Van superheld naar bad guy

Door Yasin Bilgin op 07-11-2012 07:37.

Ik ben op zoek naar een baan! Niet eens de meest ideale baan, maar een baan waarin ik mijn vaardigheden en kennis verder kan ontwikkelen. Waar ik dagelijks met plezier naar toe zal gaan en mijn werkgever vooruit kan helpen. Heb nu ongeveer 2,5 jaar werkervaring opgebouwd en kan dus beschouwd worden als redelijk ervaren. Nou nee dus! Het valt er net tussenin. Ik oriënteer mij op een functie binnen de HR markt en al gauw ben ik er achter gekomen dat ik te junior en te senior te gelijk ben.

Nu is het natuurlijk ook moeilijk voor de lezer om een inschatting te maken van wat ik allemaal uit gespookt heb in die 2,5 jaar en of de vacatures waar ik op solliciteer überhaupt matchend zijn. Om het toch iets makkelijker te maken wil ik vermelden dat ik 1 jaar ervaring heb met recruitment werk. In mijn laatste functie was ik namelijk ook verantwoordelijk voor het werven van nieuwe agents voor mijn team. Dus enige kennis van CV screening en vacature matching is aanwezig. Ben begonnen als een HR Assistant in Enschede en vervolgens overgestapt naar HR Service Specialist in Praag. Heb ervaring met zowel het administratieve als het adviserende kant van HR, aangevuld met leidinggevende ervaring.

Laat ik nu mijn zoektocht beschrijven met een drietal voorbeeld vacatures waarin ik geïnteresseerd ben en de reacties die ik ontvangen heb:

HR Administrator

Minimaal 2-3 jaar HR ervaring

Deze vacature past in alle aspecten perfect bij mijn ervaringen. Ik heb de HR administratie (in de brede zin) verzorgt voor Unilever Nederland. Alle taken zoals die omschreven stonden in de vacaturetekst kwamen 1 op 1 overeen met mijn taken en verantwoordelijkheden, zoals ik die heb vervuld in Praag. Dus de match was er, maar toch vond men mij niet passend. Ik zou overgekwalificeerd zijn. Hoezo?  Ik voldoe aan alle eisen en heb duidelijk uitgelegd waar ik mijn motivatie vandaan wil halen, welke punten ik wil ontwikkelen en hoe ik dit kan bereiken met deze vacature. Dus ik vond mijzelf totaal niet overgekwalificeerd en al helemaal geen alleskunner; een super hero.

HR Officer

Minimaal 3 jaar HR ervaring

Deze vacature was mijn droomfunctie, zoals die omschreven was in de vacaturetekst. Afwisselende verantwoordelijkheden, reizen naar buitenlandse locaties en veel betrokkenheid bij de medewerkers. Persoonlijk vond ik zelf ook dat ik iets te weinig ervaring had voor een dergelijke functie als deze en dit kwam ook uit het gesprek naar voren. Hier kan ik dus ook mee leven. Ik weet waar ik aan moet werken en welke eigenschappen ik nog moet ontwikkelen om volgende keer wel geschikt te zijn.

 

Jr. HR Officer

Minimaal 2 jaar HR ervaring

Dan neem je de beslissing om te gaan solliciteren voor een gelijksoortige functie, maar dan in zijn junior formaat. Jah, je begrijpt het al…men vond mij te senior!! Ik zou het begrijpen als deze beide functies bij verschillende werkgevers aangeboden werden, maar in dit geval waren ze ook nog eens bij de zelfde werkgever. Dus ik vraag me dan echt af wat voor een beleid zij daar voeren? Het ergste is ook dat men je geen verklaring kan/wil geven. Ze zeggen dat je niet passend bent en daar moet je het mee doen. Als je er dan wat van zegt, vind men je te arrogant, te agressief en ben je opeens de bad guy.

Over de Auteur

Yasin Bilgin Geboren en getogen Tukker, die zich Master of Science mag noemen in Arbeid & Organisatie Psychologie. Momenteel ben ik werkzaam als Teamleider HR Service bij NS Stations. Met mijn blogs wil ik mijn persoonlijke kijk beschrijven op de verschillende HR onderwerpen.


556 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën