Ik ben al 4 maanden werkzoekende en probeer dagelijks te solliciteren op een paar vacatures, zodat ik z.s.m. mijn carrière voort kan zetten. So what, hoor ik al gelijk bepaalde lezers denken. Jij bent toch niet de eerste werkzoekende? Daar ga je toch niet over bloggen? Nee, dat is ook inderdaad niet mijn bedoeling. Met mijn blogs wil ik graag de (onbekwame) recruiter in de schijnwerper zetten en zodoende hierover de discussies op laten waaien. Het idee is ontstaan na enkele discussies die ik met recuiters gevoerd heb naar aanleiding van mijn afwijzingen. Met bepaalde discussies zit ik zo erg in mijn maag, dat ik het niet meer voor mezelf wil houden. Voilà, hier is dan mijn eerste blog.

Toen ik afgelopen maandag ochtend naar mijn idee een vacature gevonden had die perfect paste bij mijn ervaring en opleiding, had ik er gelijk op gesolliciteerd. Het was een vacature in Noord-Brabant. Nu ben ik zelf in mei teruggekeerd uit Praag en ben op dit moment woonachtig bij mijn ouders in Enschede. Puur door financiële redenen kan ik helaas nog niet een eigen appartement(je) bekostigen. Ik wil ook niet meer in Enschede blijven, dus vandaar dat ik solliciteer op functies in het midden en het westen van het land en de grotere steden in Noord-Brabant.

Drie dagen na mijn sollicitatie kreeg ik een email waarin aangegeven werd dat de voorkeur uitgaat naar kandidaten die woonachtig zijn in Noord-Brabant. Ik kan zoiets begrijpen als men kandidaten heeft die niet bereid zijn om te verhuizen, echter geef ik in mijn brief expliciet aan dat ik wil verhuizen en dat ik dit ook heel snel kan afronden. Hoe dan? Op de particuliere huizenmarkt kun je binnen 2 a 3 dagen al een appartement/kamertje huren, dus verhuizen is echt niet zo moeilijk als veel mensen het doen geloven. Hoe dan ook, ik besloot dus om telefonisch contact op te nemen met de recruiter die mij afgewezen heeft. Hij was niet meer op kantoor en mijn telefoon nummer werd genoteerd, zodat hij mij de volgende ochtend zou bellen. Niet gebeurd, dus ook deze keer besloot ik om 15:00 uur zelf weer te bellen. Ik kreeg hem aan de lijn en deed mijn verhaal…. Het enige wat hij mij te vertellen had was: “sorry, u bent niet woonachting in de gewenste regio”. Tot drie maal toe! Wat is dit nou toch voor een reden om een kandidaat af te wijzen? Wij leven in een land waar (bijna) geen verschillen bestaan tussen de verschillende regio’s wat betreft taal, cultuur en gewoontes. Dit in tegenstelling tot landen als Spanje en Italië, waar deze verschillen zeer duidelijk aanwezig zijn. Neem nu bijvoorbeeld de verschillen in taal en bestuurlijke regels tussen de Spaanse regio’s Catalonië en Baskenland of de verschillende gewoontes en individuele karakterverschillen tussen bewoners van Napels en Milaan. Daar kan ik me dan ook wat bij voorstellen als men afgewezen wordt op een dergelijke reden. Maar in Nederland begrijp ik dit niet. Ik moest ook gelijk denken aan twee eerdere gesprekken die ik gevoerd heb. Bij de een was de vacature weer in Noord-Brabant en de recruiter vroeg aan mij: “Waarom verhuis je niet eerst hiernaartoe om vervolgens weer te gaan solliciteren? Euhm, misschien omdat ik het niet kan betalen? Omdat ik geen werk heb dus ook geen inkomen? Kan het daar aan liggen? Weer een ander recruiter vertelde mij het volgende: in een markt waar de aanbod groter is dan de vraag, kunnen de werkgevers dergelijke eisen stellen. Een zeer duidelijk uitleg, maar nogmaals: geldt dit niet voor mensen die overal op solliciteren, maar niet bereid zijn om te verhuizen? Of altijd al in dezelfde regio woonachtig geweest zijn en de kans op aanpassingsproblemen dus groot is?

Om een lang verhaal kort te houden, ik snap niet waarom men zo moeilijk doet over je woonplaats. In een land waar je in principe binnen 4 uur van de ene uiteinde naar de andere uiteinde kunt reizen. Men zou zich meer moeten focussen op de kwaliteiten van de sollicitant en de match met de vacature en niet optreden als een geografisch adviseur en afstanden gaan beoordelen.

Over de Auteur

Yasin Bilgin Geboren en getogen Tukker, die zich Master of Science mag noemen in Arbeid & Organisatie Psychologie. Momenteel ben ik werkzaam als Teamleider HR Service bij NS Stations. Met mijn blogs wil ik mijn persoonlijke kijk beschrijven op de verschillende HR onderwerpen.


664 views | Reageer (9 reacties)
 • Sales

  Of je zet in je CV ipv woonplaats -verblijfplaats en noem daarin de stad waar je solliciteert en voila, niets gelogen en niemand die zuurt.

  Ik begrijp je frustratie, zeker na die belachelijke vragen van de recruiters

 • Hoi Yasin. Als eerste: welkom aan boord. 

  Hoewel ik je frustratie begrijp, ik heb zelf ook in deze situatie gezeten namelijk, ben ik inmiddels ook de kant van de recruiter gaan inzien. Toen ik nog in loondienst werkte heb ik regelmatig afwijzingen gehad voor hele leuke banen in Amsterdam omdat ik in Breda woonde. Verhuisbereidheid zegt weinig. Wat je namelijk ziet (en ook dat heb ik van dichtbij aan den lijven ondervonden) is dat iedereen het zegt, maar velen het dan toch niet hebben. 

  Er worden duidelijk afspraken gemaakt waar iemand moet gaan wonen (ik ken een geval van een verzekeringstussenpersoon waar iemand een bepaald rayon had) die dat toezegt en vervolgens niet doet. Gevolg, hij werkte veel minder dan afgesproken, want reistijd zeker naar klanten is ook werktijd. 

  Daarnaast kost het vaak een tijdje om te ‘aarden’ en een werkgever is daar sceptisch over. Ga je je wel thuisvoelen, als je niet goed in je vel zit kost het ook energie en daar zijn werkgevers ook huiverig voor. 

  En wat die ene recruiter zegt is waar: men kan nu gewoon heel kritisch zijn en waarom zou je dan een risico nemen? Heel eerlijk, ik denk dat ik het als werkgever ook niet zou doen. Eenvoudigweg omdat een verkeerde hire heel veel kost en er geen juridische mogelijkheden zijn iemand aan zijn belofte te houden. Als jij zegt: ik ga verhuizen en dat doe je niet, je gaat reizen en bent regelmatig te laat is er heel weinig dat ik daar aan kan doen. Daar zit denk ik het probleem, er zijn teveel mensen die misbruik maken van deze situatie. Aangeven het wel te willen, maar het vervolgens niet te doen. Hoe lullig dat ook is voor al die mensen die het wel oprecht bedoelen.

 • Willem

  Hoewel ik de frustratie van Yasin zeker begrijp, heeft Bas hier een zeer terecht punt. Ik ben zelf recruiter en merk dat het lastig is om duidelijk te krijgen of mensen écht verhuisbereid zijn. Op dit moment hebben veel kandidaten te maken met de sollicitatieplicht en solliciteren lukraak, waardoor een recruiter snelle keuzes moet maken.
  Anderzijds is jouw situatie redelijk uniek en zal je dit moeten benadrukken. Andere kandidaten hebben vaak te maken met een koop- of huurcontract waardoor verhuizen lastig is. Voor jou geldt dit niet en dat zal je duidelijk moeten maken. Ik zou dit daarom als volgt in je CV noteren:
  – Woonplaats: Enschede (verhuist op korte termijn naar regio (plaats van sollicitatie))

  Succes!

 • mel

  Hoi Yasin,

  Ik kan je frustratie helemaal begrijpen. Toen ik je artikel las had ik eigenlijk alleen maar een punt in mijn hoofd en dat is equal opportunities. Als je niet naar leftijd, geslacht of nationaliteit mag discrimeneren, hoezo dan wel naar woonplek? Alle redenen hoezo iemand uit een andere regio slechter zou presteren zijn hypothetisch en ontbreken elke fairness. Vooral als je aangeeft dat je wilt verhuizen en je alleen tijdelijk in Enschede woont.

  Maar een ding is wel zeker, een bedrijf dat op deze basis zijn recruiting doet, daar wil je ook niet echt voor werken 😉 Don’t get frustrated, tragic waste of time!

  Ik duim verder voor je! Groetjes Mel

 • Yasin

  Allen bedankt voor de reacties. @@rectec:disqus, ik snap je punt wel dat men geen risico’s wilt nemen en met name in een periode als deze is dat zeker ook niet nodig, omdat er genoeg te vinden is op de arbeidsmarkt. Maar nogmaals als je bereid bent te verhuizen en dit op elk manier duidelijk maakt, dan vind ik het overdreven om dit nog als een risicofactor te overwegen. Maar goed het is een eindeloos discussie. @2586cef7e248647f7a7893ef16d571a5:disqus   en @0face8bec9b4378d20d167421dfd35ff:disqus  bedankt voor jullie tips. Ik zal er zeker gebruik van maken. @Mel, bedankt voor het duimen. In mijn opinie is het ook een lichte vorm van discriminatie, maar omdat deze woord een zware betekenis heeft zal elk recruiter deze discussie hoe dan ook willen vermijden.

 • Jet

  Hoi Yasin, Mel, andere lezers,

  Discriminatie? Mensen, hou toch op. Discriminatie is vooralsnog het ongelijk behandelen van mensen op basis van leeftijd, geslacht, geloof of anderszinds. De opdrachtgever, of recruiter in dit geval, behandelt jou zeker niet anders maar wijst je op grond van harde eisen af. Een van de harde eisen die vaak door werkgevers worden toegepast. Waarom? Bereikbaarheid. Tegen files en vertragingen kan je je slecht wapenen dus ik vind het niet vreemd dat een opdrachtgever naar een kandidaat op zoek is die uit de directe omgeving komt. Daarbij is herhaal ik graag dat het aanbod groter dan de vraag is op de huidige arbeidsmarkt. Tip: zorg er voor dat je uit de massa springt op een positieve manier en dus niet op een, zoals je nu doet, minder positieve manier door een recruiter onder vuur te nemen. Voor jou tien anderen… helaas!

  Succes met solliciteren en ik Yasin, ik hoop echt dat je op korte termijn een leuke functie vind!

  Groetjes, Jet

 • Lina

  oh goosssh…Ik begrijp je zooo volkomen, Yasin. Just hang on.

 • Lina

  Oh, wat ik vergeten was te zeggen: Niet aannemen wegens reistijd, files, etc.? Wat een onzin. Ik woon in Den Haag en reis iedere dag naar Eindhoven om te werken (met de trein). En ben tot nu toe alleen 2 keer te laat gekomen wegens storing; in tegenstelling tot collega’s die in Nijmegen, Den Bosch, Breda, etc. wonen en met de auto naar het werk komen…bijna dagelijks te laat wegens file! Dus wat bedoel je niet aannemen wegens grote reisafstand?
  Daarnaast, “het nieuwe werk”. Ik werk door in de trein. Moet zeggen: the best ever! Ben veel productiever en dat merkt mij baas ook. Puur omdat ik zelf controle heb over mijn werkplanning.
  Anderzijds, discriminatie, let’s fase it: je achternaam verraadt je, Yasin. Net als de mijne overigens. Achteraf, als de recruiter Van de Berg heet en een CV van Janssen voor zich ziet liggen en daarnaast die van Yasin…well, you feel me.
  Toen ik trouwens in Praag zat, zette ik op mijn CV “tijdelijk woonadres: Praag” en “vast woonadres: Den Haag”. ’t Hielp kennelijk.

  Succes!!

 • Peter Smulders

  Even een pedantisch puntje van aandacht: discriminatie in de betekenis van kwalijk/strafbaar onderscheid maken is gedefinieerd als het maken van een bepaald onderscheid op basis van kenmerken die niet relevant zijn voor de omstandigheden van de keuze. Sec het maken van onderscheid, op welke basis dan ook, is geen discriminatie en dus ook niet verboden, ook al is de benadeelde van de keuze niet blij.

  Een orthodox Christen wordt terecht op die grond afgewezen als kandidaat voor een baan als Imam. Een man kan geen draagmoeder worden. Etc.

  In dit geval is er m.i. sprake van een volkomen redelijk criterium wat volkomen onredelijk (al is het in de praktijk begrijpelijk) wordt toegepast. Ik zou het (voortaan-deze is gewoon verloren) vermijden door een passende verblijfplaats op te geven. Krijg je daar vragen over, dan is het ware antwoord dat je momenteel geen woonplaats hebt en die laat afhangen van je volgende baan.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën