Uit de comfortzone

Door Wim van den Nobelen op 28-06-2012 07:30.

Gisteren heb ik twee workshops mogen geven tijdens het co-creatiecongres MCV12 in Zaltbommel. Een leuk initiatief van de LinkedIn group Marketing & Communicatie vacatures die ondanks alle social media mogelijkheden, elkaar wilde ontmoeten. Er waren ruim 130 deelnemers en naast enkele lezingen werd er ook 7 workshops gegeven, waarvan 1 door mij.

Mijn verhaal ging over vacaturemanagement en had ik prima voorbereid, maar op het moment dat ik begon, was er zeker even twijfel. Ik moest mezelf even uit mijn comfortzone halen.

Voor veel mensen die nu solliciteren is dit een fulltime aangelegenheid. Zonder baan met een overschot aan mensen en een tekort aan banen is het geen rooskleurig vooruitzicht om te solliciteren. Internet wordt afgestruind naar een passende functie. Een mooie begeleidingsbrief wordt opgemaakt die de aansluiting moet vormen tussen cv en functie en klik, weer een sollicitatie. Een dag later volgt de afwijzing en het hele riedeltje begint weer van voor af aan. Solliciteren is de kunst van het omgaan met afwijzingen.

Voor recruiters is het afwijzen van sollicitanten dagelijkse kost. Hun vak. Er zijn talloze verhalen te vinden dat dit niet altijd even persoonlijk gaat. Misschien niet verwonderlijk als je stilstaat bij het aantal reacties dat er gemiddeld binnenkomt, waarbij een groot deel van de sollicitaties geen enkele aansluiting heeft met wat er gevraagd wordt.

Als je zo van beide kanten naar het hele proces kijkt, ligt de emotie van beide partijen ver uit elkaar. Dat maakt van een kant het “spel” van werving & selectie leuk, al speelt de werkzoekende liever een andere wedstrijd. Gisteren zag ik hoe blij mensen worden van kennis delen. Simpele tips en trucs hoe te solliciteren en hoe een recruiter naar jouw cv en sollicitatie kijkt. Ondanks dat dit allemaal geen goed nieuws is. Daarom vandaag een oproep aan alle recruiters. Stap uit jouw comfortzone en deel de kennis die je hebt met sollicitanten. Ze hebben het al moeilijk genoeg.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


484 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën