Als recruiter, maar ook als ondernemer en mens ben ik eigenwijs. St*”^eigenwijs zouden velen zeggen. Zo geef ik kandidaten die ik spreek altijd een Take Home Value (THV). Het belangrijkste is natuurlijk om tot een plaatsing te komen, maar als dat in 100% van de gevallen zou lukken, had mijn leven er heel anders uitgezien. Zeker financieel.

De THV houdt in dat ik tips en trics geef over houding, communicatieve vaardigheden, maar ook valkuilen en blindspots (bv stopwoorden). Hierin bespreek ik ook altijd het cv van de kandidaat. Niet dat ik denk de wijsheid in pacht te hebben, maar gezien de vele cv’s die ik tegenkom, denk ik redelijk tot goed in te kunnen schatten wat wel en wat niet werkt. Zoals ik zei, ik ben eigenwijs, maar ook leergierig.

Daarom ga ik een poging wagen een aantal blogs te weiden over dat wat ons recruiters opvalt, stoort of irriteert aan cv’s. Niet om mensen af te branden, maar om het niveau van het cv en daarmee de kandidaat te verbeteren. Zelf heb ik door de jaren heen een aantal punten opgeschreven. Deze wil ik de komende weken verwerken in deze blogs met als titel: Doe het nou niet! Via #Cvdooddoener wil ik recruiters en iedereen die wil, laten meedenken wat beter kan en zeker waarom.

De eerste #Cvdooddoener is de veel gebruikte derde persoon enkelvoud bij de persoonsomschrijving. Je kunt jezelf afvragen of het slim is om een dergelijk stuk over jezelf te schrijven, maar als je het dan doet, waarom dan in de derde persoon enkelvoud? Elke keer als ik zo’n stuk lees, krijg ik het gevoel of iemands vader of moeder dit heeft geschreven en mee stuurt als een briefje waarom een kind te laat op school is gekomen. Wat voegt het toe? Waarom niet in de eerste persoon? Gewoon ik.

#CVdooddoener part 1: Het derde-persoon-enkelvoud-cv

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


12.569 views | Reageer (46 reacties)
 • Dio van Gils

  Dank voor de eerste dooddoener: 3e persoon enkelvoud…..  Ik had op mijn CV een stukje onderaan een excerpt uit (3e persoons) beoordelingen en persoonlijkheidstests en derhalve in de 3e persoon enkelvoud geschreven (omdat ik ze nou eenmaal niet zelf heb bedacht). Ook ik ben eigenwijs, maar wil leren van iemand die ervaren is met CV’s (ben ik namelijk niet) en wil experimenteren of mijn CV positiever en effectiever uitpakt als ik het slotstukje in de IK vorm aanpas. Zie wel dat ik daarmee ook een stukje (valse?) bescheidenheid pareer want in de ik vorm klinkt het namelijk ineens nogal onbescheiden, maar wie weet……..

 • Wim

  @Dio dank voor je reactie. Eerlijk ook. Als het door iemand anders geschreven is, bv uit een assessment, zou ik dat zo ook benoemen. Uit het assessment blijkt…. of wat zeggen anderen over mij ….. Het blijft triggy. Succes.

 • Timon Rammeloo

  @a1511ddd958e726fb8bdb3b862b815a9:disqus Wanneer het uit beoordelen en assessments kom, zou je het ook tussen aanhalingstekens kunnen zetten en eronder vermelden waar de tekst vandaan komt. De tekst in derde persoon enkelvoud dan wel even italic doen zodat we kunnen zien dat het om een quoute gaat.
  Wanneer je in enkelvoud gaat schrijven en de ‘ik’ vorm gebruikt, zou ik er wel bij vermelden dat dit volgens die en die bron zo is. Als je het namelijk echt over jezelf zegt, kan het inderdaad erg onbescheiden en zelfs arrogant overkomen.

  Succes ermee!

 • Wim

  @Timon goeie tip. Jij nog leuke cvdooddoners?

 • Timon Rammeloo

  Gisteren op twitter nog wat geplaats waar ik mij groen en geel aan erger. Het woordje ‘leuk’. Ik kan er zo een blog over schrijven. Maarja, het is jouw nieuwe reeks 😉

 • Wim

  @Timon we kunnen deze wel sharen! Delen is vermenigvuldigen toch. Misschien ook leuk als een soort brievenreeks naar elkaar toe? Dat kunnen we in ieder geval starten via twitter!

 • Timon Rammeloo

  Ja dat is een leuk idee zeg! Soort van jong versus oud, haha 😉 Zo’n reeks van: Beste Wim, beste Timon en dat dan over een bepaald onderwerp. Krijg je twee visies.. Zullen we hier verder of mailen? Anders spammen we de blog te veel onder..

 • Wim

  yep wim@strictlypeople.nl alleen heeft mijn voorkeur ervaren versus onervaren ipv jong vs oud -;)

 • Martijn Mellema

  Terechte dooddoener en moet er altijd hard om lachen. Zeker in combinatie met het daardoor veelvuldige naamgebruik. Henk is een assertieve……, Henk is in staat…., Henk weet…. Ik probeer me dan de thuissituatie van Henk voor te stellen waar Henk op dezelfde manier spreekt: “Henk gaat naar de wc…” Henk gaat naar bed….”. 

  Ik bemiddel hoger opgeleide technici en ik kom deze dooddoener met tegen name bij de wat “zwaardere” interimmanager. Het komt volgens mij voort uit de gedachte dat daarmee de betrouwbaarheid van kwaliteiten en eigenschappen vergroot wordt. Het is bijna  geen mening meer, maar een feit dat Henk in staat is om met diverse lagen in de organisatie goed te communiceren. 

  Kortom, ik zeg niet meer doen en in de ik-vorm schrijven!

 • Wim

  @Martijn dank, ik zie het al helemaal voor me. Henk pakt de krant. Henk gaan eens lekker ….

 • Geldt natuurlijk ook voor je LinkedIn-profiel.

 • Susan

  Hmm heb ik wat te doen vanmiddag :-S Vind het lastig omdat je wel wat over jezelf wilt zeggen op LinkedIn, anders is het ook maar zo’n plat verhaal. Maar je wilt ook niet arrogant overkomen…Uitdaging! Ik ga er mee aan de slag!
  Tnx voor de tips!

 • Wim

  @Susan succes, hou het dicht bij jezelf. Een topper zegt niet dat hij/zij goed is, dat doen anderen juist. Bescheidenheid maakt groot, grootheid creert waanzin.

 • Martijn Mellema

  @Wim ha ha…. Henk niet blij.

 • Martijn Mellema

  Mag ik jullie er overigens op attenderen dat de bloggers van deze site zichzelf ook presenteren in de derde-persoon-enkelvoud….

 • Timon Rammeloo

  Scherp Martijn! Echter zijn die stukjes als introductie bedoeld zodat men weet wie wij zijn en wat wij doen c.q. gedaan hebben. In dit stuk hebben wij het over een sollicitatie van één persoon die zich presenteert aan een potentiele werkgever en duidelijk over zichzelf schrijft in zijn cv en/of motivatie. Een wezenlijk verschil omdat het op deze site in principe niet duidelijk is of de stukjes zijn geschreven door een derde, of door de blogger zelf. 😉

 • Wim

  @Martijn hahahah goeie Martijn.

 • Sebastiaan taling

  3e persoons enkelvoud is inderdaad een irritatiepunt, of het nou je eigen naam is of de hij/zij vorm. Ik zie een cv als iets wat de zakelijke levensweg van een kandidaat laat zien. Een persoonlijke touch is dan ook interessanter om te lezen. Als je in de hij/zij vorm gaat praten, dan is het dus niet meer van jezelf, maar heeft de lezer het idee dat het een omschrijving is van de persoon.

  En mocht je toch graag een kort voorstelstukje schrijven, dan zou ik omschrijven wat jij voor een toegevoegde waarde hebt in de functie waarvoor je solliciteert. Dus niét opschrijven dat je álles goed kunt of een teamplayer bent, maar eerder dat je bijv in staat bent veel gegevens op een efficiënte manier te verwerken, waardoor je in een administratieve functie snel ingewerkt bent. Denk tot slot eens na over een synoniem voor de woorden “leuk” en “passie”. Die worden al zo ontelbaar vaak gebruikt.

 • en het is een beetje alsof de redactie van de site dat heeft geschreven, is de bedoeling… maar ergens heb je wel een punt…. 

 • Wim

  @Sebastiaan thanks ik lees alweer meerder cvdooddoeners in jouw verhaal voorbij komen. Wordt nog leuk de komende weken….

 • Martijn had het leuk gevonden als deze blogpost minder zou zijn gegaan over de schrijver (3 alinea’s) en meer over het onderwerp (1 alinea). Martijn had namelijk veel gehad aan enkele voorbeelden van hoe het dus schijnbaar niet moet en beter: tips over hoe het wel moet. 

 • Wim

  @Martijn ok, maar de tip inzake de derde persoon is toch helder? Niet doen dus, als je al een profielschets geeft. Wat wil je meer weten? Volgende week nieuwe tips in ieder geval.

 • De tip an sigh was helder (waarbij ik even diep moest nadenken wat de derde persoon ook alweer is) maar de blogpost zelf gaat niet over de tip, de blogpost gaat over een gefrustreerde recruiter.

 • Wim

  @Martijn heel gefrustreerd -;) ik snap het. Doel was uitleg geven over het idee. Lezers deelgenoot maken van het idee. Los van suggesties kan dat ook nieuwe inzichten opleveren, volgende week meer hierover.

 • Martijn Mellema

  @timon @rectec:disqus Was even een opmerking met een knipoog, maar geeft wel het effect aan van de derde-persoon-enkelvoud. Het wekt de suggestie dat het door iemand anders is geschreven. En daardoor lijkt het meer waarde/autoriteit te krijgen.

 • Karin

  Ik zou zo zeggen: Doe het nou niet: je zo ergeren:-). Ik heb genoeg cv’s moeten beoordelen. Het 1e waar je naar kijkt is werkervaring en opleiding.

 • Diana

  Een Curriculum Vitae is de levensloop van de kandidaat. Wie ben je, wat heb je gedaan en eventueel je hobby’s. Ik ben van mening dat persoonsomschrijvingen (waarom hoor je op de functie en waarom zou de organisatie jou moeten aannemen) horen in de begeleidende motivatie brief. Met de komst van alle online sollicitaties nemen steeds minder kandidaten de moeite om een goede en nette brief te schrijven (max. 1 pagina).
  Profielen die komen uit testen of geschreven zijn door bureaus kunnen eventueel als ondersteuning apart vermeld worden in de motivatie met daarbij de bronvermelding of eventueel als aparte kop onderaan het CV (zelf ben ik van dat laatste geen voorstander omdat het geen betrekking heeft op de levensloop van de kandidaat, maar geschreven is door een derde).

  Als Henk graag zijn persoonsbeschrijving in zijn CV wilt laten staan, is het misschien een idee om “Curriculum Vitae” te vervangen voor “Profiel Henk”?

  Wim, wat dacht je van spelfouten in een CV? Bijvoorbeeld diploma behaalt i.p.v. behaald of nationaliteit Nederlander i.p.v. Nederlandse. Maar wel onderaan het CV vermelden Nederlands in woord en geschrift uitstekend……????
   
  Diana heeft haar mening gegeven en dan gaat Diana nu weer verder 😉

 • Wim

  @6a0db9433933baea137a54f49b5cc54a:disqus  dank voor je verhaal leuk. Persoonlijk heb ik niet veel met spelfouten, simpelweg omdat ik er zelf ook veel maak. Ik zal dan ook niet vermelden Nederlands uitstekend. Zelf verwonder ik me over de hoeveelheid mensen die er wel een probleem van maken. Voor mij is taal een communicatie middel en als je iemand wil begrijpen lukt dat, al spreekt deze een totaal onbekende taal. Simpelweg, de taal van begrip (als voorbeeld liefde).

  Van mij mag iedereen taalpurist zijn, maar ik let er niet echt op. Als ik je maar begrijp, dat is belangrijker. Voor mij dus.

 • Ejdewit

  Weiden over dat wat?
  “Wijden aan wat”, bedoel je waarschijnlijk?

  Het is mooi als recruiters je willen begrijpen maar recruiters zijn ook mensen; menig recruiter die wel uitstekend in Nederlands is zal bij zo een kromzin opgeven de rest van je tekst te lezen.

  Mijn tip: als je Nederlands, Duits of Engels niet uitstekend is laat dan je cv en/of blog lezen door iemand die dat wel is. Laat het niet verbeteren maar laat je adviseren zodat het wel je eigen tekst blijft.

 • J Vanrietschoten

  Interessante visie. In mijn ervaring komen er inderdaad erg veel spelfouten voor, en voornamelijk bij hoger opgeleide mensen. Maar dat zal waarschijnlijk meer komen door de haast waarin ze opgesteld zijn. Mijn advies, als je een CV/ Sollicitatiebrief schrijft, neem er de tijd voor. 

 • A Diemel

  ‘Weiden’ moet zijn ‘wijden’

 • Starwoman80

  Ha Wim,

  Ik zou mijn blog over CV’s ‘weiden aan’ en niet ‘wijden over’ helpt ook bij sollicitaties 😉

  Groet, Ster

 • Helemaal mee eens. Nog beter is schrijven vanuit de ontvanger. Dus niet ik stuur of kan maar u ontvangt of krijgt. Het bedrijf voelt zich zo direct aangesproken. 
  Top dat je dit soort tips gaat delen. 

 • Pingback: Solliciteren: zo kan het ook (5) | Gewoon Commandeur()

 • Janneke van der Meer

  Ik zie plots een aantal updates van LinkedIn-profielen voorbijkomen. “Hij” is opeens “ik” geworden. 😉

 • Wim

  @Janneke cool zou het effect hebben. Daar zou Wim heel blij mee zijn!!!

 • Ik ben wel benieuwd hoe jullie denken over derde persoon enkelvoud gebruiken bij bijvoorbeeld boekensites? Ik bedoel dan dat er over de auteur een stukje verteld wordt. Is dat iets wat je wel in derde persoon enkelvoud moet doen (Bas van de Haterd heeft twee eerdere boeken geschreven, etc) of vinden jullie ook daar een ‘ik’ benodigd 

 • Diana

  Op een boekensite worden meerdere auteurs vermeld. Persoonlijk zou ik dan kiezen voor de derde persoon enkelvoud. Denk dat de site anders erg onoverzichtelijk wordt en daar komt bij dat je wilt dat er op zo’n site reclame wordt gemaakt. Het gaat ook om de naamsbekendheid van de auteur.
  Waar zou je zelf voor kiezen en waarom?

 • En als het de site van 1 boek is? Dus met 1 auteur?

  Mijn gevoel zegt 3e persoon enkelvoud, omdat ik anders het grote ego gevoel heb, maar… dat heb ik dus juist heel vaak (dat 3e persoon beter is) en ik merk (ook hier) dat dat niet zo positief overkomt….

 • En als het de site van 1 boek is? Dus met 1 auteur?

  Mijn gevoel zegt 3e persoon enkelvoud, omdat ik anders het grote ego gevoel heb, maar… dat heb ik dus juist heel vaak (dat 3e persoon beter is) en ik merk (ook hier) dat dat niet zo positief overkomt….

 • Linda Elsbeek

  Hoi Wim, hier op het uitzendbureau vinden we het een ontzettende dooddoener wanneer iemand z’n reisbestemmingen op zijn/haar cv zet! Misschien iets minder relevant om te weten dat iemand de zomers doorbrengt op Tenerife 😉

 • Wim

  @Linda tenzij je bij een reisbureau wil werken!

 • Rogier

  3e persoon komt vooral uit de consulting/detacheringshoek. Daar neemt de accountmanager de CV mee naar het bedrijf en wordt er samen met de klant over de kandidaat gesproken (3e persoon). Persoonlijk vind ik dat niet zo storend. De hele tijd ´ik´ in een regel is ook best irritant….

 • Corine Bakker

  Leuk stuk, helder! Ik heb ‘m even van je geleend op gepost op mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/teksten.

  Groet,
  Corine

 • Leuk artikel, en gewoon ik dus

 • Tess

  Het lijkt mij duidelijk dat mensen teveel van iets niet waarderen. Teveel is nooit goed geweest, dus ook niet met IK of die 3e persoon. Een goede balans lijkt me eerder aan de orde.

  Op dit moment haak ik natuurlijk een paar jaar te laat in, maar wellicht zijn er nog mensen die het lezen…

  Wat mij als sollicitante heel erg stoort is dat recruiters een cv en motivatiebrief niet eens meer goed lezen juist omdat ze zoveel sollicitaties krijgen. Je krijgt dan een afwijzing en als je vervolgens een gesprek met ze aangaat dan blijkt dat ze het cv of de brief niet goed doorgenomen hebben (of juist selectief).

  Mensen, even voor de duidelijkheid: een diploma zegt niet zoveel. Als iemand nu heel goed kan leren, maar er in de praktijk niets van bakt dan zou je die gemotiveerde kandidaat afwijzen die geen bepaalde studie heeft gedaan maar het wel in zijn mars heeft een enorme asset voor het bedrijf te zijn.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën