Als recruiter krijg je veel functieprofielen onder ogen. Gerelateerd aan die profielen zie je automatisch ook veel cv’s. Wat mij in beide gevallen opvalt, is het lage aantal managers die als taak “het op peil houden van het team” hebben! Elke manager die leiding geeft, zou dit als taak moeten hebben. Omdat dit geen taak is, krijgt het weinig tot geen aandacht. Een gemiste kans.

Mag je van een manager verwachten dat deze weet waar de organisatie over3 tot 5 jaar staat? Los van alle problematieken die zich voor kunnen doen, hebben de meeste bedrijven een beleid. Mocht dit er niet zijn, mag je van een leidinggevende verwachten dat deze nadenkt over hoe de markt, het bedrijf en de afdeling er uit zal zien in de toekomst.

Projecteer deze kennis/inzichten op jouw team en je weet wie de rit wel en niet uit zal zitten. Geen eenvoudige klus, maar een inschatting of op zijn minst een poging waard. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat enkele mensen top zijn. Sommige scholing of coaching nodig hebben en er ook enkele af zullen vallen.

Nu je weet waar je heen gaat, weet je ook wat er aan kennis nodig is. Via allerlei kanalen ga je op zoek naar toekomstige medewerkers die jouw team daar kunnen aanvullen waar het op termijn nodig is. Hoewel er nog geen functieprofiel voorhanden is, ga je potentiële kandidaten uitnodigen. Je legt uit waarom je in contact wil komen en je houdt contact.  Laat deze potential eens langskomen op kantoor. Ga een keer eten of nodig deze uit voor een congres of beurs die jouw bedrijf organiseert. Bouw een relatie op met een toekomstige nieuwe collega.  Creëer een reservebank.

Als het moment is aangebroken en je moet van iemand afscheid nemen, is een telefoontje voldoende voor de oplossing. Je team blijft qua bezetting op orde en groeit. Alles onder controle!

Een bijkomend, niet te onderschatten, voordeel is wanneer jij zelf solliciteert. Als de recruiter vraagt wat jij te bieden hebt, kun je antwoorden. Een reservebank!

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


903 views | Reageer (2 reacties)
  • Heb hier over op dit blog jaar of wat geleden ook iets vergelijkbaars geschreven. Toen op basis van de topsport, waar bij grote voetbalclubs altijd een schaduwlijst is. Nu Vertonghen weg is bij Ajax hadden ze Moisander als eerste kandidaat staan. Dat soort dingen, zou elke manager moeten hebben, een lijstje opvolgers. 

  • Hobie1

    Conclusie: maar weinig managers hebben inzage in de ontwikkeling over 3-5 jaar van het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Ze zijn dan veelal weer vertrokken om ergens anders te gaan ‘managen’.  


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën