Veel kandidaten doen van alles om het cv beter aan te laten sluiten op het functieprofiel. Toont het bedrijf net zoveel betrokkenheid bij het opsommen van de taken en vaardigheden? Is het opgemaakte profiel 100% representatief voor wie er gezocht wordt? Gezonde achterdocht kan geen kwaad.

In veel functies zitten taken die zowel specifiek als algemeen zijn. Heeft het zin een cv hier naar toe te schrijven? Vaak niet. Wat zeker geen zin heeft, is beschrijven dat je zowel een specialist als een generalist bent. Of doe eens origineel, een generalist die ook inzetbaar is als specialist.

De vraag is wat het toevoegt? Wie zoekt een specialistische generalist? Wie een generalistische specialist? Door aan te geven dat je beide bent, ben je beide niet.

Bij een specialist denken we vaak aan een medisch beroep. In de meeste andere gevallen, zal iemand die specialist is in zijn/haar vakgebied dat niet zelf vermelden. Het blijkt uit de werkervaring of studie. Anderen zullen eerder over iemand zeggen dat hij/zij een specialist is.

Dit in tegenstelling tot een generalist. In feite betekent dit van alles iets afweten. Nu hoeft het weinig betoog dat niemand een generalist is. Niet veel mensen zullen over anderen zeggen, dat is een generalist. Dit zeggen mensen alleen over zichzelf. Dan kom je weer bij de vraag, waarom  vermelden? Wat voegt het toe? Generalist of specialist! Beide? Doe het nou niet.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.328 views | Reageer (5 reacties)
 • Jim

  “veel kandidaten doen van alles om het cv beter aan te laten sluiten op het functieprofiel” zou je eigenlijk moeten veranderen in: “Veel kandidaten moeten van recruiters van alles doen om het cv beter aan te laten sluiten (= 100% match!) op het functieprofiel”.

 • Wim

  @Jim Misschien is deze nog beter. Veel kandidaten denk dat ze van recruiters van alles doen om het cv beter aan te laten sluiten!

  Een mooie om eens te onderzoeken. Wat zou een goeie stelling zijn?

 • Wij zoeken een generalistische specialist….(IT Infrastructuur)

 • Jim

  @Wim: als ZZP-kandidaat krijg ik regelmatig de opdracht van recruiters om mijn CV aan te passen om een 100% match te kunnen tonen. De 1ste beoordeling gebeurt namelijk vaak door CTRL+F in MS Word naar sleutelwoorden (requirements)…

 • Wim Van den Nobelen

  Yep de bekendste tool voor recruiter CTRL/F heerlijk -;)


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën