Vestia. Van Rey. GasUnie. Stapel. Als bij geen enkele naam een lichtje gaat branden, heb je afgelopen periode onder een steen geleefd. De crisis legt incidenten als deze meer bloot dan in goede tijden. Iedereen zoekt een schuldige voor de situatie waarin we allemaal zitten. Een zondebok is snel gevonden. Zeker als deze onbetrouwbaar is.

Een mentor leerde mij niet alles te geloven wat er in een cv staat. Niet dat alles gelogen is, maar niets dan de waarheid is het ook niet. Jaartallen worden afgerond. Functietitels en taken aangedikt. Het wordt allemaal net iets beter, scherper en spannender gemaakt. Geen punt. Hetzelfde wordt gedaan door werkgevers. Functieprofielen, salarisindicatie, de presentatie van het bedrijf. Allemaal net iets rooskleuriger dan de werkelijkheid.

Een cv is geen bolwerk van betrouwbaarheid. De meeste zullen juist dat proberen over te brengen. Maar laten we eerlijk zijn, een 100% correct cv zonder dubbele bodems en verborgen minpunten, is lastig te vinden. Tussen recruiters en sollicitanten heerst een status quo als het over de betrouwbaarheid van een cv gaat.

Als dit algemeen bekend is en vrijwel iedereen zich hier aan conformeert, waarom dan benadrukken dat jij juist wel betrouwbaar bent? Wanneer iedereen weet dat gemiddeld 25% van het cv niet klopt, of laten we zeggen, niet helemaal klopt, wat voegt, ik ben betrouwbaar dan toe? Het benadrukken van betrouwbaarheid roept een tegenovergesteld gevoel op. Het is als tegen een rechter zeggen dat je echt de waarheid spreekt.

Een recruiter is van nature achterdochtig. Niet omdat een sollicitant ongeloofwaardig is, maar omdat dit bij het vak hoort. Het is niets persoonlijks. Zelfs de beste kandidaat krijgt een referentie en diploma check. Wie is betrouwbaar? Wie niet? Betrouwbaarheid in het cv. Doe het nou niet!

Met dank aan Bas Bakker, De betekenaar

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.295 views | Reageer (2 reacties)
 • Rik Baas

  Hoi Wim,
  Noem mij naief, maar ik ben toch redelijk verrast om te horen dat het kennelijk eerder de regel is dan de uitzondering om verantwoordelijkheden te verdraaien en werkervaring te verlengen.

  Als ik het goed begrijp kun je beter niet zeggen bij je sollicitatie dat je betrouwbaar bent. Wil je daarbij ook zeggen dat je bij het opstellen van een CV de betrouwbaarheid niet al te serieus moet nemen? Als dit zo is, dan vind ik dat best een gedurfde uitspraak. Dit zou betekenen dat het verdraaien van werkervaring als een geoorloofde praktijk kan worden gezien.

 • Jenny

  En volgens mij gaat het nog verder. Ik denk dat de recruiter zich ook niet altijd even netjes gedraagd, want 1) ze lezen het CV niet goed of alleen selectief (blijkt uit de vragen), selecteren vaak kandidaten met een indrukwekkend verleden om zich meer te profileren naar de opdrachtgever (kijk eens hoe goed wij zijn in het vinden van deze kandidaat …) en de betrouwbaarheid van recruitment in het algemeen valt geheel weg als zij je uitnodigen voor een ‘sollicitatiegesprek’, na afloop jou feliciteren omdat je ‘geschikt’ bent als kandidaat en later blijkt dat dit recruitmentbureau geheel niet op het lijstje staat van het bedrijf … en dus nog niet eens kandidaten MAG aandragen.
  Wat verstaan we eigenlijk onder betrouwbaarheid?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn