Helden gezocht!

Door Wim van den Nobelen op 16-08-2012 07:30.

Afgelopen week is in Middelburg een ticketbox overvallen. Op het midden van de dag voor een vol terras heeft een man met bivakmuts de kassa gestolen. Niemand nam actie. Het blijkt dat de kans op een heldendaad het grootst is, wanneer er weinig mensen zijn. Slim van de overvaller en laf van de toeschouwers zou je zeggen. Wat zou jij doen? Ben jij een held of kijk je ook toe?

De Nederlandse, maar ook Europese en Wereldeconomie is overvallen. Niemand weet wie er met de buit vandoor is, maar dat we bestolen zijn is duidelijk. Omdat we er met zijn allen bij waren, heeft niemand actie genomen. Het gevolg; een crisis die zijn weerga niet kent.

Naast problemen met landen, banken, bedrijven en hypotheken hebben we nog een probleem; de arbeidsmarkt. Deze zit op slot en niemand weet wie de sleutel heeft? Sinds de crisis is uitgebroken, wordt het aannemen van een nieuwe medewerker steeds meer de aangelegenheid van meerdere functionarissen. Ineffectief? Een groep als geheel komt niet in actie zoals we hebben kunnen zien bij de overvaller. Men kijkt elkaar aan en verwacht dat iemand anders iets onderneemt.

Wat we nodig hebben zijn beslissers. Niet alleen in de politiek en economie, maar ook binnen bedrijven. Leg de verantwoordelijk daar waar hij hoort en laat individuen beslissingen nemen over wie zij aannemen. Mocht het fout gaan, leg dan niet hun hoofd op het hakblok, maar laat ze leren van fouten. Zodat de volgende keer, maar ook de volgende medewerker niet dezelfde fout maakt. Net zoals de afgelopen jaren vaak dezelfde fout is gemaakt, waardoor we nog steeds in een crisis zitten.

Door beslissingsbevoegdheid aan een individu in plaats van aan een groep te geven, krijg je slagkracht. Er zullen mensen opstaan die actie nemen en verantwoordelijkheid dragen. Precies wat we nodig hebben. Helden!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


583 views | Reageer (2 reacties)
 • Benda, Marco

  Nu hadden we de wapens omgesmeed tot ploegen. Kunnen we nu de barkrukken en hotelbedden weer ombouwen tot bureau`s en dossierkasten.

  Uitgenetwerkt, kunnen we weer serieus aan het werk klaplopers. Werk ze, Marco.

 • Rob

  Een ander effect van groepen is dat de kleurrijkheid van het initiatief omgekeerd recht evenredig is met de omvang van de groep: hoe groter de groep, hoe grijzer de keuze.
  Een uitbouw van de wijsheid “no-one ever got fired for hiring IBM”.

  Het is één van de vele mechanismen die ervoor zorgt dat de crisis zoveel dieper voelt en is voor de mensen “met een puntje”. Als je langs de zijlijn komt te staan en je bent zomaar ouder geworden dan 45, of je hebt dat stukje bij- of omscholing ff nodig, of je CV vertoond wat gaatjes …


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën