Ik heb mij opgegeven voor een gratis 50+ sollicitatietraining. Om deze prijs te kunnen winnen moet je aan bepaalde criteria  voldoen en daarom werd mij onder andere gevraagd welke acties ik allemaal heb ondernomen om aan het werk te komen.

Ik ben daar eens goed voor zitten, alles op een rijtje gezet en besefte mij ineens nog beter waarom ik het vaak zo druk heb. Solliciteren is namelijk gewoon heel hard werken! Op bijvoorbeeld LinkeIn zijn genoeg discussies te vinden over dit onderwerp en mag blijken dat ik niet de enige ben die dit als werkzoekende ondervind. Regelmatig vraag ik mij af of de werkgever of recruiter dit soort discussies op Linkedin ook (kunnen) lezen of dat het alleen maar wordt gezegd of gedacht.

Maar voor ik met mijn relaas verder ga, wil ik de lijst graag delen:

 • ‘Gewoon’ (online) solliciteren, wat inhoud: vacatures zoeken, inlezen in het bedrijf en de vacature, aanpassen cv per vacature, motivatiebrieven schrijven, voor- en nabellen;
 • het maken van een variëteit aan on- en offline cv’s, deze aanpassen aan de vacature waarop ik solliciteer en nieuwe tips zoveel als mogelijk toepassen;
 • ingeschreven bij diverse detachering- en werving en selectiebureaus;
 • ik heb mij aangesloten bij Talent Plus Den Haag. Een netwerkgroep voor de hoger opgeleide 45 plussers en bezoek iedere maandagmiddag de bijeenkomst;
 • bij TP oefeningen als elevator pitch, SWOT, SMART en 360 gr. feedback gedaan, verwerkt en zoveel als mogelijk toegepast;
 • het bezoeken van verschillende (gratis) netwerkbijeenkomsten, workshops, webinars etc;
 • om mijn kennis te verbreden aan diverse (gratis) seminars etc. (op het gebied van marketing en het gebruik van de sociale media) deelgenomen;
 • een Twitteraccount aangemaakt, puur voor het gebruik als (professionele) werkzoekende;
 • mijn eigen weblog begonnen;
 • bij diverse winkels naar binnen gestapt om te vragen of zij nog vacatures hebben open staan;
 • aan discussies op LinkedIn deelnemen en zelf starten;
 • blogs schrijven op verschillende andere sites, die betrekking hebben op het gebied van social media, werk zoeken en recruiters;
 • op eigen initiatief een live ontmoeting gehad met een recruiter om te interviewen;
 • iedere kans die ik tegen kom aanpakken, zodat ik zoveel mogelijk tips en ervaring krijg in het solliciteren;
 • gepitcht bij  ‘Gave Dingen Doen’;
 • neem deel aan de ‘Tafel van 1’;
 • eigen netwerk aangesproken op diverse manieren;
 • lezen lezen en nog eens lezen. Alles op het gebied van solliciteren;
 • en dan ben ik vast nog wat vergeten.

Naast al deze sollicitatie werkzaamheden ben ik ook druk bezig met het project  ‘MijnKaleHoofd’. Maar dat terzijde……

Al met al is het niet echt vreemd, dat wanneer mijn mannetje na een dag van 9 uur werken ’s avonds om 19.00 uur thuiskomt, hij mij nog achter de pc treft. Mijn dag zit er dan gewoon nog niet op. Hij belt mij ook iedere dag tijdens de lunch, zo rond half 1 even op en dat is het eerste moment dat ik even pauze neem. Regelmatig kom ik er dan tegen een uurtje of drie achter dat ik nog niet eens geluncht heb. Er is namelijk niemand die je er op wijst dat even te doen.

Vaak maak ik dus langere werk(looszijn)dagen dan mijn werkende mannetje. Er is alleen verschil, ik krijg er niets voor betaald.

Hoe mooi zou het zijn als je als ‘werkzoekende’ zou worden gezien als ‘werkende’. Alleen werk je onbezoldigd. Hoe mooi zou het zijn dat je ‘werkzoekende’ als werkervaring kunt invullen op je cv. Ik zou het met trots doen. Het enige nadeel is natuurlijk dat de resultaten er (nog) niet zijn. Om nu op te sommen hoeveel uitnodigingen je hebt gekregen om op gesprek te mogen, tja…..

Uit diverse onderzoeken blijkt dat werkgevers juist nu in deze recessietijd, het liefste vissen in de vijver van de werkenden ipv de werkzoekenden. Zij hebben een voorkeur voor kandidaten die nog actief in het werkproces zitten. Toch ben ik van mening dat werkgevers, recruiters ed. de werkzoekende vanuit bovenstaand perspectief, nog beter op hun waarde zouden kunnen inschatten. Ook buiten het werkproces kan je als kandidaat nog zeer actief bezig zijn. Want zoals ik al eerder stelde, naar werk zoeken is werken.

De ene werkzoekende is de andere niet. Ook werkzoekenden zijn net mensen. Een ieder met zijn eigen kwaliteiten en competenties. Zeker in de meest lastige periode van een werkleven kan ook de werkzoekende onderscheidend zijn en blijken. Gewoon beter kijken naar de inzet van een werkzoekende dus. Wat onderneemt de werkzoekende? Gaat hij zitten op de bank en wacht hij af? Met een paar vragen zijn de competenties zo ingevuld en onderbouwd.

Geef niet alleen tips aan de werkzoekende, die krijgt hij meer dan genoeg. Zelfs meer dan goed voor hem zou zijn. Overspoel hem niet met nog meer tips, waarbij je eigenlijk aangeeft: heb je nog geen werk? Dan ligt het aan jou zelf! Want heb je al dit of dat of zus of zo gedaan?! Nee, in plaats daarvan kijken naar wat hij wel heeft gedaan. Hoe actief is iemand als werkzoekende en kom er zo achter waar zijn kwaliteiten liggen. Heel simpel.

Ik ben er van overtuigd dat indien men hier inderdaad breder naar kijkt, het een toegevoegde waarde zal zijn en men nog sneller de juiste kandidaat voor de juiste functie zal vinden. Dan zijn we weer een stapje dichter bij de nieuwe wereld. Een nieuwe sociale wereld, waarin mensen als mens worden gezien en op hun echte en enige juiste waarde worden ingeschat en bovenal: gewaardeerd.

Maar ja, ik ben “maar” een onbezoldigde werkzoekende.

Over de Auteur

marion Marion Kremer blogt over haar ervaringen als [inmiddels] ex-sollicitant. Zie ook: http://marionkremer.wordpress.com http://mijnkalehoofd.wordpress.com


3.836 views | Reageer (10 reacties)
 • Herkenbaar in wat jij beschrijft en je kan het ook vergelijken met het bedrijven van een topsport.

 • Jan Middelkoop

  Heel herkenbaar! Nu ik ruim 2 jaar actief werkzoekende ben, merk ik dat ik naast de vaardigheden in mijn CV, er tijdens deze 2 jaar een paar zeer bruikbare bij heb gekregen door het netwerken, vooral in de sfeer van omgang met mensen en communicatief.

 • Pingback: Werk zoeken is ook werken : PaulOvermars.nl()

 • corrymeijs

  Marion, Dit verhaal is heel herkenbaar voor mij. Ook ik heb het gevoel dat ik heel hard aan het werk ben als werkzoekende. Ik vind het weleens lastig alles uit jezelf te moeten halen, thuis achter je computer, zonder collega’s en leuk bedrijf waar je voor werkt. Ik ben heel gemotiveerd om weer als professional aan de slag te gaan maar tot nu toe nog geen nieuwe baan, wel 3x 2e geworden in sollicitatieprocedure en veel afschrijvingen. Intussen tikt de klok door!!

  Ook ik zit in een groep Talent+ in Tilburg, om elkaar te helpen, op zoek te gaan naar werkgevers en elkaar te motiveren. Dat is heel prettig positief.

  Daarnaast doe ik ook vrijwilligerswerk voor 1 dagdeel in de week, in de zorg.

  Dat zijn de leuke inspirerende ontmoetingen. Succes voor ons beide in het nieuwe jaar 2013 gewenst!

 • Marion

  Allereerst de allerbeste wensen voor 2013! Ook wil ik iedereen bedanken voor de reacties en het feit dat zoveel mensen de moeite hebben genomen mijn blog te lezen of te delen, doet mij meer dan deugd!

  @Reggy @Jan @Corry. De herkenbaarheid die jullie hebben en ook vele werkzoekenden blijken te ervaren, geeft mij het gevoel dat ik niet de enige ben en sterkt mij. Gemotiveerd zijn en vooral blijven ervaar ik zelf als een best wel lastige. Of het nu schrijven, lezen, deelnemen aan netwerkgroepen of vrijwilligerswerk doen is, je haalt er misschien net dat stukje motivatie uit die je nodig hebt.

  Zo, en nu ga ik weer aan het ‘werk’.

  Gr. Marion

 • Stella Kaburis

  Hoi Marion,

  inspirerend om te lezen. Ik ben zelf net (2 weken) afgestudeerd en ben mezelf nog aan het ‘inwerken’ in het solliciteren. Leuk, opwindend, maar door de huidige markt ook wel spannend. Ondanks dat we allebei aan andere kanten van de markt zitten toch ook wel voor mij een herkenbaar verhaal, behalve dan dat jouw lijst aan activiteiten mij weer op ideeën heeft gebracht over wat ik nog meer kan doen om mijn eerste ‘echte’ baan te vinden. Ik wens je heel erg veel succes en hopelijk zal je harde werk in 2013 zijn vruchten afwerpen!

  met een vriendelijke groet,

  Stella

 • Marion

  @Stella

  Leuk om te lezen dat je geïnspireerd bent door mijn lijst. Uiteraard wens ik jou ook heel veel succes en een mooie carrière. En wat de vruchten betreft, reacties als die van jou zijn voor mij de krenten in de pap.

  Gr. Marion

 • Andre Schoenmakers

  Hallo Marion,
  Mag ik een voorstel doen en de volgende term introduceren:
  solliciteren 2.0
  Ook ik ben in between jobs en het gevoel dat je als 50+ niet meer meetelt in deze maatschappij. Vandaar de term Solliciteren 2.0, elke jongere ( lees geboren na 1983 ) weet wat web 2.0 betekend dus voor ons is het tijdperk Solliciteren 2.0 aangebroken. Wanneer we ons verenigen en een vuist maken in de Nieuwe Wereld moet het ons ook lukken om een nieuwe beweging op te zetten.
  Uitgangspunt is dat diezelfde jongere meer respect en inlevingsvermogen voor ons krijgt als dat we in het verleden hen ook gaven. ( wij hebben ze opgeleid – maar dat zijn ze blijkbaar vergeten )
  Overigens grote complimenten voor je blog
  Groeten,
  Andre Schoenmakers

 • Marion

  @Andre. Dank je!
  Mee veranderen met de wereld van vandaag is juist voor de ouderen onder ons van groot belang. Het besef dat je niet kunt blijven varen op het verleden, maar juist naar de toekomst moet kijken. Niet alleen mee veranderen maar ook zeker uitgaan van je eigen kracht. Solliciteren 2.0…klopt helemaal, maar ik ben van mening dat inmiddels het tijdperk solliciteren 3.0 al is aangebroken. De kans op een baan voor 10 tallen jaren is voorbij. Iedereen, jong of oud, werkzoekend of niet, zal zich het solliciteren eigen moeten maken om in de toekomst verzekerd te zijn en blijven van een job. Genoeg stof om over te schrijven dus……..
  Gr. Marion

 • mp

  Leuke tekst! Ik vind het dan weer jammer om in een reactie te lezen om jongeren meer respect en inlevingsvermogen te leren. Wat heeft het feit dat je geen werk hebt te maken met jongeren? Jongeren hebben het minstens zo moeilijk met het vinden naar betaald werk en zijn daartoe bereid om weinig te verdienen, korte tijdelijke contractjes te krijgen, er na 1 tot 3 contract uitgezet te worden vanwege het moderne arbeidsrecht, de kleine klusjes op te pakken die geen werknemer wilt en zonder klagen. Ik heb ook nog wel een boekje vol met ervaringen en meningen mbt bepaalde oudere… Respect gaat twee kanten op en begin bij het zoeken naar werk vooral bij jezelf. Je bent de kapitein van je eigen schip of vlot.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën