De flexibele recruiter

Door Bas van de Haterd op 21-08-2012 15:31.

We hebben nu natuurlijk tijden waarin kandidaten, over het algemeen, niet schaars zijn. Ik hoor van mening corporate recruiter dat tientallen, zo niet honderden sollicitaties per vacature normaal zijn. Toch hoor ik ook dat de echte toppers nog altijd (is dat eigenlijk niet altijd?) lastig te vinden zijn. Bepaalde sectoren (online marketing bijvoorbeeld) is het nog steeds een drama verneem ik van de klanten van Marketingfacts Jobs.

Iets dat ik me wel eens afvraag is hoe flexibel aan de andere kant de recruiter is. Dat verschilt heel erg van recruiter tot recruiter natuurlijk, dus recruiter: hoe flexibel bent u? Hoe makkelijk bent u in de omgang? Kunt u kleine dingen in de procedure veranderen, of in uw eigen gedrag, als de situatie daar om vraagt?

Momenteel ben ik zelf druk bezig met mijn nieuwe boek over de toekomst van werk. Ik heb besloten een uitgever te zoeken en aangezien ik met mijn oude uitgever tot de conclusie ben gekomen dat het boek waarschijnlijk beter tot zijn recht komt bij een uitgever met een grotere HR portfolio moest ik gaan zoeken. Eigenlijk een soort solliciteren, maar dan naar een uitgever. Nu doen veel mensen dat, dus hebben uitgevers zo hun procedures. Volkomen logisch als je weet hoeveel slechte boeken, niet bij die uitgever passende boeken etc er bij uitgevers binnen komen. Eigenlijk net zoals kandidaten toch?

Toch weiger ik, als auteur van twee eedere boeken, het standaard proces in te gaan. Ik heb namelijk ook zo mijn eisen en wensen en ik heb alternatieven (zelf uitgeven, ten pages) en er zijn in Nederland meerdere uitgevers waar mijn nieuwe boek goed zou passen. Dus in plaats van de standaard route te nemen, mail ik de uitgever met de vraag om koffie te drinken en te kijken of er een klik is. Ik kan dan ook rustig praten over hoe ik het voor me zie en dan zien we wel hoe het verloopt.

Tot op heden reageren alle uitgevers daar positief op. Ze zien een ervaren auteur en begrijpen dat je daar anders mee omgaat dan met een beginner. Toen dacht ik: hoe zit dat met recruiters? Behandel je verschillende kandidaten ook anders? Ben je bereid voor een hele ervaren specialist de procedure aan te passen? Zo sprak ik recent een SAP consultancy club die me vertelde dat ze eigenlijk nooit een CV vroegen voor het eerste gesprek. ” Dat doet een echt goede, ervaren SAP man namelijk nooit’, vertelde ze me. Meteen dacht ik: ik ben benieuwd hoeveel corporate recruiters van de grote IT bedrijven op deze manier zouden werken….

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


824 views | Reageer (6 reacties)
 • Als je niet flexibel bent, dan ben je volgens mij geen recruiter, maar een P&O-er of HRM-er, pas me elke dag tig keer aan 🙂

 • Olof

  Hier spreekt een HRM-er, maar die regelmatig als gevolg van vervulling solo HR posities ook de rol van recruiter moet innemen. Kortweg komt het erop neer dat je benadering flexibel MOET zijn. Aangepast aan je doelgroep, pas dan vind je de goed kandidaten. Starten met een open gesprek zonder een c.v. is daarom prima. Echter, aan het einde van de rit wil je wel een compleet en ‘gedekt’ beeld hebben. Dus, dan wil je wel weten of die ervaren SAP man werkelijk zo goed is als dat hij zelf aangeeft. Elke HRM-er maar ook recruiter wil toch aanstaande collega’s met kwaliteit aanleveren?!

 • Flexibilisering! Het thema! en daarna, ik kan niet wachten op je boek!!

 • @twitter-41601681:disqus  volgens mij heb je wel een heel onflexibel beeld van een HRM’er…. 
  @273125b2cbb7955d440bbc3556de2ae4:disqus 
   er zit een verschil tussen moeten en ook zijn. De meeste weten dat ze het moeten, maar om je een paar voorbeelden te geven. Ik heb hier (internationale) hoofden recruitment van grote farmaceuten op dit blog zien reageren die letterlijk zeiden: ja, maar dat past niet in het systeem (ATS), dus dat kan je niet verwerken en dan kost het teveel. Immers, als een CV (heb je een CV nodig voor een eerste gesprek, uiteindelijk wel, maar 1e gesprek?) niet in het ATS zit, kan het niet. Enkele weken geleden vergelijkbaar verhaal met groot ziekenhuis: dat kan het ATS niet aan, dus je kan niet met Linkedin solliciteren. Natuurlijk heb je op het eind ook een CV nodig, maar voor een aantal mensen is dat in het begin niet het geval. 

  @minka: flexibilisering is een buzz woord, ja, we flexibiliseren, maar ik denk op hele andere manieren dan de meeste verwachten. We flexibiliseren via crowdsourcing, via zelfstandige, via hele nieuwe organisatiestructuren. Niet binnen de huidige structuren… verwacht ik. 

 • Hej Bas, nee mijn beeld valt best mee, het is volledig doelgroep gerelateerd, ik zou willen dat – “Ik hoor van mening corporate recruiter dat tientallen, zo niet honderden sollicitaties per vacature normaal zijn” zou ontvangen. En dan moet je nog de “ubermensch” eruit filteren. Zoals je met je achtergrond zult kunnen beamen komt er zoveel meer bij kijken dan een “persoon en CV”… Recruitment is een redelijk nieuw vak, daarin zal alles zijn vorm nog moeten krijgen. Dat is spannend, uitdagend en elke dag anders, een niet ontvangen CV, een kandidaat spreken zonder achtergrond kennis, iemand interviewen in een competence die je niet kent, daarvan leer je heel veel, echter het moet nooit een uitgangspunt zijn of worden. Was soms je ontvangende “sales orgaan” ook maar zo flexibel.

 • Hoezo is recruitment een redelijk nieuw vak? We nemen toch al mensen aan zolang als we een specialisatie in werk hebben? Dus eigenlijk vanaf het moment dat we ons nomadenbestaan hebben opgegeven?


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08