR professionals bijzondere ontdekkingen doen over talent en passie en competenties wanneer ze deelgenoot worden van de activiteiten van medewerkers buiten de organisatie en we ons evenzeer kunnen afvragen wat brengt het bij … misschien moet werven en aanwerven veel meer dialoog zijn, zodat de zin van die bijkomende elementen samen afgewogen kan worden dan zomaar het lezen en scoren van een cv, … niet ? ik onthoud : er zijn meerdere opties, en dat is fijn voor mij

 • Patrick Visser

  Dag Wim,

  In mijn ogen sla je hier de plank niet helemaal raak, echter ook niet helemaal mis. Zoals ik het lees is jouw beweegreden om een hobby er niet op te zetten dat deze lijst te lang is en niets toevoegt (in de meeste gevallen). Zo kan je ook gaan zeggen : werkzaamheden? Doe het nou niet!
  Die lijst is namelijk ook veels te lang als je alles zou benoemen. Toch moet dit er wel op en zo beknopt mogelijk. De reden hiervoor is duidelijk, het geeft een beeld van wat je gedaan had. Het curriculum vitae is een document dat een samenvatting geeft over iemands leven. Het is niet voor niets latijn voor levensloop. Ik neem aan dat iemands leven uit meer bestaat dan werk en diploma’s. Hobby’s zijn ook onderdelen van iemands leven. Ik zie niet in waarom dit niet vermeld moet worden.

  Natuurlijk is een voetballer niet automatisch een teamspeler, sterker nog met de huidige berichtgevingen over bepaalde sport (wielrennen, voetbal etc) zou je zelfs hele negatieve gedachtes om een sport heen kunnen bouwen. Maar het geeft wel aan dat je bewegelijk bezig bent, dat je ergens tijd in kan investeren en dat je om moet kunnen gaan met andere mensen. Zo is een voorzitter ook iemand die kan voorzitten (terwijl hij/zij een productiemedewerker kan zijn in het dagelijks leven) wat je niet automatisch uit een cv kan halen.

  Ik zou zeggen: aannames? Doe het nou niet!

 • Wim Van den Nobelen

  @Patrick thanks en ook weer twee onderwerpen voor nieuwe blogs. Aannames doe het nou niet, ok, maar dan worden blogs vaak minder leuk. En twee, ik ben het eens met jouw stelling dat veel van de werkervaring weggelaten kan worden. Zeker als je meerdere werkgevers hebt gehad, is de kans groot dat je in vorige functies vergelijkbare maar lichtere taken hebt uitgevoerd, of minder taken. Waarom deze dan vermelden. Maar dan een andere keer meer over.

 • Patrick

  Ik kan me voorstellen dat de onderwerpen gestaag beginnen op te raken. Ik ben benieuwd naar de twee onderwerpen :).

  Nu vraag ik me wel af wat je vind van de samenvatting van iemands levensloopverhaal en of daar hobby’s bij horen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën