Loont liegen?

Door Wim van den Nobelen op 31-05-2012 07:30.

Het AD kopte dinsdag (30 mei)met “Liegende daders gaan toch vrijuit”. Het gaat over twee daders van een overval die tijdens hun vlucht op een scooter, iemand doodrijden. Aangezien niet aan te tonen is wie er gereden heeft, worden ze beide vrijgesproken. Beide liegen hier namelijk over, omdat er natuurlijk maar één gereden kan hebben. Loont liegen?

Recruiters lopen dagelijks tegen leugens aan. Diploma’s die niet behaald blijken te zijn. Redenen van vertrek die niet kloppen of zelfs werkgevers waar helemaal geen dienstverband is geweest. Allerlei leugens om in aanmerking te komen voor een baan.

Dat sollicitanten liegen, of vriendelijker gezegd de waarheid verdraaien, mag algemeen bekend zijn, maar liegen recruiters? Liegt een recruiter die iemand werft voor een vaste baan terwijl bekend is dat deze tijdelijk is. De zogenaamde tijdelijke vaste invulling. De vraag is niet of de kandidaat er nadeel van ondervindt, maar of de recruiter moet vertellen dat het niet om een vaste aanstelling gaat?

Waar ligt de grens tussen bedrijfsbelang en liegen? In bovengenoemde situatie is het verzwijgen van de ware aard van de functie misschien nog niet zo ernstig. De sollicitant heeft toch een baan en vanuit daar liggen er altijd kansen, zal er worden beredeneerd.

Waar ligt de grens? Gaat een recruiter te ver als verzwegen wordt dat het bedrijf financieel zeer ongezond is? Dat een faillissement nadert? Geldt dit ook als er een financial gezocht wordt die orde op zaken moet stellen? Of een Salesmanager die de boel weer op de rit moet krijgen? Het achter houden van informatie kan net de doorslag geven voor een sollicitant om de baan wel of niet te accepteren. Als deze nu geen baan heeft, hoeft hier geen probleem te ontstaan. Wat als een zeer capabele controller met 7 dienstjaren bij Bedrijf Wel Gezond een jaarcontract bij een bijna failliete organisatie wil aannemen in de veronderstelling dat het een gezond bedrijf is?

Liegen mag niet lonen, dat leren we van jongs af aan. Als beide partijen dit doen, wie is er dan het meest schuldig?

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


621 views | Reageer (8 reacties)
 • René Verlaan

  Liegen loont nooit. Lijkt het op de korte termijn wellicht wel zo te zijn, dan wordt dat op de (middel)lange termijn wel weer ingehaald.
  Leugenaars moeten ook veel onthouden, het verdraaide verhaal.
  Als je de waarheid vertelt hoeft je nooit wat te onthouden en ben je vrij in je hoofd voor vele andere mooie dingen.
  René Verlaan

 • Liegen loont inderdaad op de korte termijn. Helaas als de overheid erbij betrokken is, zoals in het recht, soms ook op de lange termijn. Pijnlijk, maar waar.

  Interessant stukje hierover staat trouwens in de eeuw van mijn vader van Geert Mak. Als je, zeker het eerste hoofdstuk, met een bedrijfsbril bekijkt is het zeer lezenswaardig. Hierin staat o.a. een stukje over de zeilmakerij van zijn grootouders. Daar ging bijna iedereen weg zonder te betalen, maar er was in de hele geschiedenis 1 persoon die ook nooit was teruggekomen. Die kende ze dan 100 jaar later ook nog steeds van naam en die man was nooit meer de haven van Schiedam in gekomen.

  Echter… in 1850 was 50% van Nederland zelfstandig, in 1890 was dat nog 20%. Daarmee ontstond ook een nieuwe middenklasse, een die niet ondernemer was, maar in loondienst. Die moesten indruk maken op hun bazen en daarmee ontstond wat we nu omschrijven als ‘de hufterigheid’. Plots moest je contracten opstellen, want anders werd er niet meer betaald. Plots was liegen en bedriegen goed voor het ‘bedrijfsbelang’. 

  Opvallend is dat we dat blijkbaar geaccepteerd vinden. Persoonlijk kijk ik altijd naar de individu. Als iemand me bedriegt zal ik nooit meer iets met hem of haar te maken willen hebben. Simpel. Ik heb het ooit aan de hand gehad met een zakenrelatie (toen ik nog in loondienst zat) die me had belazerd en zijn belofte had gebroken. Ontkende hij ook niet, maar het was in het belang van de organisatie waar hij voor werkte. Dat begreep ik toch wel. Nou, nee dus. Ik weiger met hem te werken, ook bij het bedrijf waar hij daarna naar toe is gegaan. Ongeacht dat het bedrijf waar hij zit inhoudelijk echt top is, ik zal er nooit zaken mee doen zolang hij er zit, eenvoudigweg omdat ik hem nooit meer kan vertrouwen. Ik denk dat als we zo meer zouden werken dat het liegen en bedriegen ook een stuk minder zou worden, persoonlijke, individuele verantwoordelijkheid.

 • Timon Rammeloo

  Heb je toch nog je ‘Recruiters zijn net mensen’-blog

 • NumoQuest®

  Ik denk dat je je beter kunt afvragen wat de consequenties zijn van ‘een leugentje’ zakelijk en privé. Ik weet niet of je weg zou willen komen zoals in dit voorbeeld maar de rest van je leven het met je mee draagt. Zakelijk gezien niet handig als je ziet wat de consequenties daarvan kunnen zijn als het ui komt. Dus tsja. Zelf heb ik zoiets van als je liegt, kost het je veel meer energie als dat je het niet doet.

 • Of liegen nu loont of niet, de kans is groot dat de waarheid uiteindelijk toch boven water komt. Het resultaat daarvan is (zonder uitzondering!) dat je iets kwijt raakt: je baan, een klant, een order, je geloofwaardigheid, het vertrouwen, een vriend, een partner, een relatie, geld, vrijheid, noem maar op. En blijkbaar overziet niet iedereen vooraf wat het risico is, of ze zijn bereid dat risico te nemen. Hun keus.

  Zo doe ik geen zaken meer met een aantal recruiters, zal ik enkele telecom-bedrijven geen kans geven een aanbieding te doen en ga zo maar verder. Mijn deur blijft (zowel zakelijk als privé) permanent gesloten voor eenieder die door leugens heeft aangetoond onbetrouwbaar te zijn.

  Velen denken er net zo over: voor jou minstens tien anderen, zeker in deze markt. Betrouwbaarheid is een condicio sine qua non geworden.

 • Wim

   @Bram Dank maar kan het niet zijn dat iemand in het bedrijfsbelang iets niet verteld waar die persoon juist wel behoefte aan heeft? En is dat dan liegen? Of onbetrouwbaar?

 • gast

  Ik heb meegemaakt dat ik mijn vaste aanstelling heb opgezet voor zo’n tijdelijke vaste functie. Als ik daadwerkelijk had geweten dat het tijdelijk was had ik nooit mijn vaste aanstelling opgezegd, voor de functie.

 • Marina Kooyman

  al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.
  dat zei mijn moeder vroeger altijd, en zij had volkomen gelijk


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën