Wat leren werklozen of studenten die moeten gaan solliciteren over solliciteren? Een belangrijke vraag, want komen veel irritaties van recruiters niet voort uit de lessen die men leert op school of bij het UWV?

Nu ben ik zelf altijd een drama geweest als het op solliciteren aan kwam, daarom ben ik ook maar voor mezelf begonnen. Dat ging me een stuk beter af. Ik ben hier dus niet om te roepen wat wel en niet werkt, maar er vallen me een aantal discrepanties op.

De eerste heb ik afgelopen vrijdag aan bod gesteld. De brief als attachment of juist als tekst in de e-mail. De resultaten van deze post komen laten deze week, stemmen kan dus nog. Wat ik hoor van recruiters zit hier dus een discrepantie tussen wat studenten leren en wat recruiters willen, maar dat gaan we merken.

Een andere discrepantie is de hoeveelheid tekst in een motivatiebrief. Opmerkingen die ik recent vernam van studenten waren: probeer het binnen 1 A4’tje te houden. Volgens mij is dat veel te lang, veel meer dan recruiters willen. De meeste stellen een motivatiebrief te lezen na het CV, maar dan wel binnen 10 seconden. 1 A4’tje lukt dat nooit. Ook hier vraag ik me echter af: zijn de mensen die ik spreek representatief (ik voel een volgende poll aankomen).

Wat me dus opvalt is dat veel dingen die ik hoor van recruiters die irritaties opwekken, lange brieven, brieven als attachments, CV’s die niet beginnen bij de laatste werkervaring, etc. vaak blijkbaar uit sollicitatie trainingen komen. Ik vraag me af: wie geeft deze trainingen dan? En als dit zoveel irritatie opwekt, waarom staan recruiters niet op en gaan ze zelf dit soort sollicitatie trainingen verzorgen? Bijna iedereen lijkt zichzelf trainer te vinden en andere recruiters te kunnen trainen hoe je Linkedin moet gebruiken, waarom ga je niet (inderdaad, pro bono) studenten of werklozen trainen hoe ze moeten solliciteren? Want als recruiters dit zouden doen zou de kwaliteit van sollicitanten een stuk omhoog gaan en zou je veel minder tijd kwijt zijn aan vervelende sollicitaties. Toch?

 

 

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


552 views | Reageer (6 reacties)
 • Lijkt me inderdaad ook vreemd dat men leert de brief als attachment te sturen, soms wordt er expliciet om gevraagd (voor het doorsturen?) maar dan doe je én én, lijkt me. De mail is toch de brief, zoals je zelf ook zegt inderdaad.

 • Laurens Tienkamp

  Recruiters als sollicitatietrainers, lijkt me een goed plan. Zelf ben ik gastdocent en geef incidenteel ook sollicitatietraining. Pro bono. Dus het gebeurt heus 🙂

 • Helaas gaat er nog steeds erg veel geld om in loopbaantrainingen, heb er zelf ook ooit één gedaan. Nog nooit zoiets onzinnigs gedaan. Raad het iedereen ook af. Dus nu vertel ik werkzoekenden hoe ze zichzelf kunnen verkopen met hun CV. En ja dit gaat allemaal ProBono, net als afgelopen vrijdag bij Bas W. en S2M Hartstikke leuk om te doen natuurlijk, maar kost een hele dag. 
  Waarom zou je er niet voor betaald mogen worden, alleen bedrijven zouden door moeten krijgen dat zij dat moeten doen. Of het UWV, die hoger opgeleiden niet wil helpen. Ik zie het wel zitten, op basis van Waardebepaling achteraf! Tot nu toe krijg ik leuke kadootjes en bedankjes na het gevonden hebben van een baan! Wel eer van mijn  werk natuurlijk.

 • Hans J.

  Ik stel voor ook een training voor recruiters door sollicitanten/werkzoekenden.
  Het minste is toch wel een raectie of een fatsoenlijk gemotiveerde afwijzing. Ook al zijn het er veel het is tenslotte je werk. 

 • Dat Hans is wat wij hier proberen te doen, door regelmatig ervaringen van sollicitanten te melden en met Digitaal-Werven onderzoek ik dit ook

 • Timon Rammeloo

  Zojuist klaar met mijn HBO HRM studie, maar volgend jaar ga ik terug naar de Hogeschool om studenten (HRM en niet-HRM) te leren hoe je solliciteert, schrijft, gesprekken voert van beide kanten etc.
  Ik was al bijna bang dat ik de enige was die er zo over dacht. Dit doet mij goed, Bas!


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën