Het jaar is nog niet geheel voorbij, maar het is weer tijd om af te rekenen met de voorspellingen voor 2012. Wat heb ik goed en slecht voorspeld aan het begin van het jaar? Ik leg mijn hoofd dus maar weer op het hakblok, zoals ik vele jaren geleden letterlijk deed in de foto hiernaast (jammer he, dat hij niet uithaalde…)

In 2011 zat ik, als ik heel lief voor mezelf was, op ongeveer 50% goed. Net als in 2007, In 2008 en 2010 zat ik op ongeveer 2/3 en over 2009 wil ik het niet meer hebben.

Mijn voorspellingen over 2012… wat waren ze ook al weer?

Voorspelling 1: Leuke experimenten met nieuwe technieken

Inderdaad, dezelfde voorspelling als afgelopen jaar (trend 3 toen). Ik geloof dat er in 2012 wel enkele experimenten gaan komen, bijvoorbeeld met mobiele werving (denk Layar Vision), misschien een game, gewoon leuke dingen die niet eerder gedaan zijn.

Ik denk dat we in 2012 daadwerkelijk nieuwe dingen hebben gezien. Zoals de jury in het juryrapport van Digitaal-Werven aangaf, er zat na een jaar stilstand weer iets nieuws bij de genomineerde sites, met name bij Enexis. Die hebben vragen stellen bij vacatures en een leuke game. Maar als we het hebben over daadwerkelijk prachtige nieuwe experimenten denk ik vooral aan het digitale museum van ’s Heeren Loo. Ja, er is vernieuwd dit jaar.

Voorspelling 2: Een gespleten jaar

Ik denk dat 2012 een gespleten jaar gaat worden. Enkele partijen die nu al bezig zijn om in de eerste helft van het jaar flink van start te gaan, zullen heel vroeg gas geven terwijl vele andere stil zitten. Andere partijen wachten de economische ontwikkeling af en komen pas in Q4 in actie. Weer andere partijen zullen het hele jaar stil zitten omdat ze gewoon veel last hebben van de economische omstandigheden. Wat ik dus bedoel te zeggen dat is het heel erg bedrijfsafhankelijk zal zijn wat er gebeurt en het daarmee lastig, zo niet onmogelijk, is om een algemene trend weer te geven. Er zullen op elk moment bedrijven bezig zijn met werving, maar nooit is er een echte hausse.

Ook deze rekening ik goed. Als ik kijk naar de omzet van Marketingfacts Jobs bijvoorbeeld zie ik vooral ook hele grote verschillen in het type bedrijven die wel en niet adverteren en mensen zoeken. Ik zie grote tegenslagen bij de grote corporates, maar oh zo veel succesvolle kleine organisaties die het werk niet aan kunnen. Ik heb partners die in oktober al begonnen met ‘begin 2013 ben je de eerste’ en ik zie mensen met de handen in het haar zitten waar ze geld vandaan moeten halen voor kerstkado’s. Het is een zeer gespleten jaar, waarbij het op macro economisch niveau natuurlijk niet goed was, maar ik op micro economisch niveau heel veel enorme successen heb gezien.

Voorspelling 3: De corporate recruitmentsite

De corporate recruitmentsite wordt dit jaar echt het centrum van de werving. Men komt er nu eindelijk achter dat dit onderdeel jaren lang is verwaarloost en dat het vanuit kostenoogpunt heel verstandig is om hier geld in te stoppen. Zowel in de sites zelf (we hebben natuurlijk in 2011 al behoorlijk wat nieuwe sites gezien, dat zal in 2012 doorzetten) als in de acties er rond om heen (SEO en SEA optimalisatie, affiliate systemen, etc).

Kijkend naar het aantal nieuwe sites en vooral de cijfers van Digitaal-Werven is deze voorspelling ook uitgekomen. Hadden we in 2011 slechts 9 organisaties die een 7 of hoger scoorde op de schaal van 1 tot 10, waren dat er dit jaar 39. Dat wil niet zeggen dat ik over het algemeen tevreden ben over het niveau van de wervingssites, maar het is duidelijk dat het niveau wel sterk is toegenomen. Dus wederom correct.

Voorspelling 4: Verdere uitbouw Facebook apps

Waar in 2011 er een hausse was aan nieuwe Facebook recruitment apps (Brancheout, Beknown, Talent.me en al degene die het niet gered hebben) zal dit in 2012 doorzetten. De bestaande partijen zullen uitgebouwd worden met nieuwe functionaliteiten, misschien worden branceout of talent.me wel overgenomen, en er komen nog enkele nieuwe spelers bij.

Geheel incorrect. Misschien wel gelukkig, want het niveau en de toegevoegde waarde van de apps die er gekomen zijn is zeer twijfelachtig. Er is echter zeker geen hausse geweest en het aantal artikelen hier en op recruitmentmatters die deze apps evalueerde was volgens mij minder dan in 2011. Een duidelijke misrekening van mijn kant.

Voorspelling 5: Verdere consolidatie van de markt

Ik veracht dat er een verdere consolidatie in de markt zal plaatsvinden. We zullen het jaar eindigen met minder ATS’en en vacaturebanken (tenminste, de grote) dan we het jaar beginnen. Of dit komt door faillissementen, overnames of fusies laat ik even in het midden.

IBM kocht Kenexa, Oracle kocht Taleo, SAP nam succesfactors overDe Persgroep nam VNU over en Intermediair is als blad verdwenen. Consolidatie alom dus. Deze voorspelling is dus geheel uitgekomen.

Conclusie

Vijf voorspellingen, vier goed. Dat is 80%, mijn beste jaar ooit. Ik ga de komende weken eens rustig nadenken wat 2013 ons gaat brengen.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


357 views | Reageer (1 reacties)