De werkloze oudere…

Door Bas van de Haterd op 10-10-2012 07:43.

Lang heb ik getwijfeld of ik deze blog moest schrijven. Mijn hoofd zal er ongetwijfeld afgebeten worden, maar toch is het denk ik goed om mijn gedachten hierover eens goed op een rijtje te zetten. Dat doet ik altijd schrijvend en dus is het dan zonde het niet alsnog te delen met de wereld. De werkloze oudere… en wat is dan oud? Laten we 50+ roepen, hoewel 45+ of misschien zelfs 40+ ook in bepaalde gevallen kan.

Geert Jan Waasdorp heeft hier recentelijk al een serie over geschreven in drie delen (lees hier deel 1, deel 2 en deel 3). Nu ben ik het niet vaak met Geert Jan eens, maar uitzonderingen bevestigen de regel zeg maar. Met deze stukken heeft hij vaak wel een punt.

Waar zitten de problemen rondom oudere werklozen? Is het allemaal fair? Wat kunnen ze er zelf aan doen?

Werkgeverskant

Ik begrijp veel werkgevers wel. Het is niet fair, maar ik begrijp ze wel. De Nederlandse CAO opbouw is tegen jullie. Niet alleen verdien je meer als je ouder wordt (wat heel vreemd is), ook moet je nog veel meer betalen aan pensioenen. Ridicuul. Als ondernemer (en soms ook werkgever) wil ik mensen belonen voor hun prestaties. Als het goed is nemen die toen naarmate je meer ervaring hebt. Echter, het is meestal niet goed. Omdat ervaring in jaren niet gelijk staat aan ontwikkeling van talent.

Dus hoewel ik het niet fair vind dat ouderen dus per definitie op de stapel: afgeschreven worden gelegd, is het wel begrijpelijk. In veel gevallen moet je 25% tot 50% meer productie leveren dan iemand van 30 om alleen maar uit de kosten te zijn. Want ook al krijg je hetzelfde salaris, de pensioenafdracht is veel hoger!

Dit is trouwens ook de reden dat oudere zelfstandigen juist zo gewild zijn. Want de interim manager, de oudere consultant, die hebben het doorgaans erg goed in deze tijden. Dus als je ergens aan de slag wilt, waarom per se als werknemer. Waarom laat je je kwaliteiten niet zien als zelfstandige en als je echt zo goed bent als je denkt dat je bent neemt hij je meteen in dienst.

Gezeur

Om meteen antwoord te geven op die laatste vraag: omdat er dan een pensioengat valt. Alsof dat niet gebeurt als je straks in de bijstand zit. Echter, blijkbaar is dat even nog niet aan de orde en de toekomst is nog ver weg (kom ik zo nog op terug). Als ik mensen aan neem en het eerste wat die doen is gaan zeuren, vragen over pensioenen en allerlei regelingen (zoals Geert Jan omschrijft in deel 3, de 50 plusser denkt aan zijn pensioen, niet zijn loopbaan) en dan nog klagen als dat niet is wat je had, is het heel eenvoudig. Voor jou, zeker in deze arbeidsmarkt, 3 anderen.

Ontwikkeling & productiviteit

Een andere issue waar ik het al eerder over had is de ontwikkeling en daaraan geboden productiviteit. De toekomst is ver weg, 10 jaar geleden was 2012 ook ver weg. Wat mij al jaren opvalt is dat de gemiddelde 30 plusser ophoud met in zichzelf te investeren. Ik heb het bij heel veel IT bedrijven gezien en gehoord van HR afdelingen. Voor hun 30e willen alle werknemers een hoger opleidingsbudget, na hun 30e, zeker als er kinderen zijn, komt het niet meer op. Structureel. Dan kan je dus nog 5 jaar mee in een snel ontwikkelende markt als de IT, met heel veel geluk rek je dat tot 10 jaar en op je 40e ben je dus gewoon heel weinig meer waard voor het bedrijf.

Een groot probleem is dat heel veel mensen al 10 tot 15 jaar niet meer in zichzelf geïnvesteerd hebben. Let goed op: in jezelf investeren heb ik het over. Niet gaan klagen over werkgevers die geen opleidingen beschikbaar stellen. Je kan ook zelf blogs lezen (had je moeten doen voor je werkloos werd) en een boek is zelden duurder dan 20 euro en zijn doorgaans bij de bibliotheek ook allemaal te huur. Serieus, ik verbaas me over hoe weinig vakliteratuur de gemiddelde ‘kennisprofessional’ tot zich neemt. Ik ga elk jaar een week er tussenuit puur en alleen om mijn vakliteratuur bij te lezen, anders kom ik er niet aan toe. Elke kennisprofessional (en dat is ongeveer 40% van Nederland inmiddels) behoort minimaal 5 boeken per jaar te lezen.

Het gevolg is dat veel ouderen dus veel minder productief zijn, want ze hebben hun vakgebied gewoon niet goed bijgehouden. Voor de goede orde, als je nu dus 50 bent en je werkt al 25 jaar zou je dus minimaal 125 boeken hier moeten kunnen opdreunen die je door de jaren heen gelezen hebt. Laten we zeggen dat 50% geen indruk gemaakt heeft en dat je dan nog eens wat titels vergeten bent, maar als je er niet direct 50 kan opnoemen ben je dus door de jaren heen iets vergeten…

Dan komen we nog op het principe van netwerken, want ook dat is productiviteit. Ik kreeg laatst van een bevriende ondernemer de vraag: ik zou graag een oudere aannemen, maar wat zou die bij mijn bedrijf kunnen? Programmeren niet, want ze kennen geen van allen WordPress, Drupal en PHP op niveau. Wat dan wel? Sales dacht ik. En daar zit meteen het probleem. Een goede salesman (m/v) van 50 zou meteen een paar ton tot miljoen aan omzet moeten meenemen. Immers, je hebt 20 jaar langer je netwerk opgebouwd dan ik dat heb. 20 jaar meer aan contacten. Helaas is dat zelden het geval. Je bent wel een stuk duurder… dus wat neem je dan ter compensatie mee?

Openheid

Een laatste punt wat ik wil aanstippen is het punt van openheid. Zoals Marion hier is gaan bloggen heb ik groot, groot respect voor. Niet anoniem een beetje weg gaan zitten kwijnen, maar gewoon zichzelf in the spotlight zetten. De eerste (positieve) effecten ervan zijn al zichtbaar. Zoals overigens elke ‘ik zoek een baan blogger’ hier op RecTec een baan heeft gevonden. Niet allemaal vanwege dit blog, het is een van de radertjes in de enorme molen van het vinden van een baan, maar het is er wel een.

Ik hoor vaak van ouderen dat je vooral stil moet zitten, dan verlies je je baan niet. Klagers liggen er snel uit. We gaan in ons land slecht om met klokkenluiders, dat klopt, maar ik merk dat de meeste vooral klagen zonder oplossingen en iedereen de schuld geven behalve zichzelf. Een gesprek dat ik enige tijd geleden met enkele werkloze hoger opgeleiden (en wat ouder) had bij het UWV vind ik hier wel exemplarisch voor:

Hij: Nou, ik denk dat ik degene was die in de reorganisatie weg moest omdat ik zo vaak aangaf dat het anders moest
Ik: Maar je zei net dat al het jonge talent snel vertrok.
Hij: Klopt.
Ik: en dat jullie te weinig innoveerde en naar de klanten luisterende
Hij: Ja, daar ging ik steeds tegen in, daarom moest ik weg toen er een aantal mensen uit moesten.
Ik: Maar, als je ziet dat je talenten weglopen, al meer dan5 jaar lang, en als je zegt dat je klanten ontevreden zijn, waarom heb je het dan zover laten komen? Lullig voor je, maar je had zelf veel eerder moeten opstappen, want deze reorganisatie klinkt me als een onvermijdelijke situatie die je hebt zien aankomen. En nu zit je tijdens de crisis zonder baan, maar toen het hosanna was heb je niet gezocht. Niet dat dit je nu helpt, maar (de man was midden 40) je hebt nog minimaal 20 jaar te gaan, dus de volgende keer moet je beter opletten.
Hij: oh, ja, zo heb ik het nog nooit bekeken.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik merk dat men vooral heel erg veel zeurt, heel erg veel weet wat er mis is, maar er niets aan doet. Ik hoor ze klagen over jonge generaties en hoe die alles willen (klopt, sommige van ons wel ja), maar ondertussen nooit kijken naar wat ze zelf verkeerd hebben gedaan.

Vervolgens roepen velen nog steeds dat ze vooral anoniem willen zijn, wat natuurlijk alle Nederlandse fatsoensnormen tart, en ondertussen roepen dat een beetje meer respect in communicatie wel welkom zou zijn. Ik heb hier altijd een beetje een ‘Van Bemmel’ gevoel bij. De PVV’er die het Burka verbod instelde want het was onfatsoenlijk om iemand niet te kunnen zien, maar ondertussen ook de cookie-wetgeving online instelde omdat het asociaal was dat je WEL herkent kon worden op een website. Beetje tegenstrijdig zeg maar…

Het is in veel gevallen juist ook die anonimiteit die ze een achterstand geeft op de arbeidsmarkt. Immers, je bent niet vindbaar, dus weet ik niet wat je denkt en wat ik van je moet vinden. Pas je wel bij mijn organisatie? Dat zullen we nooit weten, want tussen de 100 andere sollicitaties gaat er bij jou naam geen belletje rinkelen.

Conclusie

Dus wat ik wil zeggen is eigenlijk het volgende. Ik vind het niet fair hoe alle ouderen op een hoop gegooid worden, maar ik begrijp het wel. Ik begrijp beide kanten.

Ik denk dat heel veel oudere werklozen ook eens naar zichzelf moeten kijken. Hoe goed ben je eigenlijk? Hoeveel heb je in jezelf geïnvesteerd? En als dat, zoals bij 80%-90% te weinig is, heb je nu de kans dat in een heel snel tempo goed te maken. Lees blogs, lees boeken, bekijk TED talks, verdiep jezelf in de materie die van belang is voor je vakgebied en ga netwerken. Je bent duurder, dus je zal echt veel, veel beter moeten zijn dan die jongere. Je ervaring moet zich omzetten in productiviteit voor de organisatie.

Bewijs dat je zo goed bent. Via het uitzendbureau, via een freelance constructie, het maakt me niet uit. Echter, die bewijslast ligt niet bij het bedrijf.

Voor iedereen nu mijn hoofd eraf gaat bijten, verwijs ik iedereen eerst graag naar de reactieregels. Kort samengevat: RecTec is mijn huis, ik betaal om dit in de lucht te houden, ik besteed hier er veel tijd aan mensen te helpen door mijn kennis te delen. Als je hier komt om me te beledigen gooi ik je eruit. Als je wilt reageren kan dat, graag zelfs, maar met respect. Het eerste teken van respect is jezelf bekend maken. Anoniem reageren is vooral handig voor klokkenluiders en enkele andere uitzonderingen, maar tenzij je dat hier wilt doen is er geen reden voor. Daarnaast onderstreep je dan min of meer wel het punt dat ik hier maak. Nogmaals: als je iemand zijn huis binnentreed dien je ze aan zijn regels te houden. Je hoeft niet te reageren, je kan ook je burka aandoen en het tegen de man of vrouw naast je zeggen als je bang bent je mening niet anoniem te ventileren. Ik zeg niet dat anoniem reageren niet mag, maar je geeft in ieder geval aan een gebrek aan respect te hebben voor mij in mijn eigen huis en dus begin je 1-0 achter zogezegd. 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


1.557 views | Reageer (21 reacties)
 • Radboud

  Goed helder stuk. Zal voor velen naar mijn idee de ‘ogen openen’. 

 • Boudewijn D

  Een echte Bas Blog. Goede spiegel denk ik, ook voor mij. Dit zal ook mij helpen om te voorkomen dat ik in die situatie kom.

 • http://www.frajlick.com/wp-content/uploads/2011/06/Persmap-Studie-Generaties-FRAJLICK.pdf Belgisch onderzoek over gen. Y met een overzicht (Belgie) over wat sterotypen tussen verschillende generaties

 • Waarom gelijk in de verdediging Bas, je mag je mening, die zeker hout snijdt, toch geven!
  Natuurlijk zullen een aantal het hier niet mee eens zijn, want niet iedereen is nu eenmaal hetzelfde. Zoals je zegt, mensen wijzen vaak liever naar een ander of naar de omstandigheden, dan naar zichzelf. (toch als je wijst, zijn er toch nog 3 vingers naar jezelf gericht 😉

  Ik ben het best met je eens, soms moet zoiets even gezegd worden, maar vooral met de motivatie om mensen daarmee in beweging te krijgen, niet om ze af te kraken. En dat voel ik hier gelukkig niet. Ik zie nuttige ideeën (ZZP-schap!) en blikopeners.

  Ik heb toevallig deze week ook een blog geschreven over de oudere sollicitant en zijn/haar presentatie. Ze zijn van de generatie “goede wijn behoeft geen krans” maar zonder krans, of zonder activiteit gaat ook goede wijn gisten. Dus ook daar valt nog wat te winnen (zoals ook blijkt als ik op een Linkedin profiel van oudere werkzoekende – als ze die al uberhaupt hebben- ook verouderde vaktermen tegenkom zoals “inkoper bruingoed”. )

 • Beste Bas,

  er zit veel waars in je stuk. Maar ook veel dat niet echt klopt. Ik ken vele 50 plussers die alles doen om actief te zijn, zich te ontwikkelen, te netwerken, op vrijwillige basis werken om contact te houden met het werk,  enzovoort enzovoort. Dus heb aub geen oordeel over alle oudere werklozen. Daarnaast vind ik je opmerking over ouderen die niet zelfstandig willen worden vanwege een pensioengat…..ik ken vele ouderen die als zzp-er aan de slag zijn gegaan, ook dat is in deze tijd veel moeilijker dan jij suggereert helaas. Ik ben 63, al 12 jaar zelfstandig ondernemer (heb dus vrijwillig gekozen voor een pensioengat) en moet echt sappelen en alles aanpakken om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Ik zie dat bij alle zzp-ers om mij heen overigens.

  Mieke Vogelpoel

 • Beste Mieke, 

  Daarom begin ik mijn stuk ook met: het is niet fair ze allemaal over een kam te scheren. Ja, er zijn positieve uitzonderingen. Het probleem is echter hetzelfde als met bijvoorbeeld Marrokaanse rotjongeren. Zolang 50% van alle criminaliteit komt van minder dan 5% van de bevolking, wordt de hele groep als zodanig weggezet. Hetzelfde geldt voor ouderen op de arbeidsmarkt. Ik ken er ook die zichzelf goed ontwikkeld hebben. Genoeg. Echter is het procentueel een heel klein percentage. 

  Er zijn gelukkig ook genoeg ouderen die zelfstandig worden. Maar lees de Linkedin groep ‘blijf bezig’ van Tempo Team maar eens. Als je daar oppert dat ze misschien voor zichzelf moeten beginnen wordt je gevierendeeld. 

  Dat is dus juist het probleem van de oudere op de arbeidsmarkt, er is zo’n grote groep die het verziekt voor de groep die wel wil, dat die niet boven komen drijven. 

 • Gertrud Althausen

  citaat: ‘Dat is dus juist het probleem van de oudere op de arbeidsmarkt, er is
  zo’n grote groep die het verziekt voor de groep die wel wil, dat die
  niet boven komen drijven.’

  Ieder mens heeft zijn eigen levensweg met de daarin voorkomende kansen, uitdagingen, hobbels. Waar de een zich wel ontwikkeld zal het voor de ander niet de weg zijn. Ook speelt het onderbewust, waar weinig mensen ooit naar zijn gaan kijken, een grotere rol dan jij misschien denkt. De social media zijn niet zaligmakend, internet ook niet, wel het eigen netwerk aan ‘echte’ mensen.

  Ik wil een baan om daarnaast weer mijn eigen toko te gaan opbouwen – alles met een nieuwe insteek – ik heb geen cao-conform salaris nodig en ik vind het jammer dat ik dat niet zelf mag bepalen – aan netto 1500,00 heb ik genoeg.

  Als je zelf oud bent dit artikel nog eens herschrijven – dus goed bewaren 🙂

 • Marion Kremer

  Allereerst,
  goed stuk Bas! Helder en duidelijk, zonder denigrerend te zijn.  

   

  Mijn mening?
  Tja, ik ben sowieso een vreemde eend in de bijt en kan mij als “oudere” vaak niet vinden in hoe andere ouderen erin
  staan. Dus kan ik alleen van mijzelf uitgaan.

   

  Je noemt als
  belangrijk punt het pensioen. Als pensioenspecialist verbaas ik mij vaak waarom
  in deze tijd van vergrijzing in menig CAO discussie, de pensioeninrichting achterwege
  wordt gelaten. Ik heb het dan niet over
  de AOW, deze wordt wel vaak besproken, maar men noemt dit pensioen. Er zijn overigens
  genoeg mogelijkheden voor een werkgever, om zijn pensioentoezegging anders in
  te richten, zodat een oudere werkgever financieel aantrekkelijker wordt. Maar
  dat is natuurlijk ook een zeer gevoelig liggende discussie. Zelf zou ik het
  totaal geen probleem vinden als mijn dure pensioen, door een werkgever wordt
  gecompenseerd in mijn loon. Ik weet dat ik met deze uitspraak veel
  mensen in het harnas zal jagen, maar het is mijn persoonlijke mening.

   

  Je volgende
  punt ontwikkeling & productiviteit. Ik ben het met je eens dat menig
  werknemer klaagt wbt opleidingen. Ik heb dat ook vaak om mij heen gezien, maar was (en ben)
  altijd van mening dat je ook in jezelf moet investeren. Ik heb dat altijd
  zoveel mogelijk gedaan en zal het ook blijven doen. Toch loop ook ik tegen dit
  vooroordeel aan. Zo hoor ik ook over mijn cv, dat je niet alle cursussen en opleidingen
  die je hebt gedaan moet benoemen, terwijl ik hiermee juist wil aangeven, dat ik
  altijd bereid ben te leren en te investeren in kennis. Hoe meer hoe beter. En
  ow ja….ik lees heel veel. Een punt heb je zeker, dat je als “oudere” al snel
  achter loopt, zeker op het gebied van IT. Ik merk dat ik 2x zo hard moet lopen
  om bij te blijven, maar ik blijf rennen hoor!

   

  Een kleine
  nuance in het geheel: klagen doet iedereen, jong en oud. Het grootste probleem
  is (denk ik) dat het makkelijker is de ander de schuld te geven, dan de hand in
  eigen boezem te steken. Mijn
  motto: “Het is verstandiger een kaars aan te steken, dan te klagen over de
  duisternis”. (Lao Tse)

   

  Mijn
  conclusie: Door de zaken zo duidelijk als jij doet neer te zetten, geeft dat
  stof tot nadenken en als je er voor open staat, kan je veel leren en jezelf
  verder ontwikkelen. Doe je dat niet, dan blijf je idd stilstaan en hoe ouder je
  wordt, de duurder en onaantrekkelijker je wordt voor een werkgever.

   

  En nog even als laatste: ik heb een keuze gemaakt niet weer
  voor mijzelf te beginnen, maar ook ik denk dat hier veel mogelijkheden liggen
  voor de oudere. 

 • Ineke Geevers

  Tja, met 35 ben je te jong en met 50 alweer te oud.
  Nu ben ik zelf 52 en heb sinds 2 jaar een andere werkgever. Het koste me geen moeite om een nieuwe uitdaging te vinden toen dat nodig was, maar ik ben dan ook altijd blijven leren. Ik denk wel dat het helpt bij het vinden van een nieuwe baan, maar je eigen omgeving kijkt wel eens vreemd op. Dat je daar nog zin in hebt, dat je daar tijd voor hebt. Zin maken zei mijn moeder vroeger. Ook nu blijf ik tijd investeren in netwerken en lezen van alles wat los en vast hangt. Voor mij is het afwisseling die ik nodig heb.
  Verder heb ik een duidelijke visie ontwikkeld op mijn werk en hoe ik dat uitvoer. Voor mijn leidinggevende niet altijd gemakkelijk, maar ik vertel dat in het sollicitatiegesprek en dan moet je niet klagen als ik gelijk blijk te hebben. De boel in beweging brengen betekent ook wat voor de mensen boven mij en niet alleen mijn team.
  En wie weet is mijn volgende baan alleen een klus. Werk ik als zelfstandige dan hier dan daar. Het zou een nieuwe fase betekenen die ook weer veel kan brengen. Open en nieuwsgieger blijven en niet te bang  om uit je comfortzone te komen helpt.

 • Janvds55

  Altijd goed om een presentatie te beginnen met “ik ben dan wel niet dé deskundige, maar…”. Iedere presentatietrainer – en daarvan hebben we er nogal wat – zal je duidelijk maken dat je verhaal vanaf dan toch een andere status krijgt. Beginnen met “m’n hoofd zal er wel afgaan” past toch ook wel in die categorie. Want wat lezen we nu? Een probeersel? Een weergave van in het hoofd rondspokende losse gedachten? Een visie? Waar komt die angst het hoofd te verliezen vandaan? Ook een standpunt wat niet het jouwe is, moet toch mogelijk zijn? We zijn inderdaad niet allemaal hetzelfde.

  Toen ik tiener was, wist ik het allemaal heel precies. Alle politiek was onzin – en dus was ik anarchist – en ik zou alles véél beter en anders doen dan mijn ouders. Toen mijn vader op zijn 55ste met pensioen ging, leidde dat ook wel tot ‘aardige discussies’. Een probleem daarbij bleek het generatieverschil. Hij maakte – zelfs vanuit een dodencel – de Tweede Wereldoorlog actief en bewust mee. Hij bouwde daarna zowel een gezin als een land mede op. En ik kon er als tiener van genieten en van denken: waarom zo? Oud worden, zo meende ik, is iets om naar uit te kijken. Zeeën aan vrijetijd en alle handen vrij om te doen wat jíj wilt. Niemand, geen leraar, die zegt wat je móet doen.

  Hoe anders loopt het. Mijn vader is al overleden, maar mijn moeder is nu over de 90. En oud zijn is dus helemaal niet leuk, als je zelfs maar enigszins hulpbehoevend bent. Jouw normen en waarden zijn van een andere tijd. Je wordt beoordeeld door een héél andere bril. Alles waarvoor je hebt gewerkt, wordt anders gewogen.

  Dat aspect mis ik in het betoog. Het is de etnocentristische val van de antropoloog die denkt dat de inboorling westerse waarden moet aannemen. De imperialistische neiging van natiestaten om te denken dat zij het centrum van de macht (moeten) zijn. En het is de fout van mensen die vergeten dat anderen een andere geschiedenis hebben.

  Natuurlijk heb je gelijk, Bas, dat kennis moet worden bijgehouden. En ik zal niet zo flauw zijn om te vragen waar blijkt dat dat niet zo is. Maar waarom de beperkte idee dat dat kennis moet zijn in wat blijkbaar jóuw vakgebied is? Een 55jarige werkzoekende recpetioniste heeft niet zoveel met en aan TED voor haar werk, hoor.

  Een ander punt is het gemak waarmee je meegaat in het gehuil van de werkgevers. Wellicht is het geen toeval dat je begint met de werkgeverskant, maar neem die alsjeblieft niet klakkeloos voor waar aan. Uiteraard stellen werkgevers dat ouderen te duur, te weinig productief zijn en over onvoldoende kennis beschikken. Zoals jongeren geen ervaring hebben. Het is immers prettig om, gelegitimeerd, in één klap grote delen van de arbeidsmarkt buitenspel te zetten. In de huidige economische situatie hoef je je voor die groepen dan minder te verontschuldigen: we zijn het er toch allemaal over eens dat het niets wordt met hen?

  Het is jammer, Bas, dat je niet naar de kansen hebt gekeken. Want die zijn er. En die zijn er inderdaad in de richting van zelfinitiatief. Maar maak daar niet onmiddellijk zzp-constructies van, terwijl we inmiddels ook weten dat zzp een enorm arsenaal aan verborgen werkloosheid – en in toenemende mate ook arnoede – is; zowel bij ouderen als jongeren.
  Waarom niet gekeken naar de kracht van ouderen? Als ik zo om me heen kijk, dan zie ik ook erg veel ouderen werken, hárd werken. Zonder beloning. Dat heet vrijwilligerswerk. Wellicht is het goed de gedachtenexcercitie uit te voeren waarin Nederland niet meer over vrijwilligers beschikt. Dat zou een ramp zijn. Goed, het zijn jongeren én ouderen, maar toch. Waarom zouden we, in de huidige situatie, ouderen niet maximaal de kans geven zich op die manier in te zetten? In de omgang met bijvoorbeeld dementerende bejaarden of in een hospice bijvoorbeeld is me gebleken dat oudere vrijwilligers toch echt meer rust en geduld uitstralen.

  Wat ik maar wil beweren; er zijn zoveel kanten aan de zaak. Ik neem aan dat ook jij dat zo ziet en hebt geprobeerd om den naar jouw mening onderbelicht wat meer te belichten. Ik ben alleen van mening dat die nu is overbelicht. Dat we ongelooflijk veel sociaal, cultureel en maatschappelijk kapitaal laten wegkwijnen, delen we, hoop ik. Maar of je dat eenzijdig bij de personen kunt leggen, waag ik te betwijfelen.

 • Bas van de Haterd

  Beste jan,

  Ik zal het kort houden. Lezen is een kunst en selectief lezen ook. Dat is de reden dat ik begon met ‘mijn hoofd zal er wel af gaan’ en je bewijst wel redelijk mijn gelijk.

  Het feit dat ik stel dat ik beide kanten begrijp lees je, tactisch, volledig overheen. Daarmee zeg ik dus, ja, er zijn voordelen. Helaas zijn die voor velen, niet allemaal, te beperkt om de sterk additionele kosten te vergoeden.

  Verder stel ik niet dat ieeree mijn vakgebied moet bijhouden, maar hun eigen vakgebied. Ook een secretaresse moet dit. Ik heb er de laatste tijd weer veel mee te maken, secretaresses. Wat mij opvalt, de ouderen hebben hun vakgebied niet bijgehouden. Zaken als datumprikker en handige tools zijn niet bekend of gebruikt, wat het hele proces sterk vertraagd.

  Maar goed, de verwachte reacties, hier en op twitter, zijn er. Immers is iedereen de uitzondering en is het nooit de eigen schuld. Lees vooral de laatste zin van de eerste alinea van de reactie van tessa faber na. Dat is wat ik bedoel.

 • Janvds55

  Jammer.

  Ik heb je blog nog eens gelezen omdat ik het volgens jou selectief las. Maar je begrip voor beide kanten zie ik als een duveltje uit een doosje in de Conclusie verschijnen. Da’s een beetje de beginnend studenttruc van een ongefundeerde conclusie. Want in het stuk zelf vind ik geen onderbouwing terug die begrip toont voor beide kanten.

  Als het dan toch over selectief lezen gaat, krijg je die meteen terug. Mijn reactie kun je toch niet in de categorie ‘koppensnellers’ plaatsen. Dat zou betekenen dat je iedereen die kritisch reageert op jouw dood door onthoofding uit is. Da’s niet zo!

  Wat ik jammer vind, is dat je – goed toegepaste sluwe discussietechniek – wel ingaat op details en zijpaden als secretaresses en hun vakgebied, maar de kernen laat liggen. Weet je, Bas, ik verbaas me nog iedere dag over mezelf; je denkt na al die jaren jezelf te kennen en precies te weten wie je bent. Maar in de loop van de jaren veranderen je omgeving en jezelf. En hoe ouder je wordt hoe meer je daarvan meemaakt. Laat ik je zeggen dat ervaring – met bijvoorbeeld werkloosheid – iets héél anders is dan erover praten, of, zoals ik deed, er onderzoek naar doen. Ook ouder worden is zoiets. Je hoort de jongere generaties dingen zeggen die jij ook zei. En je weet ook dat die jongere generatie ouder wordt en dan tot het besef komt dat de generatie na hen aan hun stoelpoten zaagt.

  Wellicht komen we elkaar in het echte leven, irl dus :), nog eens een keer tegen en kunnen we langer en genuanceerder bij dit soort van zaken stilstaan. Want dát we van elkaars standpunt kunnen leren, is voor een oude man als ik een uitgemaakte zaak.

 • Bas van de Haterd

  @jan, de exacte frase ‘het is niet fair, maar ik begrijp ze wel’ is voor mij bedoeld als, ik begrijp beide kanten. Sterker, ik stel dat het niet fair is, wat verder gaat dan begrijpen voor de kant van de ouderen.

  Verder denk ik dat het verstandig is om me volledig aan te sluiten bij jouw slotzin, dat we van elkaar kunnen leren lijkt me volkomen helder en met die conclusie ben ik dus erg blij.

 • Niels Moelard

  Duidelijk en helder stuk Bas! Zal velen aan het denken zetten. En dat is wel te lezen aan de diversiteit in de reacties!

 • Enkele voordelen van 50+ers nog eens op een rijtje:
  Pluspunten 45+er

   

                     Pluspunten 45+er
                     Pluspunten 45+er
   

  -Heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel

  -Is loyaal en gewend te werken in een gezagsstructuur

  -Heeft veel levenservaring en mensenkennis

  -Heeft veel werkervaring en vakkennis

  -Past zich snel aan in verschillende werksituaties

  -Heeft meer inzicht in de werkomgeving en daarom meer 
   inlevingsvermogen

  -Heeft geleerd eigen werk te structureren en kan daardoor
   zelfstandigerwerken

  -Heeft geleerd om te gaan met onverwachte omstandigheden

  -Vindt daarom gemakkelijker oplossingen hiervoor

  -Kiest bewust voor bepaald werk, zal daarom niet snel van baan
   veranderen

  -Hetgeen voor de werkgever goedkoper is en rust en continuïteit in het
   bedrijf brengt

  -Is flexibeler en minder gebonden aan bijv. schoolvakanties en
   schooltijden

  -Het normen- en waarden patroon van ouderen is vaak anders dan van
   jongeren

  -Het ziekteverzuim onder oudere werknemers is aantoonbaar lager dan
   van jongere werknemers

  -Neemt minder risico op fysiek vlak
  -Heeft minder last van werkdruk

 • Beste Jvd-Veen deze lijst is net zo subjectief als alle negatieve vooroordelen, dat is zo jammer. Het praten in algemene zaken. 

  Groter verantwoordelijkheidsgevoel is heel subjectief. Je zou het verwachten, maar ik kom toch heel veel mensen tegen van die leeftijd met het zinnetje ‘je hebt toch een hypotheek en kinderen te betalen’, als ze weer iets gedaan hebben waar ze niet achter staan. Dat staat haaks op verantwoordelijkheidsgevoel. 

  Is inderdaad gewend aan een gezagscultuur, precies wat ik juist niet zou willen. Doen wat je vertelt wordt in plaats van doen wat goed is. 

  Dat aanpassingsvermogen valt nogal tegen als je kijkt naar bijvoorbeeld de adoptie van nieuwe technieken of andere manieren van werken. Idem dat omgaan met onverwacht omstandigheden (het is niet voor niets dat de 65 plussers nu zo vechten voor het behoud van hun pensioen). 

  Het normen en waarden patroon is inderdaad heel anders. Anders is niet altijd beter, net zo min als dat van de jongeren beter is. Wel anders. 

  Het punt is, het zijn allemaal vooroordelen, die voor sommige gelden en anderen niet. Dat is het hele probleem, kijken naar vooroordelen, niet naar individuele kwaliteiten (ook van de mensen zelf niet, ze gaan er altijd vanuit afgewezen te worden op vooroordelen…)

  Het enige waar je absoluut gelijk op hebt is het ziekteverzuim. Dat is aantoonbaar lager onder ouderen, maar…. in individuele gevallen weer wel langer. Dus als iemand ziek wordt heb je een groter probleem, maar ze worden minder vaak ziek.

 • Even een ander beeld van een 50-plusser. Iemand, die al werkt vanaf haar 17e. Toen zij eind dertig was haar loopbaan een andere wending gaf en naast het werken ging studeren. Eerst Mbo en in 2003 afstudeerde aan de Hbo-opleiding P&A. Ja, een laatbloeier.
   
  Bewust destijds in een ander werkveld is gaan werken. Dus een stap terug gedaan in functie en salaris. Mezelf weer helemaal opgewerkt en uiteindelijk een functie had als P&O-adviseur. In 2007 nog een overstap gemaakt, als begin veertiger, naar een baan als consulent reïntegratie waar géén pensioen wordt opgebouwd. Cursussen blijven volgen om mijn kennis up-to-date te houden. Maar vanaf komende maand toch werkloos vanwege de crisis. En nu opboxen tegen de vooroordelen waarin ik mezelf totaal niet herken. Twitterend met micro-CV en netwerkend op LinkedIn.

 • Hallo Tessa, ook ik heb net een reactie onder deze blog geplaatst. Kijk maar eens naar mijn ‘wijn mèt krans’! Niet te lang wachten hoor, want anders gaat ik gisten ;-).

 • Roosmarijn

  Mooie blog, snijdt zeker hout al is het hier en daar wat generaliserend. Maar ik denk dat dit niet alleen voor de oudere “werkloze” geldt….helaas. 

  Zelf ben ik natuurlijk jong en bruisend, 16 jaar arbeidsverleden achter de rug, nog 28 jaar te gaan! Dus ik ben nog niets eens op de helft wat betreft mijn werkend leven….waarom word ik dan al als “al wat oudere” gezien? Oja, ben niet werkloos (zit niet op de bank), ik heb op het moment gewoon niet voldoende inkomen.

 • Pingback: De werkloze jongere | RecTec()

 • Boaz.Couperus

  Mijn haren worden alleen grijzer. Ik heb een paar opmerkingen. Ten eerste zoek niet naar het strootje in andermans ogen , maar kijk eens naar de balk in uw eigen ogen (Werkgevers). Zie hoe werkgevers veelvuldig massa’s mensen de straat op schoppen om hun zaak in lage lonen landen te kunnen voortzetten. En ik hoor al het verweer al i.v.m. loonkosten. Nu daar is het even zo, de heren/dames werkgevers maken met het grootste gemak misbruik van zeer jonge werknemers, op grote schaal, en zijn die zo ver in het bedrijf mee gegroeid dat er een vaste aanstelling kan worden gesproken ,dan is er plots ontslag”reden” gewoon weer een goedkope kracht die weer voor een habbekrats word uitgebuit.. Een vader: parttime (gratis werkt) Bakker, zorgt voor een geestelijk gehandicapte zoon ”Fulltime” , en een jonge gezonde zoon.Inkomsten moet ik inleveren niks wie werkt mag bij verdienen .51 jaar gescheiden. schuldenvrij; spaargeld . In tegen stelling tot de dames, en heren die zich hoogmoedig uiten omdat ze nog jong zijn , en werk hebben. maar tot over hun oren in de schulden zitten., en gaat het fout ????Wie betaald dat, juist jan met de pet omdat het zo makkelijk is als het fout gaat er eerst word gezocht naar het strootje in andermans ogen , en niet ……..


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08