Leeftijd is voor veel sollicitanten een probleem. Soms is dit te laag, maar in de meeste gevallen te hoog. De een heeft een gebrek aan ervaring. De ander overschot. Beide hebben in de huidige markt veel problemen een baan te vinden. Waarom dan benadrukken dat je jong of oud bent?

Schoolverlaters hebben gebrek aan ervaring. Daar verander je niet veel aan. Je kunt het cv aanvullen met stages of bijbanen vermelden, maar feit is dat relevante werkervaring vaak ver te zoeken is. En dat laatste, zoeken dus, doet een gemiddelde recruiter niet. Ctrl/F is een veel gebruikte  toetsencombinatie. Is er ervaring met SAP? Ctrl/F. Heeft iemand kennis van de IFRS? Ctrl/F. Spreekt iemand Frans? Juist, Ctrl/F. Voor een starter is dit niet te omzeilen. Kennis vermelden zonder deze te hebben, is niet het slimste wat je kunt doen.

Wat je bij veel starters ziet, is compenseren. Ik heb nog geen werkervaring dus ga ik al mijn stages vermelden. Of erger, alle bijbanen die ik ooit heb gehad. Als deze nog enige relevantie hebben met wat je hebt gestudeerd of wilt gaan doen, ok. Een rechtenstudent die in de Wetwinkel heeft gestaan, voegt iets toe. Solliciteren op een functie in een hotel en een bijbaan als bedrijfsleider bij een McDonalds vermelden ook. Maar een krantenwijk? Barkeeper? Geen relevantie met de studie of de functie waar je op reageert = weglaten. Tenzij het iets bijzonders aangeeft. Loyaliteit bijvoorbeeld. Zeven trouwe jaren als medewerker in de plaatselijke bakkerij, voegt zeker iets toe.

Is het lastig voor de starter, de oudere werkzoekende heeft het echt zwaar. En met oud bedoel ik niet de bijna gepensioneerde. Nope. Tegenwoordig ben je als werkzoekende met 40 al oud. Zeker als je niet verder komt dan een MBO of HBO diploma die je als twintiger hebt behaald en daarna niets meer hebt gedaan. Huisje, boompje, beestje waren een struikelblok voor verdere studie, zeg maar.

Aan ouder worden kun je niets doen. Dat gaat vanzelf. Dit benadrukken, kun je voorkomen. Zo kun je afvragen of het slim is te vermelden dat je Windows 95 beheerst! Of dat je graag op internet zit in je vrije tijd! Of nog erger, dat omgaan met computers meer hobby is dan werk! Computers! Wie dat woord nog in zijn cv heeft staan, heeft toch wel enkele jaren onder een steen geleefd. Doe het nou niet! Voorkom benadrukken van je leeftijd.

Met dank aan Bas Bakker voor de tekening. De betekenaar

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.693 views | Reageer (7 reacties)
 • Klinkt mooi Wim, maar de swingende en naar-dance-events-gaande jongere 40 plussers ervaren hetzelfde. Natuurlijk speelt de je presentaties (cv EN persoon) een rol, maar zolang werkgevers alleen in risico’s en geld blijven denken, kun je op je kop gaan staan wat je wilt.

 • Wim

  @Martijn dank, maar ik begrijp de zin: Natuurlijk speelt de je presentaties (cv EN persoon) een rol ….. niet. Kun je dit toelichten?

 • Gebruiken recruiters echt veel ctrl/F Wim? Dat zou wel cool zijn, dan moet je gewoon een macro inbouwen in je word document dat bij ctrl-f er een pop up komt: uitnodigen deze gast!

  En hopen dat de recruiter geen apple gebruikt 🙂

 • Wim

  Goed idee. Alleen recruiters die nog niet van het bestaan van Ctrl/F afweten niet denk ik -;)

 • Martijn Mellema

  Pfff… Wim, je maakt het sollicitanten ook niet makkelijk… Je zult maar die jonge solistische doch ook teamplayende duizendpoot zijn, die in de 3e persoon zijn cv oppoetst met een bijbaantje als hoofd vakkenvuller….. Van schrik levert hij alleen nog een A4-tje in met zijn NAW gegevens 😉

 • Wim

  @Martijn Sollicitanten hebben het ook niet makkelijk. Solliciteren is een vak, waar de een nu eenmaal beter in is dan de ander. Daarbij wil ik ze graag helpen. Binnenkort zelfs met een training waarbij de deelnemers zelf de waarde van mogen bepalen, cool toch! Kom je ook?

 • Martijn Mellema

  Solliciteren is zeker een vak. Er gaan veel sollicitaties door mijn vingers en daar kan inderdaad veel in verbeterd worden. Techneuten zijn er niet altijd even handig in. Geef daarom kandidaten ook altijd tips mee in gesprekken.
  Ik zie je uitnodiging tegemoet 😉


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën