Het gebruik van allerlei dieren lijkt erg in trek bij cv-makers. Schreef ik vorige week over de duizendpoot, tal van reacties volgde die in dit verlengde liggen. De spin in het web! Het schaap met de 5 poten! De werkmier! De bezige bij! Zelf gebruik ik in functieprofielen nog wel eens de Giraffe. Met de poten in de modder en het hoofd boven het maaiveld. Vergelijkbaar met de helicopterview! Tenenkrommend leuk.

Waar komen al deze dierenmetaforen vandaan? Waarom die fascinatie voor het gebruik van dieren in een cv? Is dit iets van de laatste jaren of wordt dit al lang gedaan? Wat voegt het toe? Dat zou iedere keer de vraag moeten zijn? Zolang je niet solliciteert bij Burgers Zoo, Artis of de Apenheul, niet veel.

De dierencv-dooddoener heeft mijn aandacht getrokken. Welke zijn er nog meer? Wat is de leukste? Beter, de slechtste? Deze week een oproep om de allerslechtste dierenmetafoor in het cv op te sporen. Natuurlijk wordt er een prijs uitgeloofd voor de leukste (=slechtste) inzending. Wat? Dat laat zich raden. Twee kaarten voor een dierentuin naar keuze (in  Nederland) beschikbaar gesteld door Strictly People (=sluikreclame).

Hoe doe je mee? Reageer op deze blog met jouw dierencv-dooddoener en vermeld je naam. Twitter onder #dierencv-dooddoener of mail mij wim@strictlypeople.nl als je niet in het openbaar wilt reageren. Deadline is 11-11, waarbij elke associatie met carnaval gebaseerd is op toeval. Daarna zal een poll uitwijzen welke de leukste is.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.713 views | Reageer (110 reacties)
 • Ton Scholten1

  Ik zal niet graag schrijven dat ik het bedrijf niet naar de haaien wil helpen en poeslief mijn best zal doen

 • Frank

  Met mij haal je het Trojaanse paard binnen 

 • Dankmar

  Ik ben sowieso niet tegen een Visser als Jurylid, maar dit is juist iemand die alleen maar dieren vangt. Maar goed: er zit VIS in zijn naam. Dit opent echter veel meer mogelijkheden voor alle deelnemers om zich aan te melden als jurylid. Ik verzoek alle mensen die ‘De Boer’ heten of ‘Slager’ of ‘Slachter’ zich dan ook te melden. Misschien kan ikzelf nog mee in de jury. Het laatste deel van mijn achternaam is Veen. Daar zit natuurlijk weer VEE in. Daarmee wordt een hele dierengroep bedoeld.

  Maar ik hoef niet zo nodig in de jury; dan ben ik waarschijnlijk uitgesloten van deelname…

  (Deze reactie moet natuurlijk wel met een korreltje zout genomen worden)

   😉

  Groeten,

  Dankmar Caderius van Veen

 • Info

  Overzicht van een Condor hoog in de Andes, scherpe ogen en als het moet slaat hij geruisloos toe !

 • Marion Kremer

  De egel is al eens genoemd, maar nu even vanuit een ander perspectief. Het volgende heb ik geschreven in een sollicitatiebrief:

  “Wanneer een egel gevaar bespeurt, rolt deze zichzelf op tot een bal. Dat kost de egel slechts drie seconden. Deze stekelige bal vormt een prima bescherming tegen vijanden. Wanneer een egel een auto ziet naderen, of een maaimachine, rolt hij zich ook op tot een bal. In zo’n situatie werkt de natuurlijke reactie van de egel juist contraproductief”. (Leo Kerklaan)

  De crisis vraagt om vernieuwing, innovatie en aanpassing. Men is geneigd in tijden van stress, beslissingen te nemen vanuit de intuïtie van een egel. Met dit gegeven in het achterhoofd, ben ik van mening dat ik vanuit mijn positie, ervaring en anders denken, het verschil kan maken…….etc etc

  Ik heb de baan toen ook gekregen.

 • Angela Brandsma

  “… is very disciplined and hard working colleague with a “dog with a bone”character when it comes to achieving goals”..

 • Marion Kremer

  Geregeld: Marc de Hond als jurylid. Laat de Champagne maar komen!

 • Dankmar

  Op de valreep nog een paar inzendingen van mij:

  * ‘Geen grijze Duif zijn’ (de mus stond al wel genoemd, maar volgens mij is de uitdrukking: Een grijze Duif)

  * ‘Als haringen in een ton’, als metafoor op een drukbezette kantoortuin. Op je CV, in je toelichting/persoonlijke ambities kun je daar een functiegerichte verwijzing naar maken.

  * ‘Trots als een hond met 7 staarten’ (er is ook een ongecensureerde variant) op een behaald resultaat.

  * Je kunt je beter als ‘ezel niet twee keer aan dezelfde steen willen stoten’.

  * ‘Van diezelfde ezel kun je geen racepaard maken’

  * Mensen kwamen op die functie af als ‘vliegen op een hoop stront’.

  * Een collega hebben (gehad) die ‘stinkt als een bunzing’

  hartelijke groeten,

  Dankmar Caderius van Veen
  @sportmanagement

 • Dankmar

  En als laatste, dan stop ik er mee. Ik had al een keer ‘de aap op de schouder’ genoemd, toch wil ik dezelfde aap nog een keer inzetten:

  Een medewerker trainen of het trainen van medewerkers kan je omschrijven als ‘De aap leren klimmen’

  Groeten,

  Dankmar

 • Barry G

  Ik ben geen grijze muis.
  Ik gooi graag de knuppel in het hoenderhok.
  Mijn vorige baas was een echte kwal.
  Dat is voor mij een eitje.
  Ik maak mijn producten altijd “monkey-proof”.
  Ik ben zo vrij als een vogel.
  Ik weet me overal uit te wurmen.
  Ik ben geen boekenwurm.
  Ik leg niet op alle slakken zout.
  Dit lelijke eendje werd uiteindelijk toch een mooie zwaan.
  Nadat de ooievaar was langsgekomen ben ik parttime gaan werken, maar nu de kuikens zijn uitgevlogen heb ik weer tijd voor een fulltime job.
  Ik ben zo sterk als een beer.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën