Vorige week vrijdag is stelling nummer 4 neergelegd voor de RecTec Vrijdag Vragen Vuur: Bij het cv hoort een foto. Afgaande op het aantal lezers een populair onderwerp. Ruim 500 lezers en meer dan 10% hiervan heeft een stem achtergelaten. Hoewel er niet naar het beroep van de stemmer werd gevraagd, doen wij de aanname dat er veel recruiters/hr mensen gestemd hebben.

Vandaag de presentatie van de resultaten. Zijn deze verrassend? De uitslag misschien nog wel, maar de gegeven toelichtingen liggen dicht bij elkaar. Samenvattend vinden zowel de voor- als de tegenstanders dat het geen discriminatie in de hand moet werken. Uiterlijk in de context van schoonheid kan een voordeel opleveren, terwijl het uiterlijk niets zegt over de capaciteiten. Het kan een nadeel opleveren voor allochtonen die hierdoor minder kansen hebben. Voorstanders geven echter aan dat een foto/beeldmateriaal zo gevonden is op internet/google.

De resultaten
Er zijn 52 stemmen uitgebracht, wat wij een zeer redelijk aantal vinden. ‘Ja, cv met foto geeft de sollicitant de kans om een eerste indruk achter te laten’, krijgt 15,4% van de stemmen. Net als ‘Nee, een foto voegt niets toe, recruiters gebruiken toch het internet om meer informatie te vinden over de sollicitant’, hier dus ook 15,4% van de stemmen. Het antwoord ‘Nee, het gaat te veel om uiterlijk in plaats van kennis en ervaring’, krijgt 30,8% van de stemmen. Winnaar, als je daar van kunt spreken, is het antwoord ‘Ja, cv met foto geeft een totaal beeld voor de recruiter en blijft daardoor beter hangen’, met 38,5% van de stemmen (20).

Er zijn enkele opmerkingen die ik graag wil vermelden, omdat deze meerdere keren zijn genoemd. Er wordt meerdere keren gezegd dat er naar visuals op het internet wordt gezocht ongeacht of er een foto bij het cv zit. Een foto wordt zeker op prijs gesteld in beroepen waar het uiterlijk van belang is. Een tip komt van een dame die stelt dat onderzoek van LinkedIn uitwijst dat een profiel met foto 7 keer beter en langer gelezen wordt. Niet geheel onbelangrijk voor een sollicitant. Een vraag die meerdere keren gesteld wordt is of de “lelijke” kandidaat gelijke kansen krijgt als de “knappe”? Dat hierin meningen verschillen blijkt uit een andere opmerking dat uiterlijk ook intimiderend kan zijn zodat een uitnodiging achterwege blijft.

‘Het plaatsen van een foto, komt bij mij persoonlijk over als onzekerheid’, vindt een deelnemer. Weer een andere stemmer zegt dat een foto leidt tot herkenning. Al heb je iemand nog nooit gezien en ontmoet je deze anders dan in een sollicitatie setting, kan dit toch tot herkenning leiden. De laatste opmerking is van een tegenstemmer en ik schat zo in geen recruiter. ‘Een foto wordt dan de zoveelste subjectieve beoordeling van de kandidaat. Naar mijn bescheiden mening schieten recruiters intern dan wel extern momenteel hierin al flink door!’

Samenvattend kunnen we stellen dat zowel ja als nee stemmers het er over eens zijn dat een foto niet tot discriminatie mag leiden. Mag ik dan concluderen dat dit dus blijkbaar nog erg vaak voorkomt anno 2012?

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


752 views | Reageer (12 reacties)
 • Ano Niem

  Foto voegt uiteraard geen zak toe, zelfs leeftijd en burgerlijke staat zou niet eens in een CV moeten staan!

 • Ruud Kh

  Een goede recruiter doet zijn huiswerk en zal ongetwijfeld ook het internet afspeuren om te kijken wat er daar over de kandidaat in kwestie te vinden is. Dat hier vaak foto’s te vinden zijn is een bijkomstigheid die voor bepaalde beroepen/functies zeker van waarde kunnen zijn. Bijv. in een representatieve functie is het minder handig als een kandidaat veel “bezopen” foto’s op internet heeft staan. Wat een recruiter kan vinden kan een potentiele klant ook vinden…

 • Wim

  Jammer dat je een post plaats die twijfelachtig is qua taal en deze dan niet onder je eigen naam durft te posten!

 • De vraag is natuurlijk of het een goede recruiter is als je het internet afstruint naar niet relevante informatie, vooral als je niet met zekerheid weet of die bij de kandidaat hoort. Ik herinner me nog in de tijd dat ik Linkedin trainingen gaf dat ik altijd een test deed. Elke recruiter wist vooraf dat ze zeker alleen informatie zouden accepteren als ze zeker wisten dat het bij de persoon hoorde. Allemaal gingen ze nat, allemaal accepteerde ze informatie zonder zekerheid. 

  En of die klanten dat doen, ik weet het niet, maar ook daar geldt: wat zegt het nu echt? 

 • Wim

  Bas wat bedoel je met allemaal gingen ze nat? Heb je wat voorbeelden?

 • Gewoon, we gingen zoeken naar informatie, we hadden vooraf afgesproken wanneer je iets wel en niet bij een kandidaat mocht ‘tellen’. Dus als je iets vind met alleen iemand zijn naam, is dat niet per se van die persoon. Als er niet een ander persoonskernmerk bij staat kan je niet zeker weten dat het de juiste persoon is. Kenmerken als een foto (als je die al hebt), een geboortedatum, een geboorteplaats, een woonplaats eventueel nog (afhankelijk van hoe gebruikelijk de naam is). 

  Als je iets vind op enkel de naam, kan je niet weten of het die persoon is. Stuk voor stuk namen ze informatie waarvan je dus niet met zekerheid kon zeggen dat het bij die persoon hoorde. Vaak als argument: ja, het is niet zo’n veel voorkomende naam, dus de kans is groot. Ja, groot, maar met 2 personen met dezelfde naam is de kans nog steeds maar 50%. Dat bedoel ik met ‘gingen nat’. Alle recruiters nemen informatie die ze online vinden aan bij de naam, die niet per se de solliciterende persoon was.

 • Jacqueline

  Ik begrijp al die ophef niet over discriminatie en het niet nodig zijn van een foto plaatsen. Een foto geeft toch een goede eerste indruk van een persoon en maakt het plaatje vaak compleet. Je cv en foto: dat ben jij!

 • Wim

  Dank goed verhaal

 • John

  Ik sluit me helemaal aan bij    Jacqueline                     
  Een foto geeft toch een goede eerste indruk van een persoon en maakt het plaatje vaak compleet. Je cv en foto: dat ben jij!

 • anoniem

  een foto kan positief en negatief zijn
  je bent wie je bent
  maa in nederland heeft men toch vaak al hun mening/oordeel over iemand
  blank/zwart dik/dun mooi lelijk
  en ja discriminatie komt nog steeds voor

 • Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ikzelf, en met mij ongetwijfeld vele anderen, zijn niet zo fotogeniek. Ik vind mijzelf als persoon veel leuker, dan ik vaak overkom in foto’s. Dat heeft weer tot gevolg dat áls je dan een foto ergens moet plaatsen, dit een foto wordt die jou nét even iets leuker/mooier/spontaner afbeeld dan je daadwerkelijk bent. Is dat dan ook representatief? Ik vind bijvoorbeeld dat je als persoon in een motivatiebrief het beste naar voren komt en niet in een foto.

 • Pingback: Waarom je beter geen spelfout kunt maken in je CV | wervingsvisies()


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën