Talent management op het veld

Door Jan Prins op 11-06-2012 07:32.

De performance van het Nederlands elftal tegen Denemarken geanalyseerd aan de hand van de TMA Talent Motivatie Analyse.

Tegen de verwachting in verliest het Nederlandse elftal van het Deense. De optimist ziet een herhaling van het scenario van 1988 toen immers ook de eerste wedstrijd met 1-0 werd verloren tegen Rusland. De pessimist ziet vooral een matig presterend elftal tegen een goed voorbereid en fanatiek maar voetballend zwak spelende tegenstander.

Wat ik boeiend vind is dat het debat over de opstelling altijd uiteenvalt in verschillende visies: stel je de spelers centraal of het systeem? Wie kiest voor de beste spelers kan niet om Huntelaar, Robben, Sneijder en van Persie heen en past het team daarom heen aan. Kies je eerst voor een systeem en zoek je daarna voor iedere positie de beste speler dan moet je kiezen tussen Huntelaar of van Persie en tussen Sneijder en van der Vaart.

Van Marwijk is in mijn ogen een coach die het, of eigenlijk zijn (bewezen succesvolle) systeem centraal stelt. In zijn visie zijn routine en vertrouwen belangrijk. Spelers spelen op een vaste positie en weten precies wat hun rol en die van hun medespelers is. Hieruit ontstaat zelfvertrouwen en kracht. In 2010 werkte dat perfect. Als relatieve outsider drong het team door tot de finale.

Tegen Denemarken zag je de nadelen van de voorspelbaarheid. De Denen wisten precies hoe ze Robben op rechts moesten uitschakelen en gebruik konden maken van de ruimte op het middenveld. Van Persie geniet dan wel het onverkorte vertrouwen van de bondscoach, maar voelt natuurlijk wel degelijk de druk van de bank waar Huntelaar zich zit te verbijten. Robben idem. Er is geen echte spits, dus de druk om te scoren ligt helemaal bij hem en van Persie. Er zijn maar weinig mensen die juist onder druk optimaal presteren en van Persie en Robben behoren daar niet toe.

Ik denk dat het elftal beter zou presteren als van Marwijk meer aandacht voor deze psychologische aspecten zou hebben. Maw de individuele talenten (en dan bedoel ik niet alleen de voetballende kwaliteiten) centraal zou stellen.

  • Van Persie is geen koele kikker maar een heel betrokken jongen die het mooiste speelt als hij ontspannen is. Met Huntelaar naast hem in plaats van op de bank ligt de druk niet meer alleen bij hem.
  • Als Robben op links  speelt neemt zijn doelgerichtheid af, maar zijn waarde voor het team stijgt omdat hij dan voorzetten gaat geven met zijn linkerbeen.
  • Van Marwijk is een zeer gefocuste man. Hij houdt niet van variatie en afwisseling. Zijn voorspelbaarheid maakt het Nederlands team kwetsbaar voor teams die zich  instellen op de tegenstander.

Stressbestendigheid, doelgerichtheid en afwisseling zijn 3 van de in totaal 22 persoonlijke drijfveren (talenten)  die de TMA methode onderscheidt. Mijn ervaring is dat er afhankelijk van de persoon en de situatie altijd maar een paar echt belangrijk zijn. Net zoals bij voetbal op het hoogste niveau het verschil tussen winst en verlies meestal maar een paar centimeter is.

Ik herinner me dat Michiels in 1988 in de tweede  wedstrijd Bosman inwisselde voor van Basten en vanaf dat moment speelde Nederland de sterren van de hemel. Zo bezien kan de Deense  wake-up call wellicht nog goed uitpakken. Van Marwijk is echter nog niet wanhopig en ik voorspel daarom dat hij gewoon zijn eigen voorkeursgedrag zal laten zien en onverkort zal vasthouden aan zijn systeem. Helaas voor Huntelaar en de oranje fans.

Over de Auteur

Jan Prins Oprichter/directeur van PRiMAN. Mijn persoonlijke missie is dat organisaties meer gaan sturen op de talenten van hun medewerkers. Voor veel functies zijn het niet de hard skills (waar meestal op geselecteerd wordt) of de beloning (waar meestal op gestuurd wordt) maar de match op de soft skills (competenties vs talenten) die het verschil maken tussen under of over performance. Om mijn missie invulling en inhoud te geven leun ik op de TMA methode waar ik geaccrediteerd trainer & gecertificeerd professional in ben.


497 views | Reageer (2 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën