De nieuwe cookie wet is er door. De implicaties zijn bijzonder groot, maar toch heb ik er nog niets over gelezen op de verschillende recruitmentblogs, maar ook op (corporate) recruitmentsites gaan per 1 juli veel dingen wettelijk gezien een probleem opleveren.

Er is niet voor niets veel gelobbyd tegen deze wet door de online marketeers van deze wereld. Niet omdat het per se een heel slecht uitgangspunt is, deze wet, immers vinden veel mensen het bijzonder eng om te zien hoeveel ze gevolgd worden. Check bijvoorbeeld deze video om een idee te krijgen wat er allemaal gebeurt online.

De uitvoering ervan is echter praktisch onuitvoerbaar.

Heel kort samengevat

Een cookie is een heel klein bestandje dat o je PC wordt gezet zodat bij de site bekend is ‘wie je bent’, vaak niet wie je echt bent, maar dat je bijvoorbeeld ergens eerder bent geweest. Zonder een cookie kan je bijvoorbeeld geen winkelmandje maken, want als je van stap 1 (selecteer product) naar stap 2 (betaal) gaat moet je weten welk product die persoon geselecteerd heeft. Logisch. Dat gaat ook niet veranderen, maar het moment dat een sessie afgesloten wordt moet je voortaan een cookie verwijderen of expliciet toestemming hebben.

De wet gaat echter verder, je hebt namelijk voor alles dat je doet nadat iemand van je site af is toestemming nodig. Nu kan je denken: dat doen we toch niet, maar helaas, de implicaties gaan veel verder.

Voorbeelden van ‘problemen’

Solliciteren kan dus nog gewoon, ook daar zijn cookie voor nodig, maar die mogen nog zonder expliciete toestemming.

Echter, terugkerende bezoekers wijzen op hun eerder bekeken vacatures, zoals bijvoorbeeld Continu en Achmea doen op hun websites, heb je officieel vanaf 1 juli expliciete toestemming voor nodig.

Een volgende probleem zijn bijvoorbeeld Google adwords, want als je die op je site hebt staan zet Google een cookie op de computer. Officieel is Google hiervoor als eerste aansprakelijk (en die zullen deze wet volledig negeren is de verwachting), maar als partner heb je gewoonweg een afgeleide aansprakelijkheid.

Een ander voorbeeld zijn analytics. Ook hiervoor zet Google (of welk pakket je ook gebruikt) een tracking cookie op de PC. Als gebruiker heb jij hier ook een gedeelde aansprakelijkheid en dus moet je officieel je bezoeker toestemming vragen!

Conclusie

De wet is redelijk onuitvoerbaar, want je moet dus elke persoon op je site bijvoorbeeld vragen of je hun gegevens mag bewaren zodat je eerder bekeken vacatures mag laten zien. Hetzelfde geldt voor analytics (hoewel je ook de mazzel kan hebben dat iemand anders voor alle analytics toestemming heeft gevraagd, maar dat weet je nooit) en adwords.

De verwachting is dat veel partijen dit zullen negeren en hopen dat de handhaving, zoals bij wel meer zaken, niet erg sterk is. Mijn verwachting is dat recruiters nog meer dan de grote marketeers niets zullen doen. Weet echter dat u wel aansprakelijk bent.

Over de Auteur

Bas van de Haterd Bas van de Haterd is professioneel bemoeial en expert op het gebied van technologie en werk. Hij schreef o.a. de boeken '10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen", "de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto" en "(R)evolutie van werk". Hij schrijft over recruitment in de brede zin van het woord en hoe dit beter kan door technologie slim in te zetten. Hij adviseert hier bedrijven over en geeft over dit onderwerp ook regelmatig inspirerende lezingen. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl


564 views | Reageer (1 reacties)
  • Ik denk dat we er niet veel meer van gaan horen na verloop van tijd. Je privacy is toch al ver te zoeken. Daar is gewoon weinig aan te doen.


vandehaterd @ Twitter

Outdoor Recruitment

Wat voor personeel mik je op met zo'n poster op de deur?Wethouder van Verkeer & Vervoer Jeannette Baljeu doopt onderzeeboot RETOnderzeeboot RET rijdt door de straten - wereld haven dagen 1 - maximumMis de boot niet - onderzeeboot RET - maximumKapitein van deze lijn - onderzeeboot RET - wereld havendagen - maximum73764129Werving 1#or manpower ad. Crisis is over#or avans 2#or op anavs 1De ideale (bij)baanlandmacht_tram_08