Afgelopen week was het weer tijd voor de Trendrede. Een fantastisch initiatief in mijn optiek, een samenwerking tussen veel van de belangrijkste trendwatchers van Nederland die samen een blik op de toekomst geven. Om in de woorden van Marianne Thieme te spreken, die live meekeek: er wordt meer zinnigs gezegd dan in alle 8 grote lijsttrekkersdebatten bij elkaar!

Wat wordt er dan in de Trendrede gezegd? Lees hem zelf (hij is gratis downloadbaar) of bekijk de video zou ik zeggen. Er zit weinig recruitment in (wel veel anders werken en organiseren, maar daarover blog ik op HNWb.nl). Wel zat er op het eind een heel interessant item in, dat ik juist hier met jullie wil delen: men voorziet in de toekomst 3 nieuwe beroepen: de koersmotivator, de datapiloot en de holistiek manager.

Om deze beroepen goed te begrijpen eerst even een heel klein ander puntje uit de Trendrede: data is de nieuwe olie. Die hebben we eerder gehoord natuurlijk, maar de kracht zit in de herhaling. De nieuwe Goldman Sachs, zo omschrijven de trendwatchers, is een datahandelaar en voor 2030 hebben we de eerste grote datacrisis gehad (zoals nu de financiële crisis).

Nieuwe beroepen

De koersmotivator bewaakt de essentie van de organisatie en verbind individuele drijfveren van werknemers aan de collectieve identiteit. Op deze manier kunnen mensen ook in continu wijzigende omstandigheden zelfstandig blijven opereren voor de organisatie vanuit deze identiteit.

De datapiloot stort zich vol overgave in de datazee en bepaalt op basis van real time informatie de optimale koers van de organisatie. De beste datapiloot zou wel eens een computer kunnen zijn, software is gewoonweg beter in staat tot een complete analyse van alle omgevingsvariabelen dan de mens. Er is in Amerika al software die een rechter kan vervangen.

Het derde beroep is de holistiek manager. Daar waar een logistiek manager het productieproces juist zoveel mogelijk stroomlijnt, zoekt de holitiek manager juist de complexiteit op. Hij probeert niet zijn ene onderdeel zo goed mogelijk te doen, maar de gehele samenhang van de organisatie met de buitenwereld inzichtelijk te maken en daarin de juiste koers te bepalen. De holitiek manager denkt aan het collectieve belang.

Mijn visie

De koersmotivator zien we in iets andere vormen al een tijdje terug in bedrijven in de vorm van allerlei coaches.

De datapiloot begint ook de komen, hoewel eerst op hele kleine sub onderdelen zoals webanalytics en dergelijke. Big data praten veel mensen over, maar gebeurt nog verdomd weinig mee. Het is als puberseks. Iedereen heeft er zijn mond van vol, weinigen doen het echt en degene die het doen doen het niet echt goed. Echter, het begint altijd met experimenteren. Dat we steeds meer met data gaan doen op allerlei gebieden staat vast. Echter moeten we hierbij ook een van de eerste zinnen van de Trendrede in gedachten houden: een samenleving die eerlijkheid afdwingt met controle verdrinkt in frauduleuze data. 

De holitiek manager zou een geweldig beroep zijn voor alle organisaties. Eigenlijk zou de CEO zo’n functie moeten vervullen, maar dat zien we gewoon niet gebeuren helaas. Ik herinner me dat België enkele kabinetten geleden een ‘kafka minister’ had, die alle andere ministeries controleerde of er geen onnodige regelgeving ontstond en de regelgeving elkaar niet tegensprak. Wat mij betreft een goed idee voor een nieuw kabinet: een holistiek minister die de samenhang van alle elementen van nieuw beleid moet goedkeuren.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


877 views | Reageer (1 reacties)
  • Mark Verhees

    Koersmotivator… mooie benaming. In mijn ogen zit hier wel vernieuwing in, zeker als er vanuit het individu naar het collectief gekeken wordt.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08