Leen Zevenbergen is een inspirerende man. En een begenadigd spreker en schrijver. Eerder dit jaar verscheen zijn derde boek: “Sustainabililty @ the Speed of Passion”. Zijn eerste boek: “En nu laat ik mijn baard staan” werd in 2006 uitgeroepen tot managementboek van het jaar.

Zevenbergen (1958) begon zijn loopbaan als accountant. Binnen twee jaar maakte hij echter de overstap naar zelfstandig ondernemerschap. Hij richtte een groot aantal bedrijven op, waaronder Bolesian Systems, Electro Gig en Escador. Zijn passie is om dingen te creeren die nog niet bestaan. De bedrijven die hij heeft opgericht bestaan overigens ook niet meer. Verkocht, alleen niet tegen een prijs waardoor hij nooit meer hoeft te werken.

Daarom heeft Leen ook gewoon een baan. Hij is voorzitter van de RvB van Qurius, al 15 jaar een beursgenoteerd bedrijf. Het tekent Leen dat hij niet alleen weet hoe het beter moet en kan, maar dat hij zijn visie ook zelf in de praktijk brengt. Zo liet hij het senior management participeren voor in totaal 1,6 mio, ruim €60.000 per persoon. Niet extreem maar toch serieus, voor de meesten toch bijna een jaarsalaris. Typerend voor Leen is dat het geld gebruikt voor de inrichting van een Inspirience Center. En het werkt! In de eerste 2 jaar dat Leen aan het roer staat verbeteren de resultaten aanzienlijk. Het verlies van ettelijke miljoenen wordt weggewerkt en in 2011 is er zelfs perspectief op winst.

Leen kraait victorie. Hij heeft laten zien dat hij zijn visie ook in de praktijk kan uitvoeren. Ondanks zijn drukke nevenwerkzaamheden en de crisis weet hij Qurius weer op het juiste spoor te zetten. Tot een paar maanden geleden. Het begint met een klein berichtje dat de directeur Duitsland is ontslagen, enkele weken later gevolgd door het bericht dat heel Nederland en Duitsland in de verkoop gaan, dan wordt heel Qurius verkocht, eerst nog voor €18,5 Miljoen en tenslotte voor €1,5 miljoen.

Zo snel kan het gaan. Maar hoe heeft het nu zover kunnen komen? Aan Leen heeft het niet gelegen. Qurius raakte in acute geldnood toen een groot project in Duitsland “out of control” raakte. En dat was de schuld van Dieter Grosse-Kreul, die Leen wegplukte bij Unit4. Zevenbergen: “We hadden het beter kunnen doen in de sollicitatieprocedure. Maar we hebben allerlei gesprekken gevoerd”.

Ik ben het weer helemaal eens met Leen. Credentials, referenties, cv’s, het is allemaal past peformance. Maar helaas, in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Intuitie dan? Mensen met een positief zelfbeeld zoals Leen vertrouwen graag op hun intuitie. In het sollicitatie interview hebben ze hun oordeel al binnen 5 minuten geveld en zijn de rest van de tijd vooral bezig hun eigen visie uit te dragen in plaats van hun kandidaat eens stevig door te zagen op zijn visie.

Het is jammer dat een mooi, internationaal operend bedrijf als Qurius met zulk een inspirerende man als Leen aan de top tenonder gaat aan zijn verblindende visie, die het zicht op de zaken die er echt toe doen vertroebelen. Leen heeft veel in gang gezet en gedaan, maar verzuimd zijn allerbelangrijkste taak, namelijk wie zet je op welk plek en met welke taken en verantwoordelijkheden serieus te nemen. Dat is je echte taak als leider, want uiteindelijk zijn het de mensen die je zaak maken of breken.

Dat is Leen dan weer helemaal met mij eens: “Ik weet precies wat daar mis is gegaan. Je kunt niet delegeren. Als je management hebt dat delegeert, dan raakt een project al gauw uit controle. Ik word er heel erg moe van als ik zie wat voor fouten er gemaakt worden.”

Of iemand moeilijk of makkelijk delegeert is heel simpel vast te stellen met een assessment, bijvoorbeeld obv de TMA methode. De aanleg voor de competentie delegeren wordt bijvoorbeeld bepaald door de drijfveren Hulpverlenen en Verantwoording & Leiderschap. Leen was op zoek naar iemand die hier hoog op scoorde en dus moeilijk zou delegeren. Voor €695,- had ik het hem kunnen vertellen.

Over de Auteur

Jan Prins Oprichter/directeur van PRiMAN. Mijn persoonlijke missie is dat organisaties meer gaan sturen op de talenten van hun medewerkers. Voor veel functies zijn het niet de hard skills (waar meestal op geselecteerd wordt) of de beloning (waar meestal op gestuurd wordt) maar de match op de soft skills (competenties vs talenten) die het verschil maken tussen under of over performance. Om mijn missie invulling en inhoud te geven leun ik op de TMA methode waar ik geaccrediteerd trainer & gecertificeerd professional in ben.


313 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën