Afgelopen week zag ik op Twitter de vraag van een relatie of werklozen soms leerde dat je een brief als attachment moest meesturen. Ze kreeg namelijk steeds opnieuw e-mails bijna zonder tekst en brieven als word document die bijgevoegd waren. Vreemd, want je e-mail veld is toch juist je brief aldus deze zeer internet minded ondernemer.

Toen ik dit bij mijn Digitaal-Werven enquêtrices voorlegde zeiden deze unaniem dat dat inderdaad de manier was dat ze het op hun respectievelijke scholen hoorde. Een brief moest je in word tikken en net als je CV toevoegen aan de mail. Persoonlijk vind ik dit zeer vreemd gebruik van e-mail, immers is dat toch ‘elektronische post’ en daarmee is je mail toch je brief. Ik weet echter ook dat ik nog wel eens anders denk over digitale communicatie dan veel anderen dus bij deze de vraag: hoe denken recruiters hierover?

Moet de brief als attachment worden toegevoegd? Of juist als tekst in de e-mail worden gezet?

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


436 views | Reageer (3 reacties)
 • Persoonlijk zou ik het begeleidend schrijven/motivatiebrief in het
  e-mailbericht zelf verwachten. Veel van mijn klanten vragen in hun
  sollicitatieformulieren om zowel om het CV als een motivatiebrief in de
  vorm bijlagen, in de verwachting dat er dan door de sollicitant meer
  aandacht aan de motivatie wordt besteed.

 • Dennis de Waard

  Indien je je brief als email verstuurd dan heb je alleen nog de mogelijkheid om met inhoud op te vallen. Toegegeven, dat is uiteraard waar het om gaat maar je hebt dan niet meer de mogelijkheid om visueel op te vallen met een afwijkende vormgeving van je brief.

 • Jemima

  Ik loop hier als werkzoekende veel tegen aan. Wanneer je een creatief beroep hebt is het fijn om je CV en cover letter te versturen in de bijlage omdat de vormgeving van de brief belangrijk is. Echter, het voelt altijd een beetje raar om een leeg tekstveld te versturen. 


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën