Hoe lang leven we al in een 24-uurs economie? Wie sluit tegenwoordig kantoor om 17:00 uur, gaat naar huis en werkt daarna niet meer? Geen mail? Geen telefoon? Geen sms? Geen vakliteratuur? Niet dat programma op televisie kijken wat over jouw vakgebied gaat? Waarschijnlijk zijn ze op de vingers van een hand te tellen.

Zelf reis ik zelden met openbaar vervoer, maar ook in de auto zie je talloze mensen mail checken. Smsjes versturen en massaal bellen. Dit is natuurlijk niet allemaal privé. Werk en privé is niet meer  te scheiden. Valt niet meer te scheiden. Collega’s zijn vrienden. Familieleden wordt zakelijk om raad gevraagd.

Los van de verweving zakelijk & privé, is de vraag of werktijden van 09:00 tot 17:00 uur nog voorkomen? Geen pauze, prima, ga je toch eerder weg. Later beginnen omdat de kinderen naar de opvang moeten? Ook goed. Vier keer negen uur in verband met een papadag? Top.

Het reguliere 09:00 – 17:00 uur sterft uit. Winkels krijgen een ander gedaante vanwege internet. Hierdoor zullen openingstijden nog meer veranderen. Hoe lang nog voordat winkels standaard open mogen op zondag? En misschien wel dicht op maandag. Hoeveel kappers zijn open op maandag? Hoeveel restaurants op dinsdag? Wel eens stilgestaan bij het waarom? Als iedereen flexibel is qua werktijden, voegt de opmerking ik heb geen negen-tot-vijf-mentaliteit niets toe.

De opmerking maken, roept meer vragen op deze toevoegt. In een economie waarin iedereen flexibel is, roep je hierdoor juist het gevoel op niet flexibel te zijn. Een belangrijke les die marketeers hebben geleerd, is nooit vermelden wat je niet moet doen. Zeg niet, laat dat bord niet vallen, maar hou het bord goed vast. Onze hersenen functioneren  namelijk slecht op geen of niet. Ze registeren het minder goed. Geen negen tot vijf mentaliteit? Mooi. Vermelden? Doe het nou niet! Of eugh. Doe het nou anders!!

Met dank aan Bas Bakker voor de tekening. De betekenaar

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.224 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën