Microexpression: AngerVideosolliciteren is al geruime tijd mogelijk. Scripted of live, al dan niet met opnames: er zijn genoeg leveranciers die deze functionaliteit aanbieden. CVIVE voegt iets bijzonders toe aan videosolliciteren: selectie op basis van micro-expressies.

Micro-expressies

Micro-expressies zijn kortstondige gezichtsuitdrukkingen die in een reflex onbewust worden geuit in reactie op een vraag of gebeurtenis. Een fractie van een seconde toont het gezicht de werkelijke emotie voordat deze bewust wordt vervangen door de emotie die de persoon uit wil stralen.

CVIVE

CVIVE maakt het mogelijk om deze micro-expressies geautomatiseerd te detecteren tijdens een selectiegesprek. Het interview kan op twee manieren worden afgenomen: scripted of live. In een scripted scenario neem je van te voren een aantal vragen op video op, waarna de sollicitant deze ook weer op video kan beantwoorden. In het live scenario vindt een interactief interview plaats. Het interview wordt opgenomen en de software van CVIVE analyseert de beelden die gemaakt zijn van de sollicitant. Gedurende het gesprek is zichtbaar welke emoties er in de micro-expressies zijn gedetecteerd. Op die manier kun je achterhalen of de gegeven antwoorden in overeenstemming zijn met de emoties die de kandidaat er op dat moment bij voelt. Vindt de sollicitant dat aspect van het werk eigenlijk wel zo interessant?

Innovatie of de nieuwe grafologie?

Levert analyse van micro-expressies betrouwbare informatie op en is de implementatie ervan in de software van CVIVE adequaat? Of plaatsen we deze ontwikkeling in de zelfde hoek als grafologie? Aan u de vraag.

Over de Auteur

Tom van der Valk Tom van der Valk is consultant/projectmanager e-HRM bij Blyxum, gespecialiseerd in het toepassen van e-HRM voor in-, door-, en uitstroom van medewerkers.


391 views | Reageer (5 reacties)
 • Michiel

  BBRR lijkt me een eng idee. Hoe betrouwbaar is de software die erachter zit? Zou je dit als kandidaat willen ondergaan? 

  Interviewen is en blijft mensenwerk, waarbij je je intuïtie kan meenemen. Eventueel in combinatie met een toetsing mbv een assesment.

  Maak ICT niet belangrijker/ groter dan het is (het is een middel en geen doel) en gebruik je vakbekwaamheid en menselijkheid in je selectie gesprekken.

 • Rob Vens

  Ik kan mij niet voorstellen dat dit werkelijk werkt. Is dit geen hoax bericht?

 • Het is in ieder geval niet als hoax bedoeld. Daarvoor timmert CVIVE te lang aan de weg. Een demonstratie was op het moment van schrijven niet mogelijk, maar daar zal ik in de nabije toekomst nog eens achteraan gaan. Ik ben ook niet overtuigd zonder het werkend gezien te hebben. En hoe valide is dan zo’n analyse? To be continued…

 • Reyndert Coppelmans

  Ik denk dat we tijdens alle gesprekken emoties van mensen herkennen, zeker de getrainde psychologen die assessments afnemen. Dit is een manier om HR te ondersteunen met het maken van een selectie, voordat iemand op sollicitatiegesprek komt. Uiteraard moet er altijd een gesprek plaats vinden, omdat er ‘live’ een klik gevormd moet worden. Analyse van deze expressies vind dan ook alleen plaats bij trajecten waar video ingezet wordt, dus niet persé tijdens het gesprek. 

  We zijn verder aan de weg aan het timmeren. Recent uitgebreid met de developers gesproken en we hebben serieuze stappen gemaakt om dit te integreren. Het is de vraag hoe we deze tool tot nut kunnen maken in een bredere context dan ‘emotie of leugen detectie’, waarop wij een antwoord hebben. Zodra er meer nieuws geef ik jullie een update! 
  Ik stel jouw mening uiteraard op prijs! 

 • Ik hoor graag van je wanneer er nieuws te melden is, Reyndert.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën