Op 26 juli jl schreef ik een blog over de overschatte waarde van een getuigschrift. Omdat er veel reacties loskwamen hebben we besloten om hier een RecTecVrijdagVragenVuur aan te weiden. Het aantal reacties viel me, gezien de discussies, wat tegen, maar al met al hebben 88 mensen hun stem uitgebracht.

6,8 % van de stemmen is uitgebracht op Ja, het getuigschrift heeft toegevoegde waarde enkel als het verplicht wordt. Nu is er wel een wettelijke verplichting, maar dit houdt in dat de werkgever deze moet verstrekken. De inhoud van een getuigschrift kent ook een aantal verplichte onderdelen (bron:CTBAA.nl).

Ja, geeft een beeld van de werkzaamheden kreeg 28,4% van de stemmen en Nee, alleen de werknemer wordt belicht was met 18,2% van de stemmen vergelijkbaar qua aantal.

Veruit de meeste stemmen gingen naar Nee, nieuwe werkgever is nieuwe situatie. Ruim 46% van de uitgebrachte stemmen (41 in totaal) kozen voor dit antwoord.

Dat Nee, de voorkeur had, werd al wel duidelijk bij de discussie, maar dat zoveel mensen kozen voor de laatste optie is wel verrassend te noemen. Tegenwoordig worden veel getuigschriften afgegeven via Linkedin, waar dit recommandations heten. Hier is wel een groot verschil met het getuigschrift, omdat een recommandation door iedereen afgegeven kan worden en wordt. Negatieve komen dus niet voor. Iedereen weet precies aan wie deze gevraagd wordt en ze zijn dan ook zeer positief gekleurd.

Neemt hiermee de waarde en het geloof in het getuigschrift ook af? Wellicht. Belangrijkste conclusie die getrokken kan worden uit de opmerkingen en aanbevelingen, is dat een referentiecheck geloofwaardiger is en vaker (op)gevraagd wordt.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


285 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriƫn