In een reactie op het blog “de werkloze jongere” van Bas van den Haterd, schreef ik het volgende: Eigen verantwoording nemen. Voor veel mensen (jong en oud!) schijnt dat zeer lastig te zijn. Zou het een Nederlandse eigenschap zijn? Of heeft het te maken met de mogelijkheden die volop geboden worden in onze maatschappij, om achterover te leunen of hulp te krijgen. En ja, er zijn altijd redenen te bedenken waarom je iets niet zou kunnen en zijn er altijd (overheids)regels die het lastiger maken. Maar om je daar achter te verschuilen, daar help je jezelf denk ik, ook niet mee.

Er zijn veel mensen die om wat voor reden dan ook, deze mogelijkheden echt nodig hebben en ik ben blij dat Nederland hier een goed vangnet voor heeft. Of dit mensen aanmoedigt dat zij indien mogelijk, inderdaad het heft in eigen handen zullen nemen (je zou bijna zeggen een noodzaak in deze tijd) weet ik niet. Iedereen leest wat hij of zij wil lezen en doet wat hij of zij wil doen. Beginnen bij het begin misschien?

Laat ik beginnen met oud versus jong.

Bewustwording.

Oud ben je als je begint meer terug te kijken dan vooruit. Ben je jong, dan is dat wat gaat komen nog niet te overzien. Ik noem dat onbevangen zijn. Kan je als oudere ook onbevangen zijn? Ja! Door vooruit te blijven kijken.

Het leven wordt vooruit beleefd en achterwaarts begrepen. Als werkloze heb ik aangegeven de term “In between jobs” te prefereren boven de term werkloos zijn. Waarom?  Door er van uit te gaan dat ik eerdaags een nieuwe job zal hebben, ervaar ik het NU (in between). Door het NU te ervaren kan je zien wat er ontstaat. Ik kijk wat jong in het NU ervaart. Mijn gedachtegang hierachter is wanneer je samen (jong en oud) in between zit, je kunt zien wat deze combinatie met de ander creëert.

Beginnen bij het begin is bewustwording. Bewust zijn van wie je bent of wie de ander is. Als voorbeeld: ga eens dammen, met dammen zie je hoe iemand is maar ook hoe je zelf bent. Ga je in de aanval? Ben je defensief, creatief? Of misschien heel voorzichtig of juist onbezonnen? Deze eigenschappen hebben niets met leeftijd te maken. Het is het in de basis leren kennen van elkaar.

Van hieruit kan je verder met het luisteren naar elkaar. Dus jong en oud verbinden, niet veroordelen, maar leren van elkaar. Dit begint met open communicatie. Open communicatie is het overbrengen van wat je echt bedoelt, zodat de ander je ook daadwerkelijk kan lezen. Bijvoorbeeld het profiel “oud” op zich, geeft niet altijd weer hoe men daadwerkelijk is.

Neem Cisca Dressenhuys en Annemarie Oster. Zet de 2 dames tegenover elkaar et voila, zij zijn totaal verschillend, terwijl zij toch in dezelfde leeftijdsgroep zitten. Maar betekent het dat zij op jonge leeftijd wel hetzelfde waren? Nee natuurlijk niet. Als individu zijn zij nog altijd dezelfde. In gevoel blijf je dat namelijk altijd en als je daar bewust van bent, dan houdt je dat jong. Alleen de buitenkant veranderd zichtbaar, de binnenkant niet.

Ik ben ervan overtuigd dat oud moet openstaan voor de wereld online, de wereld van NU, om te kunnen zien wat jong ziet. De oude stelling “als je voor een dubbeltje geboren bent, dan wordt je nooit een kwartje”, is achterhaald. Nu is veel meer mogelijk en jong is zich daarvan bewust. Maak daar als oudere gebruik van en leer van jong!

Jong laat vanuit hun onbevangenheid zien, wat zij in de toekomst willen. Oud heeft een geschiedenis. Zij kunnen “pikken” vanuit hun geheugen. Wat NU is, is morgen geschiedenis. De social media is hier een groot voorbeeld van.

Social media is niet meer dan een tool, je gebruikt wat bij je past of wat bij je hoort. Pas als je dat kunt, kan je echt beginnen bij het begin. Luister en leer van elkaar. Oordeel of veroordeel niet. Neem je eigen verantwoording, want dit is de tijd het te laten gebeuren. Alleen dan kan je samen de geschiedenis vanuit het NU veranderen en een nieuwe toekomst creëren.

 

Over de Auteur

marion Marion Kremer blogt over haar ervaringen als [inmiddels] ex-sollicitant. Zie ook: http://marionkremer.wordpress.com http://mijnkalehoofd.wordpress.com


974 views | Reageer (2 reacties)
 • Agnes coster

  Marion,
  Je bent een inspiratie geweest! Vanaf 1 januari ben ik weer werkzoekend en ik heb direct mijn CV aangepast met “between jobs” in plaats van thuis-mama. En inderdaad; je draagt uit hoe je je voelt, dus ga ik tot-de-tanden gewapend, jong van geest, met een brede werkervaring en met een positieve instelling op het digitale sollicitatiepad en vergeet voor ’t gemak even dat ik eigenlijk een part-time-beschikbare-40+-moeder ben! Dát stempel gun ik mezelf niet!
  Blijf schrijven!
  Agnes Coster

 • Marion Kremer

  Dank je Agnes en wat goed om te lezen dat je nieuwe inspiratie hebt gekregen!
  Gr. Marion 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën