De laatste tijd lees ik veel over dat organisaties hoge eisen stellen aan hun nieuwe werknemers. Waar zou die verandering vandaan komen? Waarom deden zij dat vroeger niet of minder? Of deden ze het toen wel, maar viel het niet op? Een aantal legitieme vragen aangezien daar met geen woord over wordt gesproken.

In tijden van crises wordt iedereen scherper. Want je moet letten op wat je binnen krijgt en wat je uitgeeft; meer dan ooit tevoren. Als je van baan wil wisselen moet je ook een aantal overwegingen doen. Kortom, de mens denkt in deze crisis meer na; overdenkt meer. En zoals Wim van den Nobelen altijd zo mooi zegt: recruiters zijn net mensen. Dus ook directeuren zijn net mensen. Dan zouden die dus ook meer gaan nadenken. Niet omdat zij zelf zo weinig te besteden hebben, maar omdat de organisatie ‘zo weinig’ te besteden heeft. Dus gaan zij meer nadenken. Nadenken over wie of wat zij nu eigenlijk zoeken. Hetgeen wat daar uitrolt, is een gewenst persoonsprofiel, wat in de volksmond wordt uitgedrukt als een vacature.

Hoge eisen aan de nieuwe persoon die veel werkervaring moet hebben, maar niet te oud mag zijn. Is dit een schaap met vijf poten? Nee, het profiel is reëel. Het probleem is echter dat de arbeidsmarkt er niet naar is. Zij hebben niet ingespeeld op de veranderingen in de arbeidsmarkt en de signalen die al jaren worden afgegeven. Voornamelijk het signaal dat er een tekort komt aan jonger hoger opgeleiden. Hadden zij hier jaren eerder op ingespeeld door mensen intern op leiden en dit programma in stand gehouden, dan zouden zij m.i. nu geen tot minder moeite hebben om hun ‘schaap met 5 poten’ te vinden.

De reden dat zij nu op zoek zijn naar dat schaap, is niet omdat de groei van de organisatie door de crisis is verminderd of tegengehouden (en dit heeft effect op de groei van de arbeidsmarkt omdat de arbeidsmarkt wordt beïnvloed door de conjunctuur). De technologische ontwikkelingen gingen door en maar een kleine groep mensen is hier bij meegegroeid. Het gros heeft ‘zijn dingentje’ gedaan en is op zijn plek blijven zitten. Vanzelfsprekend dat het schaap met 5 poten door onszelf is gecreëerd.

En daarom hierbij de stelling: Zoeken organisatie een schaap met vijf poten? Of zoeken werkzoekenden een excuus waarom zij nooit goed genoeg zijn?

Over de Auteur

Timon Rammeloo Timon Rammeloo is een jonge Corporate IT Recruiter en is werkzaam bij een dienstverlener van IT infrastructuren in de Bollenstreek. In zijn blogs beschrijft hij zijn visie op het gebied van recruitment en de arbeidsmarkt en prikkelt hij graag mensen om buiten hun kaders na te denken over verschillende onderwerpen.


2.029 views | Reageer (11 reacties)
 • Caroline

  Als in de natuur een schaap met 5 poten geboren wordt, wordt deze als misvormd beschouwd. Ik begrijp dan ook niet waarom organisaties misvormde mensen willen…
  Ik stel voor dat we weer een “leerelement” toevoegen indien een vacature ontstaat. Zodat er ruimte voor ontwikkeling is en men meer gemotiveerd blijft. Op deze manier beperken organisaties zich, door medewerkers te zoeken die 1 niet bestaan en ook geen toegevoegde waarde hebben. 
  Ik denk dat angst en incompetentie heersen op dit moment en dat helpt niet om de economie weer te herstellen. Wat we nu nodig hebben zijn mensen met lef, die anders durven denken, die over hun ego heen kunnen stappen. 
  Ik ben bang dat we moeten leren inzien dat zoals we het altijd hebben gedaan, niet meer werkt en leren nadenken hoe we vooruit moeten. Want zoals het was, komt nooit meer terug. Dat is een harde realiteit, die we zullen moeten leren accepteren en als we met ons allen leren samenwerken, dan weet ik zeker dat het langzaamaan beter zal gaan.

 • Timon Rammeloo

  Helemaal gelijk Caroline! Het leerelement weer toevoegen zodat je niet direct de persoon hebt die aan je gigantische profiel voldoet, maar al groeiende er in kan stromen.
  En van de potentiele werknemers vergt dit ook lef en moeite om over hun ego heen te stappen. Vooral omdat zij moeten realiseren dat zij eigenlijk jaren lang stil zijn blijven staan in hun ontwikkeling door ‘gewoon hun dingentje’ te doen.

 • Wim

  Mooie opmerking.

 • Gast

  Leuk stukje. Wel klein spelfoutje bij crisis 😉

 • Timon Rammeloo

  Meervoud van crisis = crises 😉

 • Samuel

  Chapeau, een goede weerlegging !

 • Annemarie Stel

  Ach, het zoeken van schapen met meer poten dan goed is voor zo’n beest, is van alle tijden. Ik heb aardig wat tijd doorgebracht met het (proberen te) overtuigen van managers dat ze nog steeds een goede kandidaat hebben als ze de helft van de functie-eisen zouden schrappen. Het is ook een onproductieve vorm van op safe spelen.

 • Jasper van Eck

  Grappig, wij organiseren binnenkort een sessie over dit actuele onderwerp, met onder meer Marc Lammers in het panel.

  http://twitter.com/KasparovBreda/status/258892963994812417/photo/1

  Recruiters die het leuk vinden om aanwezig te zijn, stuur even een mailtje: info@kasparov.nl

 • Silvie

  Herkenbaar verhaal, en herkenbare reacties. Ik denk dat Annemarie de spijker op z’n kop slaat als ze zegt dat het een onproductieve vorm van op safe spelen is om te zoeken naar het beruchte schaap. Het idee is risico’s te elimineren door de factor ‘kunnen’ centraal te stellen, maar het grootste risico is voorbij gaan aan de factor ‘willen’.

 • Guido

  Ik zie niemand een verband leggen tussen de hoge kosten voor (externe) werving en de hoge eisen die aan kandidaten worden gesteld terwijl ik me toch niet aan de indruk kan onttrekken dat zo’n verband wel degelijk bestaat. Vanuit datzelfde perspectief kun je kijken naar opleiding en ontwikkeling binnen een organisatie. Het komt immers (meestal) allemaal uit dezelfde pot.

 • Rudy

  De zoektocht naar alleskunners zie ik in het verlengde van het (boekhoudkundig) onzichtbaar maken van veel ondersteunende functies. Als de oliemannen en -vrouwen uit organisaties worden wegbezuinigd zullen de alleskunners dat erbij moeten doen. Natuurlijk kunnen ze dat en misschien kost het per saldo zelfs minder tijd.
  Maar draai dit eens om. Door een olieman aan te nemen houdt de hot-shot meer tijd over om zijn hoog-gekwalificeerde ding te doen. Per saldo wordt dan voor het salaris van de olieman, hooggekwalificeerd werk gedaan. Of mis ik iets?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën