Ik ben een echte duizendpoot. Duizenden keren kom je dit tegen in cv’s. Wat wil iemand hiermee bereiken? Dat de lezer misselijk wordt bij de gedachte aan het beestje? Nu ben ik zeker geen held, helemaal niet wat betreft insecten en ik kan dan wel duizend keer groter zijn en met een voetbeweging het leven van het kleine murmel beëindigen, blij word ik er niet van. Waarom wordt deze metafoor gebruikt?

Wil iemand hiermee aangeven dat hij/zij over veel capaciteiten beschikt? En deze bij voorkeur allemaal tegelijk kan inzetten? Iets wat tegenwoordig in elke functie op elk moment moet kunnen. Mail checken als je iemand aan de telefoon hebt terwijl je aanwijzingen geeft aan de bijrijder die net op Facebook ziet waar jij gisteren zo lekker hebt gegeten? Multitasken noemt men dat ook wel. Is de duizendpoot de 1.0 versie van de multitasker?

Alles wat in het cv staat hoort iets toe te voegen. Wat voegt een duizendpoot zijn toe? Natuurlijk zijn er functies denkbaar waarbij multitasken handig is, maar over het geheel genomen gaan mensen juist niet beter functioneren wanneer ze meerdere dingen tegelijk doen. Ze raken in de war. Overhit. Uiteindelijk krijgen ze een burnout, stress, of erger, degene met wie ze samenwerken raakt overstuur.

Een ding goed doen is lastig, veel dingen goed doen nagenoeg onmogelijk. Wie zit te wachten op een duizendpoot? Misschien een dierenspeciaalzaak. Een belangrijke vraag die iedereen die een cv opmaakt zich zou moeten stellen is of een opmerking als “ik ben een duizendpoot” het verschil maakt tussen wel of niet uitgenodigd worden? Is dit niet het geval? Doe het dan niet!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


2.794 views | Reageer (2 reacties)
  • Martijn Mellema

    Ah! De Duizendpoot. Een klassieker! Het manusje van alles. De doener. Proactief, ziet werk liggen. Of vals geïnterpreteerd, met mij kun je alle kanten op. Ik laat me met een kluitje in het riet sturen, mij kun je opschepen met de k-klusjes. 

    Zo worden er veel clichés en metaforen gebruikt in cv’s en sollicitatiebrieven. Veelal voortkomend uit de angst om niet helemaal aan te sluiten op het functieprofiel. Dus ben je een duizendpoot, kun je zelfstandig werken, maar ook in teamverband. Ben je een mensgerichte manager die harde besluiten durft te nemen. 

    Is natuurlijk niet alleen de schuld van de sollicitant. De gemiddelde vacature blinkt  tekstueel niet uit in duidelijke functie-eisen. Ook daarin wordt nog steeds met regelmaat gevraagd naar de flexibele en communicatief vaardige kandidaat zonder 9-5 mentaliteit etc. etc.   

  • Wim

    @Martijn dank en helemaal mee eens. Het probleem ligt minimaal voor de helft in de vacatureteksten. De keuze is om het vanuit de kandidaat te belichten, wellicht nog eens andersom. Ook leuk.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën