Zojuist is bekend gemaakt dat Facebook een eigen jobs applicatie heeft gemaakt. In totaal kunnen via deze applicatie 1,7 miljoen banen op Facebook worden doorzocht.

Zo te zien trekt deze applicatie de informatie uit vijf verschillende bronnen: Branchout en Monsters Beknown zijn hier in Nederland wel bekend. Jobvite al veel minder, maar het is een soort ‘nieuw ATS’ die vooral ook in heeft gezet op het sociale kanaal. Dus ze hebben ook een Facebook app waar je als bedrijf je vacatures in je Facebook fanpage kan houden. Work4Labs (welke ik heb geĆÆnterviewd vorig jaar) heeft een applicatie waar je met je normale ATS vacatures in je Fanpage kan hangen en US Jobs, wat als ik het goed begrijp een soort werk.nl van Amerika is.

Volledig US based (for now)

De applicatie is op dit moment 100% gericht op de VS. Er zit zelfs een optie in de search ‘veteran friendly’ (dus speciaal voor veteranen)

En verder is het dus gewoon een hele eenvoudige zoekmachine die door alle vacatures die via de vijf bovenstaande kanalen op Facebook zoekt.

De applicatie kan je locatie detecteren, maar je kan deze ook ingeven. Een zoekopdracht Marketing, New York, 25 mile levert me de volgende resultaten op:

De vacature open klikken geeft het volgende effect

En wanneer ik dan doorklik naar Monster krijg ik enkel een foutmelding

Gelukkig is de integratie met Work4Labs wel goed geregeld, of goed. Daar kom ik niet op de vacature uit, maar op de bedrijfspagina waar deze uit staat en daar mag ik vervolgens weer opnieuw gaan zoeken.

Ook bij Brancheout kom ik wel ergens (nadat ik de app toestemming heb moeten geven), maar wederom niet bij de vacature.

Gelukkig werkt de Jobvite integratie wel perfect. Hoewel het er qua lay out niet uit ziet kom ik gelukkig wel daadwerkelijk op de vacature uit, net als bij US.jobs.

Leuk idee, slecht uitgevoerd

De conclusie is dus: leuk idee, maar dramatisch uitgevoerd. Natuurlijk, de fout met Monster/BeKnown is slordig (dat test je voor je live gaat toch?), maar oplosbaar (zal morgen hopelijk weg zijn). Dat Work4Labs en Brancheout me niet naar de vacature leiden vind ik bijzonder slecht, dat is al veel ingewikkelder op te lossen vrees ik. Dat is waarschijnlijk gewoon een (hele slechte) keuze.

Wat ik ook heel slecht vind is dat je 5 tabbladen hebt die je moet doorzoeken. Men zou toch juist een app maken om alle vacatures tegelijk te doorzoeken? Dan zet je die toch bij elkaar? Blijkbaar durfde de partijen dit niet aan of zo, wat een absoluut kandidaat onvriendelijk zwaktebod is.

Verder is de site verre van snel.

Het geheel is gebouwd vanuit een samenwerking tussen Facebook en het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid en het lijkt me echt een project waar niemand bij Facebook zin in had, dus is er maar wat gemaakt. De usability is matig, de technische realisatie is matig, het is allemaal erg matig.

En toch…

Is het iets om in de gaten te houden. Want juist deze app, die Facebook als ze ergens straks een business model gaan bedenken ongetwijfeld groots uitrollen, kan hele grote betekenis hebben. Het gaat oh zo belangrijk zijn om je vacatures dus via een van deze 5 partijen straks op de site erbij te krijgen en voor ATS’en en multiposters gaat het oh zo belangrijk zijn om in deze search te komen. Want het gaat ongetwijfeld wel de default optie zijn die Facebook gebruikers gaan gebruiken!

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


822 views | Reageer (0 reacties)