De “Bugs” in mijn cv: een keuze.

Door marion op 08-10-2012 07:34.

Vorige week heb ik gevraagd aan een recruiter hoe hij mijn cv las. Het is een nogal divers cv  zei hij, het lijkt alsof je geen keuzes kunt maken. Ik schrok daar best wel van, want ook ik weet hoe belangrijk het is om keuzes te maken, zeker vanuit het oogpunt van mijn nieuwe potentiële werkgever.

Ik ben daarom eens goed bij mijzelf te rade gegaan en heb een aantal van mijn eerder gemaakte keuzes op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het is de belangrijkste keuze uit mijn leven, maar dit is ook meteen de grootste keuze ”bug” in mijn cv. Op 43 jarige leeftijd besloot ik namelijk mijn leven anders te gaan invullen -a la “De Monnik die zijn Ferrari verkocht”– en ben ik opnieuw gaan studeren. Vervolgens heb ik op 45 jarige leeftijd de keuze gemaakt om helemaal opnieuw te beginnen, zowel op zakelijk als privé vlak. Een zeer moeilijke keuze dat wel, maar wel een hele grote en duidelijke keuze.

Keuze 2: Na deze 1e keuze te hebben gemaakt, kwam ik voor de volgende keuze te staan. Maak ik mijn opleiding af of neem ik de baan die mij nu geboden wordt. Het is wel een baan waarvan ik geen idee heb of mij dat gaat lukken. Tenslotte heb ik helemaal geen verstand van verzekeren laat staan van pensioenen. Ok, het was wel een soort van gedwongen keuze, want de huur moest tenslotte wel worden betaald (ik ben namelijk een Nugger), maar mijn volharding en gretigheid tot het leren van nieuwe dingen, zorgde ervoor dat ik zeer succesvol was in de functie. Door een grote reorganisatie had ik de pech dat mijn tijdelijke contract niet werd verlengd. Maar hoe zet je dat in je cv? Dat is toch voor het sollicitatiegesprek? Helaas word ik zelden uitgenodigd voor een gesprek….door mijn diverse cv wellicht?

Keuze 3: Tja, mijn cv. Bij het maken van een goed cv word je gedwongen tot het maken van keuzes. Moet je zaken weglaten (bv teveel verschillende kortdurende baantjes) of moet je het anders formuleren? Ik moest hierbij denken aan het artikel:  het perfecte aantal bedpartners, zou dit ook gelden voor het aantal werkgevers je hebt gehad? Maar dat terzijde.

Moet je een gat in je cv verhullen of juist creatief -maar wel eerlijk!- invullen? Er zijn nog zoveel voorbeelden te noemen maar die kennen we allemaal. Ik heb de keuze gemaakt alles op mijn cv te zetten, gewoon zoals het is. Een duidelijke keuze, omdat ik er voor kies mijzelf te laten zien als wie ik ben en ben geweest.

Keuze 4: Iedereen -jong en oud- weet hoe lastig het is om in deze tijd een baan te vinden, laat staan een baan die helemaal bij je past. Ik heb er niet voor gekozen om hier gefrustreerd over te raken of anderen de schuld te geven van mijn “probleem”. Nee ik heb er voor gekozen het heft in eigen hand te nemen en ik probeer mijzelf dan ook op verschillende manieren te etaleren. Ik zit niet stil, zo heb ik mij aangesloten bij diverse netwerkgroepen, verricht ik onbetaald werk, maak ik zoveel als mogelijk gebruik van de Social Media en bij elke (privé)gelegenheid vraag ik of “men” nog een bij mij passende baan weet. En dan heb ik het niet eens over het zoeken naar leuke vacatures, al die sollicitatiebrieven schrijven en het nabellen hiervan. Ja, werkloos zijn is hard werken.

Keuze 5: Met mijn eerste blog hier op RecTec heb ik een groot risico genomen. Ik profileer mij hierin als een sollicitant, die alleen maar een baan zoekt om een baan te hebben. Dat het mij niets uitmaakt hoe de organisatie in elkaar steekt of dat ik affiniteit heb met het product. Het tegendeel is natuurlijk waar, maar ik heb de keuze gemaakt op te willen vallen. Even de boel wakker schudden zeg maar.

Keuze 6: Ik kies er voor te volharden in mijn overtuiging, dat ik op het pad kom van een werkgever die denkt; “hé, die Marion, die past bij mij”. Een werkgever die mijn cv leest zoals hij is. Een cv van iemand die duidelijke keuze durft te maken.

Uiteindelijk is dit mijn belangrijkste keuze. Ik ben geen 50 geworden om mijn leven verder in te vullen zoals ik dat niet wil. Ik wil doen waar ik goed in ben en daar vooral veel plezier in hebben.

En, wat denkt u of wat denk jij? Zou mijn cv nu anders worden gelezen dan door de eerder genoemde recruiter?

Kies:                                    

A – Ja

B – Nee

Over de Auteur

marion Marion Kremer blogt over haar ervaringen als [inmiddels] ex-sollicitant. Zie ook: http://marionkremer.wordpress.com http://mijnkalehoofd.wordpress.com


834 views | Reageer (4 reacties)
 • Jeroen

  Wat een leuk en eerlijk artikel. De facto ben ik als recruiter niet erg verbaasd over gaten in cv’s: je weet immers wanneer er crises zijn geweest dus je kunt sommige gaten zelf invullen. mocht een cv anderszins interessant lijken dan bel ik (een beller is altijd sneller, so true). Hierbij put ik ook uit eigen ervaring dus een beetje sympathie speelt ook mee. Daarbij: toen ik in 2000 aan het HBO afstudeerde was het ‘in’ om zoveel mogelijk wg’ers binnen X-jaar te hebben. Dat bijt me nu in de kont: ik ben geen blijven, een pechvogel, iemand die snel uitgekeken is etc.. Om soms moedeloos van te worden. Gelukkig zijn er partijen op de markt die ook op de persoon gericht zijn (Stricly People bijvoorbeeld) en niet alleen het cv hanteren, maar ook de persoon erachter. Geen succes voor een baan, maar toch: erg netjes.
  Je punt: je pad zoeken en volgen vind ik super. Keep it up!

 • Marion Kremer

  Dank je! Het geeft mij nog meer stimulans mijn pad te vervolgen.
  Partijen die gericht zijn op de persoon achter het cv, dat spreekt mij aan. Dus ook hier bedankt voor de “tip”.

 • Hey Marian,

  Tof artikel want ik herken er wel een aantal zaken in die ook voor mijn cv van toepassing zijn. Niettemin bekijk ik het zo: de bedrijven die mij, ondanks mijn wervelende jobparcours, toch op gesprek willen, zullen wel vooruitstrevende bedrijven zijn en geen conservatieve mastodonten. Bij deze is dan mijn ander probleem (met name, de vraag of ik wel bij het bedrijf zou passen) opgelost, bij deze laatsten zou ik toch niet op gesprek willen. Dus Marian, ga er gewoon voor! 
  Ik zeg altijd: Voor een optimist zijn er altijd en overal opportuniteiten die leiden tot wat men wil bereiken in het leven.

 • Marion Kremer

  Bedankt voor je reactie. Hier kan ik heel kort op antwoorden: Ja precies, zo zie ik het ook! Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. 
  Marion


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën