Interview met een Monstercoach

Door Sanne op 24-05-2012 07:08.

Het is maandagochtend 21 mei, 10.30 uur. Ik ben op weg naar Monsterboard ‘Headquaters’ voor een interview met Monstercoach Ron Katzenbauer. Maar dan. File. 7 kilometer. Stilstaan. Rechtsomkeert. Het interview houden we genoodzaakt telefonisch.

Ron Katzenbauer is sinds begin mei online bereikbaar als Monstercoach voor Monsterboard. Daar wil ik eerst meer van weten. Daarna schotel ik hem nog een paar ‘persoonlijke’ loopbaanvragen voor.

Sinds wanneer zijn er Monstercoaches in het leven geroepen en waarom?

“Er bestaan sinds 2 jaar Monstercoaches. Werkzoekenden vonden het lastig om aan werk te komen. ‘Ik doe van alles maar het leidt niet tot werk’, was een veel gehoorde kreet. Bovendien levert geen werk hebben, toch soms paniek en angst op. Zodoende is bij Monsterboard de gedachte ontstaan; hoe meer we helpen, hoe meer matches tussen de werkgevers. Dat doen we online. Laagdrempelig en gratis.”

Hoe bevalt het jou en de kandidaten om uitsluitend online, via social media contact te hebben?

“Dat bevalt erg goed. Het principe van social media – het delen van informatie, profileren en informatie ophalen – past sowieso erg goed bij het vinden van werk. Werkzoekenden kunnen ons op diverse manieren bereiken, via Twitter en via een forum, maar ik merk dat de privéchat van Facebook het meest populair is. Je kunt er langere teksten kwijt en het biedt toch wat privacy.”

Het online vragenuur van deze maandagochtend zit er net op. Vertel, hoe is het gegaan?

“Het was vandaag een zonnige ochtend, dus het was niet erg druk op de privéchat van Facebook. Ik heb vanochtend 5 mensen gesproken. Het afgelopen weekend heb ik veel e-mails ontvangen, die beantwoord ik tussendoor. 8 van de 10 vragen gaan over het cv. Het cv is een belangrijke basis, je ambassadeur. Veel werkzoekenden hebben niet goed door welk effect ze doorgeven via hun cv. Dat is vaak en een eye opener en ik geef praktische tips.”

Heb je als Monstercoach al een mooi resultaat geboekt?

“Ja zeker, vorige week sprak ik een jongedame via Facebook. Binnen 20 minuten was haar probleem opgelost. Ze kon sterker het sollicitatiegesprek in gaan. Mensen vinden het zo prettig als er naar hen geluisterd wordt. Je wordt even ondersteund door iemand die er verstand van heeft. Een reguliere loopbaancoach kost nu eenmaal veel geld. Wij bieden uitkomst.”

Inmiddels heb ik een goed beeld van de (toegevoegde waarde van) Monstercoach. Tijd om wat persoonlijke vragen voor te leggen. In mijn zoektocht naar een nieuwe job ben ik veel aan het netwerken. Nieuwe contacten leggen, geen probleem, maar het contact daarna warm houden, dat vind ik soms lastig. Ron stelt voor om een digitale nieuwsbrief te versturen. Zo kan ik heel gericht de mensen die ik wil bereiken een update sturen. Een boek lezen over netwerken gaat waarschijnlijk ook veel helpen. Het lijkt er namelijk op dat ik mijn doelen bij het netwerken iets moet bijstellen. Ron adviseert me verder gebruik te maken van BeKnown. Het is een Facebook app van Monsterboard waarmee je privé en zakelijk gescheiden kunt houden. Je kunt er mee netwerken, solliciteren en bekijken wie van je vrienden bij interessante bedrijven werkt. Klinkt goed, op Facebook heb je nu eenmaal een ander netwerk opgebouwd dan op een zakelijk netwerk zoals Linkedin. Tot slot praten we over het inzetten van social media en Ron adviseert te overwegen om op diverse social media te vermelden dat ik ‘in between jobs’ ben. Verder ben ik ‘goed bezig’ en ‘it’s only a matter of time’. Ik bedank Ron voor het leuke gesprek en vraag of hij op de hoogte wil blijven van mijn ontwikkelingen middels mijn digitale nieuwsbrief…

Over Ron Katzenbauer. Gestudeerd aan de kunstacademie, maar wilde zijn communicatieve kant verder ontplooien. Daarom volgde hij 5 jaar geleden een coach-opleiding. Daarna heeft Ron bij Achmea gewerkt, hij begeleidde mensen na ontslag, als onderdeel van het sociaal plan. Begon voor zichzelf en zag plotseling een tweet van Monsterboard. Sinds 1 mei is Ron actief als Monstercoaches voor Monsterboard. Meer weten over de Monstercoaches?


Over de Auteur

Sanne Communicatieadviseur van nu. Ruim vier jaar werkervaring. Aanpakker. Schrijft graag. RotterdammerT. Hart voor kunst & cultuur. Reislustig en festivalganger. 'In between jobs'.


284 views | Reageer (0 reacties)

vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën