Gisteren introduceerde Gus.nl het (aan mij al enige tijd geleden aangekondigde) zoeken via een kaart, waarop je zelf het zoekgebied kan tekenen. Gus.nl is de vacaturebank van USG, met al haar merken. Een noviteit in Nederland die erg leuk is en erg leuk werkt.

Regio is voor heel veel werknemers, met name ook in het iets lagere segment, erg belangrijk. Hoewel, aangezien het een van de belangrijkste redenen is hoor je vaak om van baan te veranderen bij hoger opgeleiden is het blijkbaar ook daar een belangrijk argument. Het probleem met veel regionale zoektochten: de indeling. Immers, provincie zegt niet alles, straal vanaf postcode kan ook soms heel vervelend zijn. Je zal maar in Almere wonen, dan is Utrecht misschien nog wel te doen, maar Volendam niet, terwijl het ongeveer even ver van Almere ligt. De oplossing van G.us… teken je eigen zoekgebied.

Kaartje

Op het kaartje is weer gekozen voor een kaartje in de breedte, terwijl Nederland echt een land in de lengte is. Ik heb ze erger gezien (van Londen tot Berlijn), maar ook deze van Oxford tot Hannover is niet geheel logisch. Het feit dat een website ‘breder is dan lang’ wil niet zeggen volgens mij dat je iets over de volle breedte moet doen. Werkt goed in België, in Nederland had ik gekozen voor een kaartje in de lengte en het opvullen van de ruimte er naast met iets anders.

Dan de techniek. Je kan dus punten zetten. Iets wat ik toen ik in Breda woonde en nog een baan zocht altijd gemist heb. Ik zocht daar destijds een baan in de kring Roosendaal-Antwerpen-Rotterdam-Den Bosch-Eindhoven. Dat is namelijk met de auto goed te doen. Dat kan nu dus met deze techniek. Heerlijk.

Zoals op het plaatje hiernaast te zien werkt het heerlijk. Je zet dus de 5 punten en binnen deze punten krijg je de vacatures. Je kan vervolgens de punten die je geplaatst hebt ook verspelen. Als ik van Roosendaal naar Bergen op Zoom ga komen er nieuwe vacatures bij.

Een bolletje aanklikken levert oftewel de vacature op (als er maar 1 is) waarop je direct kan solliciteren, oftewel het overzicht met vacatures als het er meerdere zijn.

Wanneer je een overzicht met meerdere vacatures hebt kan je via de facetten meteen weer verfijnen. Zo zijn de 107 vacatures in Tilburg b.v. te verfijnen op HBO (35 over) en dan op verkoop en handel en nog steeds wil ik niet in loondienst. Helaas blijkt overigens ook hier weer dat de mens de zwakste schakel is, want twee van de vier vacatures hebben niets met verkoop en handel te maken en zijn verkeerd ingevoerd.

Aanpassingen kaart

Wat wel heel erg leuk ook is, is dat mijn selectie op die vacatures ook wordt meegenomen in de kaart!

In andere woorden, ik zoek weliswaar in de vacatures in Tilburg, maar de ‘HBO’ en ‘Verkoop en handel’ criteria staan nu ook in de kaart. Dus ik zie nu dat er in Breda ook vier HBO+ verkoop functies zijn en in Etten-Leur twee. Het is dus gelukkig tweeweg verkeer, dus de vacatures passen zich aan aan de kaart en de kaart aan je selectie criteria van de vacatures.

Toepassingen

Moet elke organisatie dit nu toepassen? Nee, ik denk dat het voor de meeste totaal niet relevant is. Immers hebben de meeste organisaties niet echt vacatures door heel het land. Dat is enkel voor de hele grote W&S bureaus, de vacaturebanken (wat Gus eigenlijk is) en de grote uitzenders. Ik verwacht dat dit daar wel snel navolging zal krijgen en mogelijk dat een aantal grotere werkgevers het ook kan toepassen. Te denken valt aan detacheerders die langere termijn klussen hebben waar ze mensen op zoeken.

Voor de gewone bedrijven weet ik het niet. Misschien voor de grotere retailers kan dit heel nuttig zijn. Ik denk aan de V&D, de Albert Heijn en dergelijke. Misschien dat ook de politie en PostNL of Sandd hier iets mee kunnen. Die hebben immers veel vestigingen en plekken waar mensen werken in het hele land.

Verder voorzie ik dit soort ontwikkelingen buiten de sector. Huizensites als Funda (het schijnt gekopieerd te zijn van een Britse Funda-site) of Marktplaats/eBay.

Verbeteringen

Niets dan lof? Natuurlijk heb ik ook kritiek, daar ben ik Bas voor. Ik zou het kaartje dus in de lengte zetten en er naast de vacatures. Past beter bij ons land.

Verder kan je twee punten heeeeeeel dicht op elkaar zetten (eerste en laatste), wat misschien beter zou zijn als die dan wel samen gepakt worden. Je moet namelijk terug komen in je eerste punt om de ‘cirkel’ rond te maken. Dat stukje is misschien niet iedereen duidelijk.

Conclusie

Of de optie gebruikt gaat worden ben ik heel benieuwd naar. Ik wacht de cijfers (die ik hoop te krijgen over een paar maanden) in spanning af. Ik vind het in ieder geval een erg leuke optie en weer eens een vernieuwing in de wereld van recruitmentsites.

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.103 views | Reageer (3 reacties)
  • Riktimmerman

    Dat is onderdaad erg innovatief, ik heb deze functie in het verleden erg vaak gemist. Niet alleen op vacature portalen, maar ook inderdaad bij het kopen van een woning.

  • mathilde

    Mooie optie! Omdat mensen nu zelf verzinnen hoelang ze moeten rijden en dan een stip zetten, is het misschien zinvol om een maximale reisduur (gekoppeld aan gemiddelde reistijden dmv anwb/ routenet oid) in te geven. Misschien een 2.0 idee?

  • Er is mij verteld dat dit komt van een Engelse Funda site, dus dat zou een logische stap zijn voor b.v. Funda of Jaap inderdaad. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08