Al jaren zoeken bedrijven naar Hipo’s. Niet te verwarren met Hippocampus (in het Grieks is dit de mythische maritieme tegenhanger van het gewone paard, bron: Wikipedia), maar als in de afkorting voor High Potential. Deze worden meestal onder net afgestudeerden gezocht, maar is talent gekoppeld aan leeftijd?Veel sporters worden in hun jonge jaren vergeleken met gearriveerde sterren. De nieuwe Messi staat wekelijks ergens op een voetbalveldje een bal te trappen en Madonna kan met pensioen, want de winnares van X-factor kickt haar zo van haar troon. Uiteindelijk blijkt dit in de meeste gevallen tegen te vallen. Messi is er nog steeds en Madonna’s pensioen is uitgesteld tot de volgende eeuw.

Waarom wordt talent gekoppeld aan leeftijd? Bedrijven blijven Hogescholen en Universiteiten afstruinen naar toppers om op te nemen in hun talentpool of voor een traineeship. Zijn deze “jonkies” beter kneedbaar, trainbaar of flexibeler? Of verwachten we van ouderen geen nieuwe capaciteiten?

X-factor, The Voice, Britain’s got talent, So You Think You Can Dance, allemaal vergelijkbare programma’s, waar iedereen zijn of haar talent mag laten zien. De fiasco’s zijn net zo leuk als de pareltjes. Vermaak aan beide kanten van het succes. Bijzonder is dat het aantal oudere deelnemers groot is. Opvallend is het aantal “oudjes” wat bovenmatig presteert.

Denk eens aan Paul Pot of Susan Boyle! De zaal, maar zeker ook de kijkers thuis zijn totaal verrast dat iemand op hogere leeftijd een (onbekend) talent blijkt te hebben. De vraag die je  moet stellen is; komt de verbazing vanwege de vaardigheden die er blijken te zijn of dat je niet verwacht dat iemand van deze leeftijd dit kan? Met de aankomende vergrijzing, wordt het tijd voor de Hipo+.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


949 views | Reageer (11 reacties)
 • Radboud

  Mooi stuk Wim. De spijker op z’n kop! 

 • Wim

   Thanks Radboud

 • Theo Vonk

  Helemaal eens! Ik ben 58 en al een poosje op zoek naar een leuke job, maar kreeg onlangs door een recruiter te horen dat ik een mooi cv heb, met maar 1 minpuntje: mijn leeftijd……… Wanneer dringt het eens door dat ambitie, energie, loyaliteit en aanpassingsvermogen niet leeftijd gebonden zijn: eigenlijk integendeel!

 • Wim

   @Theo dank en ik begrijp je ook, maar dit gaat niet over ambitie, energie en dergelijke maar over talent. In mijn beleving is talent niet gekoppeld aan leeftijd, maar als je al 40 jaar hetzelfde doet, beschik je dan nog over talent of over vaardigheden?

 • Theo Vonk

  Hebben de Rollong Stones hun talent ingeruild voor een kunstje?

 • Wim

   @8fb136d5c99dd39504068d9a2e2177f3:disqus nee ze hebben hun talent te gelde gemaakt. Wat ik wil zeggen is dat als de Rolling Stones, of bv Mick Jagger blijkt te kunnen schilderen, is er een nieuw talent.

 • Stefan

  Leuk om te lezen. Vaak krijg ik het idee vanuit de media dat je na je 25e al afgeschreven te bent als hipo, als je nog niet ontdekt bent dan. Volgens mij is ook “Talent in the eye of the beholder”..

 • Wim

   Met 25 al afgeschreven! Damn, dat ben ik al bijna twee keer…..

 • Bert Wolters

  Hoi Wim,
  Mooie aanzet tot een nieuwe visie op talent. Nu hopen dat recruiters de tijd nemen om echt met een ouder talent in gesprek te gaan (Ik denk dat het verwijzen naar de gevorderde leeftijd van de gesprekspartner een zwaktebod is om te maskeren dat de kandidaat geen aansluiting heeft met de recruiter?) Ik kan me voorstellen dat het voor recruiters eenvoudiger is om de hoger onderwijsinstellingen af te struinen (zijn er immers niet zoveel) dan om talloze CV’s door te ploegen op zoek naar een raakvlak.
  Om ouder talent aan de organisatie te binden is het volgens mij zinvol om een traineeprogramma op te zetten voor werknemers die al een tijdje bij een werkgever werken: het is bekend wat ze kunnen en de werkgever biedt de kans om ook in de toekomst interessant werk te houden bij de werkgever.

 • ecoScala

  De verbazing bestaat bij mij uit het feit dat we deze talenten niet eerder ontdekt hebben. Blijkbaar is ons systeem er niet op ingericht. 

 • stephan

  mooi stuk. Ik denk inderdaad dat wij teveel in hokjes denken. Talent komt alleen van de jeugd denken wij. Ik zie in de praktijk vaak ook dat ik twintigers hebben die qua gedrag al met pensioen lijken te zijn. Dan heb ik liever een oudere met de juiste spirit en mentaliteit!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën