Eindelijk. Na veel inzendingen (54) en een jury die een Top 10 vormde, hebben uiteindelijk 309 (!) mensen hun stem uitgebracht en maken we vandaag de winnaar bekend van de “Allerslechtste dierenmetafoor in een cv” verkiezing.

Het aantal reacties was overweldigend. Niet alleen de inzendingen, ook de spontane aanmelding van vier juryleden wordt zeer gewaardeerd. Nogmaals dank aan Marianne Konijnendijk, Marc de Hond (speciale dank aan Marion Kremer voor het aandragen), Patrick Visser en Jeroen de Vos. Bijzonder is het grote aantal reacties van mensen die aangeven de dierenmetaforen uit hun cv te halen. Top natuurlijk. We steken er de draak mee, maar denk goed na of in jouw levensloop moet staan dat je graag een spin in het web bent!

Het blijft een kip of het ei verhaal. Wat was eerder? De dierenmetafoor in het cv of in het functieprofiel? Een betere vraag is of hetgeen gevraagd wordt in een vacaturetekst sowieso overgenomen moet worden? Als je dit doet, maak dan een eigen, origineel verhaal. Zonder dierenmetaforen dus!

De resultaten:

De absolute nummer 1 van dierenmetaforen die je dus niet moet gebruiken: De duizendpoot. Met 105 stemmen is deze met grote voorsprong de winnaar geworden. Inzender KlaasV bedankt en gefeliciteerd. De 2 kaarten voor de Dierentuin naar keuze komen jouw kant op. Hieronder de hele top 10 met aantal stemmen.

 1. De duizendpoot 105
 2. De koikarper 62
 3. Als een vis in het water 39
 4. Het ijskonijn 25
 5. Als de kippen erbij zijn 19
 6. Koele kikker 16
 7. Gehaaid zijn 15
 8. Olifantenhuid 14
 9. Zo trots als een pauw 11
 10. Een vroege vogel zijn 3

Denk dus goed na voordat je een metafoor gebruikt. Denk nog beter na voordat je een dierenmetafoor gebruikt. Blijf dicht bij jezelf en beschrijf waarom je iets kunt of wilt doen. En wat betreft de clichés, doe het nou niet!

Met dank aan Bas Bakker, De betekenaar voor de tekening van deze week.

 

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


1.624 views | Reageer (4 reacties)
 • Dio van Gils

  Toch grappig als je erop let…… in vacatures worden regelmatig duizendpoten gevraagd…… zag m vorige week ook nog ergens op een Linkedin profiel……. 

 • Wim

  @Dio klopt, functieprofiel zijn net zo erg, of erger!

 • mathilde

  Duizendpoot in je cv? Net zo flauw als de volgende mop:

  Een mier, zebra en een duizendpoot, hebben een afspraak bij de mier
  thuis. De mier en het zebra zijn op tijd. Na drie uur komt de
  duizendpoot binnen en vraagt de mier: “Waarom duurde het zo lang voordat
  je kwam?” “Er stond een bordje voeten vegen.”

  ps en heeft ooit iemand al de overtreffende trap gezien: miljoenpoot?

 • Wim

  @Mathilde die is inderdaad heel erg flauw, maar ook weer leuk. Wel stoer als je dit zegt bij een sollicitatiegesprek als je te laat bent! Jullie zoeken toch een duizendpoot, waarom ligt er dan een mat voor de deur?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën