Vaak krijg ik de vraag: wat zijn nu echt goede recruitmentsites. Om die vraag te beantwoorden heb ik Digitaal-Werven ooit opgezet. Het meest complete onderzoek (meer dan 70 elementen) naar de Digitale Sollicitatie-Ervaring. Zowel het zichtbare deel (de website) als het onzichtbare deel (reageert men op een sollicitatie, reageert men op een vraag in social media, etc).

Toch is er een verschil tussen de totaal ervaring, waar Digitaal-Werven met het onderzoek op focust, en specifieke onderdelen van de ervaring. Daarom zal er ook altijd discussie zijn over de vraag: wat is nu een goede recruitmentsite. De laatste jaren heb ik veel sites gezien die hele goede elementen hadden (zoals bol.com, Coolblue, Calco, Sogyo), maar in de totaal ervaring teveel miste om genomineerd te worden. Vandaar dat ik nu, vanuit Digitaal-Werven, een whitepaper heb gemaakt met 10 recruitmentsites waar je iets van kan leren. Gratis te downloaden, ter inspiratie.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


736 views | Reageer (0 reacties)