Bij iedere zichzelf respecterende opleiding, cursus of training, ontvang je een diploma als je deze positief afsluit. In de meeste gevallen, ligt hier een officiële certificering aan ten grondslag. Soms is aanwezig zijn voldoende. Vrijwel iedere deelnemer vermeldt deze op het cv. Er is bloed, zweet en tranen in gaan zitten, dus uitdragen dat deze is behaald, is een deel van de beloning.

Wat is het verschil tussen een opleiding, cursus en training?

Een opleiding geldt meestal als basis van de loopbaan. Opleidingen hebben vaak een lange doorlooptijd en worden meestal afgesloten met een examen. Een cursus is vaak een aanvulling op je opleiding/interesse. Een cursus heeft vaak een kortere doorlooptijd en wordt meestal afgesloten met een examen/test. Een training is meestal nog korter dan een cursus, één of meerdere dagen. Trainingen zijn er vaak op gericht om je bestaande vaardigheden uit te breiden / verder te ontwikkelen. (bron: Kennisradar).

Welke vermeld je op het cv, welke niet? Waar ligt de grens?

Feitelijk is elke opleiding het vermelden waard. Hiermee geef je jouw “basisniveau” aan. Ongeacht of de gekozen opleiding aansluit bij de latere werkervaring. Wanneer een opleiding later is gevolgd, dus tijdens het werk, is het vergelijkbaar met een cursus/training.

Bij cursussen en trainingen ligt het anders. Is de reden hobby of vrijwilligerswerk, dan is het raadzaam deze achterwege te laten. Tenzij het iets toevoegt aan de carrière of persoonlijkheid. Voorbeelden: Een zwemdiploma voegt meestal niets toe. Een cursus NLP voor sommige wel.

Belangrijk aspect is, vermelden of het diploma is behaald. Probeer niets te maskeren door “slim” te zijn. Dus geen “studie afgerond”! Elke opleiding, cursus of training die je in het cv vermeldt, hoort iets toe te voegen. In alle andere gevallen, weglaten. Diplomagekte, doe het nou niet!

Met dank aan Bas Bakker, de Betekenaar

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.561 views | Reageer (2 reacties)
  • Random User

    Je hyperlink naar de Betekenaar werkt niet.

  • nu wel, dank je voor het opmerken


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën