Hoewel ik nog een tiener was tijdens de crisis van de jaren ’80, is het verhaal van de broodtrommel mij altijd bijgebleven. De werkloze man die iedere ochtend met broodtrommel op de bagagedrager naar het park fietst, enkel om de indruk te wekken dat hij naar zijn werk gaat. Heeft LinkedIn nu deze functie overgenomen?

Elke dag worden meer mensen actief op social media. Naast meer gebruikers voor Facebook, Twitter en LinkedIn komen er ook iedere dag nieuwe applicaties uit op dit gebied. Alles wat je doet, kun je via één druk op de knop wereldkundig maken. Hoeveel mensen doen dit echter wanneer ze werkloos worden?

Om het spannend en actueel te houden, hebben de meeste social media een tijdlijn. Hierop kun je zien wanneer iemand, waar, wat gedaan heeft. LinkedIn laat zo zien wanneer je waar gewerkt hebt, of nog steeds werkt. De vraag is of dit bij iedereen klopt? Als recruiter spreek je dagelijks mensen die geen baan meer hebben. Aangezien je de meeste ook meteen googled en tegenkomt op LinkedIn, valt het mij op dat er vaak “vergeten” wordt om een einde dienstverband aan te geven!

Soms wordt dit handig ontweken. Tot september 2011 gewerkt bij bedrijf X, vanaf 2011 tot heden werkzaam bij Eigen Bedrijf Consultancy. Is dit slim? Je wekt de indruk interimmer te zijn, maar je zoekt een vaste baan. Alsof vaste banen nog van deze tijd zijn, maar dat is een ander verhaal.

Wie hou je voor de gek? De werkgever die nu eenmaal liever iemand binnenhaalt die een baan opgeeft? De social media buren? De werkloze die krampachtig probeert op gesprek te komen en daarvoor alle middelen, dus ook social media, inzet? De recruiter die dit ook allemaal kan zien als jij solliciteert omdat iedereen gemonitord wordt voordat ze uitgenodigd worden? Ik ga vandaag eens buiten lunchen. Eerst boterhammen smeren en dan lekker op de fiets naar het park.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


761 views | Reageer (2 reacties)
 • Het is heel tweeledig denk ik. Als ik een profiel zie dat ik wel goed vind, dat al een baan heeft, zal ik niet zo snel ze ergens aanbevelen. Aan de andere kant weet ik ook dat ‘geen werk hebben’ bij heel veel recruiters een heel negatief element is. Natuurlijk tot het moment dat ze zelf geen werk hebben, maar goed 🙂 

 • Yvonne Jansen

  Dag Wim, blog die interessante vragen opwerpt. Ik denk dat ‘baanloosheid’ inderdaad schaamte oproept en om die reden soms ‘weggemoffeld’ wordt. Maar – dat laat je zelf ook doorschemeren – dat is ook niet gek als je beseft dat werkgevers (in toenemende mate: opdrachtgevers) liever geen mensen met een ‘gat’ in hun cv uitnodigen. En dat veel recruiters daar ook op selecteren. Daarmee laten ze misschien wel ‘goud’ liggen als hrm’ers. Liever een gemotiveerde baanloze (weer wat anders dan werkloze) die staat te trappelen, dan iemand die zijn tijd ‘uitdient’ bij een baas toch? Die pikt ondanks eventuele ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ de draad wel weer op. Het woord ‘krampachtig’ in jouw blog vind ik dan ook niet helemaal op z’n plaats. Verder: je ben wel gek als je als werkzoekende (vaste baan, project, interim-klus) sociale media links laat liggen. Tenslotte: ik ken ook mensen die na het aanmaken van hun profiel op LinkedIn niet meer omkijken naar hun tijdlijn of summary. Niet handig, maar het gebeurt veel. Op social media moet je voortdurend actief en aanwezig zijn, maar liefst vooral als je ook wat te vertellen of toe te voegen hebt (al hoeven het ook niet per se wereldgebeurtenissen te zijn).  Dat doe jij met je blog en ik met deze reactie (beide ook social  media). Ik wens je veel succes & geslaagde ‘matches’ toe. Groet

  Yvonne Jansen
  http://www.sepiatekst.nlhttp://nl.linkedin.com/in/sepiatekstencommunicatieTwitter: @sepiatekstGaffellaan
  27331 AN ApeldoornT 055 5334633M 06
  20143932
   


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën