Je zou zo zeggen, met alle jaren die ik inmiddels in dit wereldje zit, en alle berichten die tot me komen als blogger en natuurlijk vanuit het Digitaal-Werven onderzoek dat ik redelijk wat gezien heb. Soms… soms verbaas ik me toch echt over de gedachten van (corporate) recruiters.

Bij Digitaal-Werven doen wij zoals bekend mystery sollicitaties, om te kijken hoe organisaties hierop reageren (en of ze er op reageren). Omdat we ook niet teveel tijd van recruiters willen gebruiken hebben deze sollicitaties altijd het doel afgewezen te worden.

Vorig jaar was ik daarom bijzonder verrast over een uitnodiging voor een gesprek van een mystery sollicitatie. Ik vroeg mij af of de enquêtrice haar werk niet goed gedaan had, het doel is immers afgewezen te worden. Dat bleek niet het geval, de motivatie van deze organisatie was…. bijzonder. Ze hadden als overheidsinstelling targets op het gebied van vrouwen en jonge hoger opgeleiden, dus elke jonge, hogeropgeleide vrouw zochten ze een baan voor om aan hun targets te doen, die solliciteerde er namelijk erg weinig.

Dit jaar hadden de enquêtrices bedacht dat het verstandig was er een opzettelijke spelfout in te doen. Gecombineerd met een slecht passend CV en ongemotiveerde brief moest dat toch voldoende zijn was het idee.

Negatieve reactie

Zoals elk jaar zijn er een of twee negatieve reacties, naast de vele aanmoedigingen vooral met die onderzoek door te gaan. Meestal komen deze van organisaties die wat meer tijd gestopt hebben in een sollicitatie, wat ook dit keer het geval was.

Ik kreeg te horen dat deze organisatie een ‘bepaalde maatschappelijke rol’ wilde vervullen en dus mensen met ‘dergelijke arbeidshandicaps’ toch intern te plaatsen. De arbeidshandicap waarover deze corporate recruiter sprak bleek te gaan over de spelfout die in de sollicitatie zat. Voor deze recruiter was het maken van een spelfout een arbeidshandicap en deze mensen dienen een speciale behandeling te krijgen.

Best apart eigenlijk, omdat voor 90% van de functies spelling geen belangrijke eigenschap is, maar blijkbaar om zelfs op gesprek te mogen komen wel. Omdat recruiters, of in ieder geval bepaalde recruiters, er zoveel waarde aan hechten is dit ineens een arbeidshandicap geworden.

Ook weer een wijze les geleerd… ik ben gehandicapt, want mijn spelling is dramatisch… misschien moet ik ook maar zo’n sticker op mijn auto aanvragen 🙂

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


464 views | Reageer (6 reacties)
 • Pingback: Positie bepaalt perspectief | HNWB - Het Normale Werken()

 • Susanne

  Wat eveneens zorgelijk is dat steeds vaker mensen met een handicap het label arbeidshandicap meekrijgen. Volgens sommige mensen staat het hebben van een handicap gelijk aan een arbeidshandicap. Het hebben van een functiebeperking voor de ene functie betekent nog geen beperking voor een andere functie. Nog dat een werkende met een handicap met aanpassingen gewoon het werk kan doen. Kortom een handicap is nog geen arbeidshandicap.

 • Susanne

  “Nog dat een werkende met een handicap met aanpassingen gewoon het werk kan doen.”

  Moet natuurlijk zijn: “Dat een werkende met een handicap met aanpassingen gewoon het werk kan doen.”

  Zou ik nu volgens die recruiter een arbeidshandicap hebben omdat ik een schrijffout heb gemaakt? Ik zou dergelijk beperkt denken een arbeidshandicap noemen.

 • Pingback: De [tegenstrijdige] wereld van solliciteren: Spel- en taalfouten. | RecTec()

 • Pingback: Recruiters: het zijn de details…. | RecTec()

 • Pingback: Meer banen dan Wajongers?()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën