Nog altijd wordt de arbeidsmarkt gezien als overspannen. Ouderen (veertig+) hebben het zwaar, jongeren zonder ervaring ook. Kandidaten moeten aan alle gestelde criteria voldoen om uitgenodigd te worden voor een kennismaking. Vervolgens voldoen ze niet, omdat iemand die 100% aan de eisen voldoet nooit de juiste kandidaat zal zijn. Nu er een kandidatenoverschot lijkt te zijn, zie je dat wensen eisen worden. Wordt er HBO/WO gevraagd, dan is een WO diploma het minimum. Kennis of ervaring met het juiste softwarepakket wordt een must en beheersing van een vreemde taal moet near-native zijn. Naast deze veranderingen is er nog iets aan het veranderen in competentieland, namelijk het hebben van een baan!

Met een toename van de werkloosheid, worden sollicitanten steeds minder kritisch in het reageren op vacatures. Naarmate de duur van de werkloosheid toeneemt, lijkt de aansluiting tussen cv en functieprofiel rechtevenredig af te nemen. Fulltime mag ook parttime en omgekeerd is ook prima. Het salaris is altijd bespreekbaar en contracten voor enkele maanden worden zonder problemen getekend. Alles voor een baan.

Recruiters weten uit ervaring dat iemand die een baan heeft, meer “opgeeft” dan iemand die thuis zit. Hiermee is de werkende een betere kandidaat dan de werkloze. De zekerheid van een contract voor onbepaalde tijd inruilen voor een jaarcontract met een proeftijd, vergt heel wat lef. Zeker in crisistijd.

Over de Auteur

Wim van den Nobelen Recruiter/Headhunter Management, Finance & Payroll, Nobelist, Spreker & Consultant Strategisch Recruitment, Blogger


730 views | Reageer (13 reacties)
 • Gerben

  Volgens mij is het meer een kwestie van geluk hebben als je een baan hebt. De vaardigheid zit in het behouden van de baan, alsmede in persoonlijke groei in deze tijd. 
  Daarnaast kun je als werkloze net zo goed veel opgeven, bijvoorbeeld je volledige sociale leven omdat je 200km van huis vandaan een baan accepteert. 

  De werkloosheid zit met name in een aantal branches ben ik van mening, denk aan de bouwwereld (nog steeds), de productie en bij de overheid. 

  Voor de werkloze is vaardigheid creativiteit en doorzettingsvermogen. Door deze twee vaardigheden te gebruiken kun je een andere (leuke) baan vinden of starten als ondernemer bijvoorbeeld.

 • Wim

   @4a673ea134a3b793d3dc87dac0067992:disqus
  Goed verhaal. Zeker het opgeven van het sociale leven zal de komende periode vaker voor gaan komen. Al denk ik wel dat ook mensen de heel graag willen werken, hier kritisch in zullen zijn. Wat denk jij?

  Groeten Wim

 • Timon Rammeloo

  De werkgevers stellen eisen en de werkzoekers worden steeds minder kritisch. Dat klinkt als een paradox, toch?

 • Wim

   Timon, deze snap ik niet helemaal. Kun je dit toelichten?

 • Timon Rammeloo

  Uiteraard Wim!

  Werkgever worden steeds selectiever met hun wensen. Ohnee, het blijkt nu dat het meer eisen zijn geworden. Je gaf, terecht, aan in je stuk dat bijvoorbeeld een tweede vreemde taal meer een almost-native moet zijn. Een HBO/WO functie toch echt eigenlijk WO is. De standaard van de organisaties wordt dus hoger. Daarnaast komen ook nog de softskills als communiceren en organiseren, maar dat even buiten beschouwing.
  Je gaf ook in je stuk aan dat de werkzoekenden juist steeds makkelijker worden en minder kritisch zijn op het vinden van een baan.

  Aan de ene kant dus werkgevers die kritisch zijn en aan de andere kant werkzoekenden die minder kritisch worden.

 • Wim

   Thanks, dat begrijp ik alleen waarom dit dan een paradox is niet.

 • Hans van Bennekom

  Als er al een paradox is is het de verkeerde titel 😉

  Het hebben van een baan kan een vaardigheid zijn. 

  Maar wat WN bedoelt (schrijft) is dat het hebben van een baan ‘gunstig’ is, ‘je kansen ten goede komt’ bij een sollicitatie. 

 • Timon Rammeloo

  Woordenschat is nooit mijn sterkste kant geweest 😉

 • Wim

   @6d9037a66773dc474ad8cbbecdd273ba:disqus dank
  @Timon geen probleem, de mijne ook niet, maar deze keer begreep ik het echt niet.

 • Timon Rammeloo

  Blij dat je mij de andere talloze keren wel begrijpt 😉 Ik doelde dus op de tegenstelling die er is als je kijkt naar werkgever vs werkzoekende..

 • Claudia

  De vraag is volgens mij ook wat de werkgever nu precies wil. Je geeft aan dat de wensen nu eisen worden maar als je voor 100% aan de eisen voldoet kun je nooit de juiste kandidaat zijn…… Daarnaast kun je voldoen aan alle eisen maar bevalt je brief, je leeftijd of je geslacht niet. Of je solliciteert bewust naar een lagere functie dan waaruit je gekomen bent maar is het argument voor afwijzing overkwalificatie. Het kandidatenoverschot maakt de werkgever blind voor de ‘juiste’ kandidaat. Het is makkelijk om te denken dat iemand die een baan heeft meer opgeeft dan iemand die thuis zit. Laat recruiters maar eens ‘echt’ achterhalen of iemand de juiste kandidaat is dmv goede briefselectie en goede gesprekken. Vandaag de dag moet je als recruiter of P&O’er heel wat in je mars hebben om tussen al het aanbod de juiste kandidaat te vinden en daar zit hem nu een beetje het knelpunt……

 • Wim

  @ef515f3f809d8e1ef7ff132b2aedc673:disqus  mee eens, je verhaal klopt, punt is alleen dat er zoveel reacties komen dat de recruiter deze nooit allemaal kan spreken, dus een selectie moet maken. Stelt hij/zij mensen voor die niet voldoen aan het profiel krijgt hij/zij ook commentaar, beetje lastig dus vandaag de dag. Laat de economie snel aantrekken dan komt alles goed…..

 • Claudia

  Eens dat niet alle mensen die reageren op gesprek kunnen komen, ben echter van mening dat het hier en daar al schort aan de briefselectie. Kan me wel voorstellen dat 200 brieven lezen geen makkie is. Op je laatste zin kan ik alleen maar ‘amen’ zeggen! 🙂


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08

Categoriën