Vorige week ben ik begonnen met de “Doe het nou niet!” reeks. De bedoeling is om kandidaten, maar ook recruiters bewuster te maken van het cv. Het cv is hét middel om een baan te krijgen. Iets wat lastig is tegenwoordig. Niet vreemd dat er in deze tijden nieuwe initiatieven ontstaan om het cv eruit te laten springen. Als recruiter juich ik dit toe, maar helaas zie ik ook vaak zaken waarvan de tenen krom gaan staan. Daarom deze reeks. Vandaag het cv van de Teamspeler en de Solist.

Je hebt mensen die leidinggeven en mensen die dat niet doen. In de categorie leidinggeven, kom je ze niet tegen. In de niet-leidinggevende categorie veelvuldig. De teamspelende solist. Ik kan prima zelfstandig werken, maar ook in een team. Herkenbaar? Wat is de gedachte hierachter? Ben je iemand die een team nodig heeft, maar wel zelfstandig kan werken of ben je een solist die zich niet overmatig stoort aan mensen om zich heen? Je kunt je afvragen wat het toevoegt? In welke functie ben je solist binnen een team? Beter gezegd, in welke functie niet? Ieder bedrijf bestaat uit meerdere mensen. In een team werken is dus vanzelfsprekend en feitelijk voert iedereen zelfstandig zijn taken uit, dus wat voegt het toe?

Dit type cv-dooddoeners komt veel voor. Het opnemen van standaard uitspraken. Noem het sociaal wenselijk cv-gedrag. Hoort dat in een levensloop? Maak je hiermee het verschil? Met 500.000+ werklozen, moet je onderscheidend zijn. Dat zal niet altijd meevallen, maar zorg in ieder geval dat je authentiek bent. Geen enkel bedrijf zoekt een zelfstandig in een teamwerkende medewerker. Omdat dit van iedereen verwacht wordt. En wat iedereen zoekt, zoekt niemand. Weglaten dus, solistische teamspelers.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


5.577 views | Reageer (5 reacties)
 • Anneke van Vliet

  Ik ben het met je eens, maar zie toch ook vaak in vacatures dat er gevraagd wordt: “je kan goed zelfstandig werken maar ook binnen een team functioneren.” Dus niet alleen sollicitanten maken deze fout, maar ook werkgevers…

 • Wim

  @Anneke helemaal mee eens. Het is een kip of het ei verhaal. Vragen profielen dit of komt dit vanwege het cv.

 • Interessant onderdeel Wim. Wat ik heb gemerkt in het verleden toen ik nog solliciteerde was dat je het nooit goed kan doen, omdat de recruiter altijd de negatieve optie pakt. Een vraag: ben je meer teamspeler of solist is altijd een onbeantwoordbare vraag. Bij een teamspeler krijg je dus de ‘hij kan niet zelfstandig werken’ en bij een solist ‘hij functioneert niet in een team’. 

  Ik ben inmiddels zover dat ik durf toe te geven: ik ben een solist. Echter, ik zoek als solist altijd mensen om me heen op en ik heb heel goed in teams gefunctioneerd. Maar ik functioneer zeker niet in elk team. 

 • Jervis Groeneveld

  Mooi artikel. Ogenschijnlijk significante maar feitelijk nietszeggende kwalificaties die worden gevraagd én gegeven. Een schimmenspel voor sollicitanten en recruiters, waaraan ik mij graag onttrek (als sollicitant).

  Een andere veel gevraagde kwalificatie (volgende blogpost?): “wij zoeken iemand die geen 9-tot-5 mentaliteit heeft”. Die eis levert ook een schimmenspel op tussen sollicitant en recruiter.

  Als moderne professional (2.0, Het Nieuwe Werken, de Professionele Nomade, etc) werk ik met gemak en plezier 24/7 en ook nog eens hoog gecommitteerd, maar dan wel in een professionele omgeving. Als sollicitant kan ik een recruiter misschien paaien door klakkeloos te verklaren dat ze mij ieder moment uit mijn bed mogen bellen, maar ik geloof dat een heleboel hoge werkdruk in een organisatie juist het gevolg is van besluiteloosheid, traagheid en incompleet werk afleveren. Organisaties zijn vaak druk bezig de puin hiervan te ruimen, en het lijkt mij juist niet de bedoeling dat nieuwe mensen deze ineffectiviteit in stand houden. 

  Zo’n nuancering meenemen in mijn CV onder het kopje “geen 9-tot-5 mentaliteit” helpt niet echt bij een soepele kwalificatie, is mijn ervaring 🙂 Geen oplossing voor dit schimmenspel, maar wel benieuwd wat Wim van den Nobelen ervan vindt!

 • Koen de Goey

  Beste Wim, 

  Ik lees met veel plezier en herkenning je stukken”Doe het nou niet”” Ik wacht al op de volgende. Ik hoor je cynisme, of misschien is realiteit een beter woord. Ik zou graag ook een “”Doe het nou wel”” willen zien. Daag ik je al uit ? 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën